İnşaat & Şantiye

Banyo & Tuvalet için Su Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Banyo ve Tuvalet gibi ıslak hacimli olarak adlandırdığımız alanlarda Su Yalıtımı ve mevcut su sızıntısı yapan yerlerde alınacak önlemler ve çözümler.

Banyo ve Tuvalet yalıtımında kullanılan 3 farklı sistem vardır. Kullanım alanlarına göre ve bu alanların kullanıcı sayısına göre farklılıklar göstermektedir. Örneğin bir AVM Tuvaletinde uygulanan yalıtım malzemesi ve yalıtım sistemi normal kendi evlerimizdeki Banyo ve Tuvaletlerden farklıdır.

Banyo Yalıtımı, Su Yalıtımı başlığı hakkında sizlere hem görsellerle hem de Mimari olarak projelerini sunarak anlatmaya çalışacağım.

Banyo Su Yalıtım Uygulaması

Banyoda su yalıtımı işlemi ilk olarak Sürme Tipi Yalıtım veya Zift ile yapılır. Yalıtım uygulamasından, Zemin Seramik kaplamasına kadar olan tüm adımları sizlere anlatmak istiyorum.

  • Yalıtımın uygulama yöntemi ise; Banyo inşaat halindeyse 3-5 cm arasında Şap dökümü yapılır.
  • Şap üzeri tamamen düzleştirilir.
  • Daha sonra Sürme Tipi Su Yalıtım Malzemesi Şap/Beton üzerine sürülerek uygulanır.
  • Yalıtım uygulaması 2 kat olarak yapılır. Temiz Beton yüzeyine (Kir, Yağ, toz vs. olmayan yüzeye) Su ile Karıştırıp oluşturduğumuz Su Yalıtım malzemesi fırça ile zemin yüzeyine sürülür.

sürme tipi su yalıtımı

Yukarıdaki uygulama resminde sizlerle paylaştığım gibi fırça ile betonarme zemin üzerine 2 kat sürülür. Su yalıtımı için daha iyi bir uygulama için zeminin duvar ile kesiştiği köşe noktalarına Pah uygulaması yapılır. Bu konuyla ilgili küçük bir uygulamadan bahsetmek istiyorum.

Pah Uygulaması

Taban üzerine su yalıtımı yaptıktan sonra köşe noktalar olarak adlandırdığımız kısımlara farklı bir uygulama yapılır. Bunun nedeni Duvar ile Döşemenin kesişim noktasıdır. Yani iki farklı malzeme arasında boşluklar oluşur.

Buna çözüm olarak daha katı olarak hazırladığınız harç yalıtım malzemesi bu bölgeye uygulanır. Uygulama yöntemi olarak sizlerle bir fotoğraf paylaşıyorum.

pah uygulaması

Seramik Kaplaması

Net olarak söylüyorum, her ne kadar yalıtım yaparsanız yapın!!! Seramik kaplaması düzgün bir şekilde yapılmaz ise banyonuz yine su sızdırabilir. Bunun nedenleri;

  • Seramik için kullanılan yapıştırıcı harç malzemesi düzgün sürülmezse (seramik altının tamamına sürülmesi gerek, boşluk kalmayacak) seramik altında boşluklar oluşur.
  • Seramik aralarına uygulanan Derzler ve Derz Malzemesi kaliteli değilse seramikler arasında bırakılan 3 mm gibi boşluklar arasından su sızıntısı olur.

banyo seramik yalıtımı

Açıkça söylemem gerekirse Seramik Ustaları doğru şekilde seramik döşemesi yapmıyorlar.

  • Seramik Kaplaması yapılırken yukarıda gördüğünüz taraklı bir mala kullanılır.
  • Yapıştırıcı harcı hem Seramiğin Direkt olarak arkasına hem de duvar veya zemin yüzeyine sürüldükten sonra yapıştırılması gerekmektedir.

Su Yalıtım Uygulaması

Uygulama yöntemi sonrası Mimarlık Bölümü okuyan arkadaşlar için Proje Çiziminde kullanacakları detay çizimleri için; Banyo ve Tuvaletlerde uygulanan sistemin Perspektif Çizimini sizlerle paylaşıyorum.

su yalıtım uygulaması

Su yalıtım uygulaması ve döşeme kaplaması tam olarak bu şekildedir.

Eğer banyo veya tuvaletten su sızıntısı oluyor veya su damlamaları görüyorsanız aşağıda sizlerle paylaştığım maddeleri tek tek sorgulamanız gerekmektedir.

Banyodan Su Sızıyor, Ne Yapmalıyım?

  • Eğer su sızıntısı fazla ise muhtemelen su borularında bir çatlama olma durumu vardır.
  • Klozet veya Tuvalet Taşı borusu ile + Pis su borusu bağlantısı düzgün yapılmamış veya gevşemeler olmuş ise su sızıntısı gerçekleşebilir.

Yukarıda sizlere en kötü ihtimalleri sıraladım. Ve durumun çözümünün maliyeti oldukça fazla. Çünkü zemin, seramik kırımı yapılarak borulara ulaşılması gerek.

Eğer daha iyimser olup su sızıntısının diğer sebeplerini söylemem gerekirse;

  • Seramik arasındaki derz boşlukları arasında boşluklar oluşması ya da
  • Seramik döşemesi yapılırken yapıştırıcı malzemenin düzgün kullanılmaması
  • Seramik kaplamalarında çatlak, kırık olması

Sonucu su sızıntısı oluşabilir. Çünkü su igne ucu kadar bir boşluk bulduğu yerden akıntı, sızıntı yapabilir. Ek olarak Banyo ve Tuvaletlerde kullanılan Klozet etrafına yalıtım uygulaması yapılmalıdır.

Klozetin seramik üzerine oturduğu kısmın çevresine Mastik, Silikon gibi yalıtım malzemeleriyle o aradaki boşluklar tamamen kapatılması gerekmektedir.

Bu yazımda sizlerle Banyoda Su Yalıtımı, Tuvaletten su akması gibi sorunlar yaşayanlar için direk olarak sizlere bunun nedenleri ve doğru bir şekilde uygulama yöntemini anlattım. Sizlerde bu yazıma ek olarak sormak istediklerinizi veya bu konu hakkında bilgilerinizi paylaşmak için aşağıdaki mesaj kutusunu kullanarak bizlere yazın, yayınlayalım. 😊

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu