Mimari Eserler

Dubai – Palmiye Adaları İnşaat Yapım Süreci (Belgesel)

Bugün izlediğim Mega Yapılar serisinde yer alan Palmiye Adaları yapım aşamalarını ve 2000 Yılında yapımına başlanılan benzeri diğer 3 ada hakkında çıkan "Palmiye Adaları Denize mi Gömülüyor?" sorularına yanıt alacağız.

Dubai Palmiye Adaları; Deniz yüzeyi Kaya ve Kum ile doldurularak yapılan bir yapay adacıklardan oluşmaktadır. 2000 yılında deniz sunun yüzeylerine kadar kaya parçalarıyla su seviyesine çıkıldı. Daha sonrasın yine denizden aldıkları kum ile kayalar üzerine zemin oluşturuldu.

Dubai - Palmiye Adamları: Kum doldurma işlemi
Dubai – Palmiye Adamları: Kum doldurma işlemi

Yukarıda gördüğünüz dev gemiler gibi 16 tanesi ile; Daha öncesinden su seviyesine kadar kaya parçaları ile doldurulmuş alan üzeri yine yakın bölgeden alınan farklı bir deniz kumu ile doldurulmuştur.

Deniz Kumu ile dolan bu yüzeylerin sıvılaşma ve denizin yarattığı gel-git’lere karşılık çökmeler oluşturmaması için Titreşimli kazıklar ile sıkılaştırma işlemi yapılmıştır.

Dubai - Palmiye Adaları; Zemin Sıkılaştırma İşlemi
Dubai – Palmiye Adaları; Zemin Sıkılaştırma İşlemi

Palmiye Adaları Belgeseli

Vakti olan arkadaşlar veya inşaat yapım videolarını izlemeyi sevenler için Dubai’de yer alan palmiye adalarının yapım sürecinin baştan sonra izleyelim;

Palmiye Adaları Suya mı Gömülüyor?

Bu sorunun yanıtını sizlerin vermesini istiyorum. Ve doğru cevabı bulmanız için Palmiye Adalarının uzaydan çekilmiş Öncesi/Sonra fotoğraflarını bırakıyorum. Yorum Sizin?

Dünya Adaları, Dubai
Dünya Adaları, Dubai

Peki Bunun Nedeni Nedir?

Öncelikle belgeseli izlediyseniz; Kayalar ile doldurulmuş deniz seviyesindeki alana Deniz Kumu dökerek asıl zemin oluşturuluyor.

Zemini toprak olan günümüz yapıları geçtim, tamamen deniz kumu üzerine kurulmuş bir sistem. Yani Deniz üzerinde kullandıkları son katman kum, Temelin yumuşak ve sıvışmaya en müsait malzeme olduğundan dolayı kum kullanmak olumsuz bir seçim gibi.

Daha sonrasında oluşturdukları alan içerisinde sabit akıntıya bile maruz kalmayan, küçük adacıklar arasında küçük haliyle su hazneleri oluşuyor. Canlı yaşamı ve Deniz koşulları dahilinde yapıların çevresinde olan bu sabit deniz suları yapıya zarar vermeye başlıyor. Çünkü hareketsiz bir deniz kütlesini her ne kadar temiz tutmaya çalışırsanız çalışın, su içerisinde oluşan şeyler yapı temeline zarar vermeye başlayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu