Mimari Proje Nasıl Çizilir?

Adım Adım – 1/20 Ölçek Mimari Detay Çizimi

1/20 Ölçek Mimari Proje Çiziminde Yapı Uygulama Detayı olarak bilinmektedir ve Bildiğiniz üzere kesit ölçeği küçüldükçe Proje Çiziminde gösterilen detaylar artmaktadır. Normal Standartlarda Mimari Proje Çizimi ölçeği 1/50’dir ve bunun yanında 1/5 ölçek nokta detayı olarak kullanılır ve bu nokta detaylarını Mimarlar ve Mühendisler direk olarak çizmezler.

Her ne kadar Mimarlık Bölümü okuyanlardan bölüm hocaları 1/5 ölçek nokta detayı isteseler de bu çizimler; Çizilecek nesnelerin detayları imalatçı firma tarafından hazır olarak sağlanmalıdır. Örneğin bir Uzay Kafes Sistemi çatı kaplaması için sizden 1/5 ölçek nokta detayı isteniliyorsa bu çizimi hazır olarak imalatçı firmadan temin etmelisiniz. (bkz: Space Truss)

1/20 Ölçek Detay Çizimine dönmemiz gerekirse öncelik olarak sizlere adım adım 20 Ölçekte Plan çizimini anlatmaya çalışacağım. Bunun için en çok istenilen Banyo ve Mutfak gibi ıslak hacim alanı ifade edilen bu birimlerin Duvar çiziminden başlayıp sırasıyla; Kapı, Pencere, Tefriş, Sıva, Döşeme Taramaları, Alan Hesaplama, Mahal isimleri ve Döşeme Detayı çizimlerini; Mimari Proje çizim standartlarına göre adım adım 1/0 Ölçek Uygulama Projesini çizip son olarak Autocad Ölçülendirme işlemini yaparak yazıyı sonlandıracağım.

Duvar Çizimi

Öncelik olarak eğer 20 ölçek Detay çizimi yapmanız gerekiyorsa sıfırdan bir çizim yapmanızı tavsiye ederim. 1/50 ölçek standartlarına göre çizilmiş projenizi revize etmeniz daha zor olacaktır. Ben ilk olarak Sistem Detayının çizilmesi gereken alanın dış ölçülerini alıp duvar çizimi ile başlıyorum.

Duvar çiziminde dikkat edeceğiniz ilk nokta Dış Duvarlar 20 cm iç duvarlar ise 10 cm olarak çizilmesi gerekmetedir ve detay çizimi yaptığımızdan dolayı duvar taraması da yapmamız gerekmektedir. Duvar taraması kullandığınız İnşaat Malzemelerine göre farklılık göstermektedir. Ytong BİMS – Briket – Tuğla taramaları birbirinden farklıdır. Bu çizimde duvar için BİMS malzemesi kullanacağımdan dolayı Bims tarama şeklini de öğrenmiş olursunuz. Teknik Resimde tarama şekilleri standartlarına göre tarama işlemi yapılması gerektir.

Autocad ile Mimari Proje çizimde Duvar Çizimi ve Duvar Taraması

Ytong yani bims malzemesi için Düz çizgilerle kullanmayı düşündüğünüz malzemenin boyutuna göre belirli düz çizgi aralıklarla Duvar Taraması yapabilirsiniz. Ayrıca BİMS malzemesi gözenekli yani içi boşluklu malzeme olduğundan dolayı içerisini nokta nokta tarama ile gösterebilirsiniz.

Her kafadan bir ses çıktığını biliyorsunuz 😂 Çizimimizi garantiye almak için detay çizimi sonrasında plan ve kesitlerde kullandığımız malzemelerin isimlerini birer ok/çizgi çekerek yazıyla belirtiyoruz ve işimizi garantiye almış olacağız.

Unutmayın Detay çiziminde asıl amaç; Proje Uygulaması için şantiyede ki Ustaya ve Proje takibi yapan Mimar veya Mühendislerin çizime baktığında nasıl imal edilmesi gerektiğini, kullanılan malzemeleri, ölçüleri görmesidir. Asıl amaç budur ve bu doğrulta çizim yaptığınızı anlarsanız neyi nasıl çizmeniz gerektiği hakkında aklınızda bir fikir belirir ve o yönde çizim yaparsınız. Eliniz de illa bir örnek olması gerek değil! Çizim kendini ifade etmesi yeterlidir. 👍

Kapı ve Pencere Çizimi

Doğru ve temiz bir çizim yapmak istiyorsanız öncelik olarak kapı boşluklarını açmanızı tavsiye ederim. İlk olarak Mutfak giriş kapısı için 90 cm genişliğinde bir boşluk, pencere için 150 cm boşluk ve Balkon kapısı için 200 cm Sürgülü kapı boşluğu açıyoruz.

Mimari Pencere Çizimi, Pencere Sistem Detay Çizimi

Pencere boşluklarını oluşturduğumuz kısımlara 1/20 Kapı çizimi, 1/20 Sürgülü Kapı Çizimi ve 1/20 Ölçek Pencere plan çizimlerini yapıyoruz. Bu çizimler için kendi tefriş kütüphanenizi oluşturmalısınız. Mesela bu yazıyı hazırlarken elimde 200 cm Sürgülü Kapı çizimi yoktu fakat 150 cmlik sürgülü kapı çizimini 25’er cm büyülterek bu proje için kullandım.

Mimari Planda Sürgülü Kapı, Kapı ve Pencere çizimlerinin 1/20 ölçek sistem detayı olarak nasıl çizilmesi gerektiğine bakalım;

20 ölçek Sürgülü Kapı çizimi, Pencere çizimi

Sistem detay çizimi aslında çok kolay, sırasıyla ve düzenli bir çizim yapmak isteyenler anlattığım adımları uygulayarak temiz ve sorunsuz bir proje oraya çıkartabilirler. Sürgülü kapı, Kapı ve Pencere çizimlerini yaptıktan sonra Sıva Çizimine geçiyoruz.

Sıva Çizimi

Detay çiziminiz ne olursa olsun eğer Dış Cephe Kaplaması kullanıyorsanız Betonarme (Kolon, Perde Duvar) sistemlerinin tamamının etrafına sıva çizimi yapılması gerekmektedir. İç Mimarlık projelerinde minimum 2 cm iç cephe sıva kalınlığı yapıyor fakat Mimari Projeler de genel olarak iç ve dış duvarlarda standart 3 cm sıva kalınlığı çiziyoruz ve sıva çiziminden sonra Tefriş yerleşimine geçeceğiz.

Mimari Projede Sıva Çizimi

Tefriş Çizimi ve Yerleşimi

Mutfak Projesinde kullanacağımız Tefriş birimleri için öncelik olarak 60 cm genişliğinde Mutfak Tezgahı çizdikten sonra Mutfak Tefrişleri içerisinde yer alan; Evye, Lavabo, Ocak ve buzdolabı gibi tefriş birimlerini de çizmemiz gerekmektedir.

Tezgah genişliği standardı 60 cm olduğundan dolayı neredeyse diğer tüm tefriş çizimlerinin genişliğini tezgah ölçüsü olan 60 cm’in her iki kısmından 5’er cm boşluk bırakarak yani net ölçüsü: 50 cm olarak Lavabo, Ocak, Buzdolabı gibi birimleri bu ölçüde çizebilirsiniz. Autocad üzerinden çizilmiş hazır dwg Mutfak Tefrişlerini 👉 Kitchen Cad Blocks sayfasından indirebilirsiniz.

Mutfak Planı Detay Çizimi

Mahal Detayları ve m2 Hesabı

Tefriş Yerleşiminden sonra detayını çizeceğimiz alanın metrekare hesabını, döşeme detaylarını ve mahal isimlerini yazmamız gerekmektedir.

Öncelik olarak ıslak hacimli bir alan olduğundan dolayı döşeme kaplamasında Seramik kullanılması gerekmektedir. Banyo, Balkon, Mutfak gibi içerisinde Su ile ilişkisi olan alanlarda seramik döşeme kaplaması kullanılır.

Metrekare hesabı, Döşeme kaplaması ve Detaylar

Metrekare hesabı alanın dikey ve yatay uzunluğunu çarparak hesaplayabilirsiniz. Mimaride net ve brüt olmak kaydıyla 2 farklı metre kare hesabı bulunmaktadır. Net alan içten içe alınmış ölçüdür.

Dikey ve yatay brüt uzunluğu 4,50 m x 4,50 m = 20,25 m2
Net m2 hesabı ise: 4,10 m x 4,1 m = 16,81 m2 olarak hesaplanır.

Autocad programı üzerinden kolay bir şekilde alan hesabı yapmak istiyorsanız AREA komutunu kullanabilirsiniz. Bu hesaplama ayrıntılarını 👉 AUTOCAD ALAN HESAPLAMA yazımdan ulaşabilirsiniz.

Ölçülendirme

Mimarlık bölümü okuyan arkadaşların sıklıkla yaptığı hatalardan birisi ölçülendirmeyi tam olarak bilmediklerinden dolayı yaptığı hatalardır. Daha öncede söylediğim gibi biz bu projeyi şantiyede imalat için veriyoruz ve şantiyedekilerin projeye bakında tüm detayları görmesi gerek.

Mesela Projede yer alan Pencerenin montajı yapacaklar, montaj için pencerenin duvardan olan ölçülerini bilmesi lazımdır. Yani şantiyede usta projeye bakıp “Duvardan 40 cm sonra pencere başlıyor” diyebilmesi için bizim bu mesafeleri proje işlememiz gerek.

olculendirme

Aynı şekilde projedeki diğer tefriş ölçülendirmesini de yanı şekilde yapmamız gerekmektedir. Tam ölçülendirme ve Detaylı ölçülendirme olarak 2 ölçü standardına göre ölçülendirme yapılır. Bunun için DAL ve DİMCONT komutlarını kullanıyoruz. Ölçülendirme detayları için 👉AutoCAD Ölçülendirme yazımı okuyabilirsiniz.

20 Ölçek Mimari Detay Çizimi

Yazıyı burada sonlandırıyorum, 20 Ölçek Detay çizimi ile ilgili herhangi bir sorunuz var ise aşağıdaki mesaj panelini kullanarak iletebilirsiniz. Yazıyı güncelleyerek sorularınıza bildiğim kadarıyla cevap vereceğim 😊❤ Ayrıca benzer içerik yazılarımın tamamına Mimari Proje Çizimi bağlantısından ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu