Mimari Eserler

Dünyaca Ünlü 23+ Mimar ve Eserleri

Bu yazıda dünyaca ünlü birçok mimara ve onların en dikkat çekici eserlerine göz atacağız.

Hiç şüphe yok ki mimari dünyadaki en önemli ve etkileyici sanat türlerinden biridir. Mimarların yarattığı binalar ve yapılar sadece estetik açıdan hoş değil aynı zamanda pratik bir amaca da hizmet ediyor.

Listede yer alan 23 Mimar’ın her biri mimarlık alanına önemli katkılarda bulunmuş ve kalıcı bir miras bırakmıştır.

# Mimarlık Nedir?

Mimarlık nedir? Mimarlık, binaların ve diğer fiziksel yapıların tasarlanması ve inşa edilmesi süreci ve/veya ürünüdür.

Peyzaj Mimarlığı; park ve bahçe gibi dış mekanların tasarımıdır. Peyzaj mimarları genellikle bir bina ve çevresi için birleşik bir görünüm oluşturmak için mimarlarla beraber çalışmaktadırlar.

Mimarlık hayatımızın çok önemli bir parçası. Yaşama, çalışma ve oyun oynama şeklimizi etkiler. İyi mimari kendimizi mutlu, rahat ve güvende hissetmemizi sağlayabilir. Kötü mimarinin tam tersi bir etkisi olabilir.

# Dünyaca Ünlü Mimarlar

Yüzyıllar boyunca dünyanın en yetenekli ve tanınmış mimarlarından bazıları gerçekten ikonik binalar ve yapılar tasarladılar. Klasik tasarımlardan çağdaş başyapıtlara kadar bu mimarlar tarihe damgasını vurdu. Gelin çalışmalarına bir göz atalım!

#1 – Frank Lloyd Wright

Frank Lloyd Wright, 20. yüzyılın en ünlü ve etkili mimarlarından biriydi. En çok doğal manzaraya uyum sağlayacak şekilde tasarlanan Prairie Style evleriyle tanınır.

Fallingwater House, Pensilvanya, Amerika Birleşik Devletleri

Frank Lloyd Wright

Frank Lloyd Wright’ın en ünlü eserlerinden biri Pennsylvania’da bir şelale üzerine inşa edilen Fallingwater evidir . Solomon R. Guggenheim Müzesi, biçim ve işlev açısından bir başka şaheserdir ve UNESCO Dünya Mirası Alanıdır.

#2 – Le Corbusier

Daha çok Le Corbusier olarak bilinen Charles-Édouard Jeanneret, 20. yüzyılın başlarında ünlü bir mimardı. Fransız-İsviçre kökenli, Fransa’daki ünlü Villa Savoye de dahil olmak üzere tüm Avrupa ve Kuzey Amerika’da binalar tasarladı .

Le Corbusier tarafından tasarlanan Notre Dame du Haut Şapeli

Notre Dame du Haut

Le Corbusier, betonu yapı malzemesi olarak kullanması ve iç mekanlarına doğal ışık katan tasarımlarıyla ünlüdür. Fransa’nın Ronchamp kentindeki bir Roma Katolik kilisesi olan Notre Dame du Haut , hafif kavisli duvarlarıyla karakterize edilir.

#3 – Ludwig Mies van der Rohe

Mies van der Rohe, 20. yüzyılın başlarında yaşamış bir Alman mimardı. “Az çoktur” adını verdiği minimalist tasarım felsefesiyle ünlüydü.

Ludwig Mies van der Rohe’nin Barselona Pavyonu

barcelona pavyonu

En tanınmış binalarından biri , Lilly Reich ile birlikte tasarladığı İspanya’daki Barselona Pavyonu’dur . İlk olarak 1929 yılında 1929 Barselona Uluslararası Sergisi için Alman ulusal pavyonu olarak inşa edilen bu pavyon, 1983 ile 1986 yılları arasında yeniden inşa edilmiştir. Bu modern mimari şaheser dört farklı taş türüne sahiptir: yeşil Alp mermeri, Roma traverteni, antik yeşil mermer ve altın oniks.

#4 – Louis Kahn

Louis Kahn, 20. yüzyılın başlarında yaşayan bir başka ünlü mimardı. Estonya’da doğdu , 4 yaşındayken ailesiyle birlikte Philadelphia’ya göç etti.

Salk Enstitüsü Pasifik Okyanusu’nun bir görüntüsünü çerçeveliyor

Salk Enstitüsü

Amerika’nın en büyük mimarlarından biri olarak tanımlandı ve Kaliforniya’daki Salk Enstitüsü ve Teksas’taki Kimbell Sanat Müzesi dahil olmak üzere birçok ikonik bina tasarladı. Anıtsal mimari tarzın savunucusu olarak beton ve meşe gibi malzemeleri büyük bir etki yaratacak şekilde birleştirdi.

#5 – Frank Gehry

Frank Gehry, benzersiz ve çoğu zaman tartışmalı tasarımlarıyla ünlü, çağdaş bir Kanadalı-Amerikalı mimardır. En ünlü binaları arasında İspanya’nın Bilbao kentindeki Guggenheim Müzesi , Paris’teki Louis Vuitton Vakfı ve Los Angeles’taki Walt Disney Konser Salonu bulunmaktadır.

Frank Gehry’nin Walt Disney Konser Salonu

Frank Gehry'nin Walt Disney Konser Salonu

Parçalanmayla karakterize edilen Dekonstrüktivizme yön veren bir ışık olarak geleneksel şekil ve formları yeniden tanımladı. Gehry’nin binaları bir hareket hissi uyandırıyor.

Harika bir örnek , Fred ve Ginger olarak da bilinen Dans Eden Ev’dir . Prag’ın bu simgesi Hırvat-Çek mimar Vlado Milunić ile birlikte tasarlandı.

#6 – Renzo Piyano

Renzo Piano, Paris’teki Centre Georges Pompidou , Bern’deki Zentrum Paul Klee ve Londra’daki The Shard dahil olmak üzere dünyanın en ünlü binalarından bazılarını tasarlayan İtalyan bir mimardır . Whitney Amerikan Sanatı Müzesi’ni Marcel Breuer ile birlikte tasarladı .

Londra’daki Shard gökdeleni

Londra'daki Shard gökdeleni

Ailesinin inşaatçı geçmişinden etkilenen çalışmaları, erişilebilirlik ve doğayla uyum üzerine odaklanıyor. 1998 yılında Renzo Piano, mimarideki en yüksek başarı olarak kabul edilen Pritzker Ödülü’ne layık görüldü.

#7 – Zaha Hadid

Zaha Hadid, 21. yüzyılın başlarında fütüristik ve çoğu zaman yer çekimine meydan okuyan tasarımlarıyla ünlenen İngiliz bir mimardı. Yapılarının çoğu dik açılara sahip olmadığı için ona Kavisin Kraliçesi lakabı takıldı.

Haydar Aliyev Merkezi, Azerbaycan Zaha Hadid Architects tarafından tasarlandı

Haydar Aliyev Merkezi, Azerbaycan Zaha Hadid Architects tarafından tasarlandı

Zaha Hadid’in en ünlü eserleri arasında Londra Su Sporları Merkezi , Çin’deki Guangzhou Opera Binası , Belçika’daki Antwerp Liman Binası ve Azerbaycan’ın Bakü kentindeki Haydar Aliyev Merkezi bulunmaktadır.

#8  – Rem Koolhaas

Rem Koolhaas, teknolojiyi mimariyle birleştiren yenilikçi tasarımlarıyla ünlü Hollandalı bir mimar. En ünlü eserleri arasında Seattle Halk Kütüphanesi , Portekiz’deki Casa da Musica ve Doha’daki Katar Ulusal Kütüphanesi bulunmaktadır.

Seattle Halk Kütüphanesi

Seattle Halk Kütüphanesi

Koolhaas tasarımlarında gelenek ile modernliği harmanlamayı amaçlıyor. Bir keresinde şöyle demişti: “Güzellik hakkında konuşursanız sıkıcı yanıtlar alırsınız, ancak çirkinlik hakkında konuşursanız işler ilginçleşir”.

#9 – Norman Foster

Norman Foster, mühendislik ve mimariyi birleştirerek işlevsel ve estetik açıdan hoş binalar yaratan modernist tasarımlarıyla tanınan İngiliz bir mimardır.

Norman Foster’ın en ikonik bina tasarımlarından bazıları, Berlin’deki Reichstag’ın tepesindeki Reichstag Kubbesi ve Londra’daki 30 St Mary Axe , diğer adıyla The Gherkin’dir. Norman Foster Studio ayrıca , insanlar üzerinde yürüdüğünde hareket ettiği için daha önce Wobbly Bridge olarak adlandırılan Londra’daki Millennium Bridge’i de yarattı. Bu kasıtlı etki bazıları için o kadar sinir bozucuydu ki ne yazık ki dengelenmesi gerekiyordu.

Reichstag Kubbesi – dünyanın en iyi mimarları

Reichstag Kubbesi – dünyanın en iyi mimarları

Ünlü teknoloji şirketinin Kaliforniya’daki genel merkezi olan Apple Park’ı da tasarladı . Bu , 5 milyar dolara mal olan dünyanın en pahalı binalarından biridir .

#10 – Ieoh Ming Pei

Ieoh Ming Pei, ikonik cam ve çelik binalarıyla ünlü, 20. yüzyılın Çinli-Amerikalı bir mimarıydı. En dikkate değer projelerinden bazıları arasında Boston’daki John F. Kennedy Başkanlık Kütüphanesi ve Paris’teki Louvre Müzesi Piramidi yer alıyor. İkincisi, artık modern bir başyapıt olarak kabul edilen tartışmalı bir tasarımdı.

IM Pei’nin Louvre piramidi

IM Pei'nin Louvre piramidi

Pei, çalışmalarında daire, kare ve üçgen gibi birçok geometrik deseni entegre etti. 102 yaşına kadar yaşadı.

#11 – Eero Saarinen

Eero Saarinen , John F. Kennedy Uluslararası Havaalanı’ndaki TWA Uçuş Merkezi , St Louis Missouri’deki Gateway Arch ve Washington Dc yakınındaki Dulles Uluslararası Havaalanı gibi ünlü binaları tasarlamasıyla ünlü ünlü bir Fin-Amerikalı mimardı .

JFK Havalimanı’ndaki Trans World Uçuş Merkezi

JFK Havalimanı'ndaki Trans World Uçuş Merkezi

Ayrıca 1950’li yılların en tanınmış eserlerinden biri olan Lale Sandalye de dahil olmak üzere birçok ünlü mobilyayı tasarladı .

#12 – Richard Rogers

Dünyaca ünlü mimarlar listemizin bir diğer önemli ismi ise merhum Richard Rogers. Dönüm noktası niteliğindeki projeleri arasında Centre Pompidou , Lloyd’s of London ve Heathrow Havaalanı Terminal Beş yer alıyor .

Londra Lloyds binası

Londra Lloyds binası

Richard Rogers’ın tarzı en iyi şekilde yüksek teknoloji mimarisi olarak tanımlanır. Kentsel dönüşüm, sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluğa güçlü bir ilgisi vardı.

Bu “yıldız mimar” Pritzker Mimarlık Ödülü’ne, İngiliz Mimarlar Kraliyet Enstitüsü’nün Kraliyet Altın Madalyasına ve Fransız Légion d’Honneur ödülüne layık görüldü.

#13 – Antoni Gaudi

Antoni Gaudi, 1852’de Reus’ta doğan ünlü bir İspanyol mimardı. Gaudi, Barselona’daki La Sagrada Familia ve Park Guell gibi eşsiz binaları tasarlamasıyla ünlüdür .

Parc Guell, Barselona, ​​İspanya

Parc Guell, Barselona, ​​İspanya

Gaudí’nin çalışmalarının çoğu doğadan ve organik şekillerden ilham aldı. La Sagrada Familia, Gaudi’nin üzerinde çalışmaya başlamasının üzerinden 130 yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen hâlâ inşaat halindedir.

#14 – Oscar Niemeyer

Niemeyer, modern ve minimalist mimarisiyle tanınan dünyanın en ünlü mimarlarından biriydi. Brezilya’da doğdu ve Dünya Mirası Alanı haline gelen Brasilia şehrinin çoğunu tasarladı.

Curitiba, Brezilya’daki Oscar Niemeyer Müzesi

Curitiba, Brezilya'daki Oscar Niemeyer Müzesi

Assisili St Francis Kilisesi, onu çevredeki plazadan ayıran hiçbir duvar veya görünür destek yapısı olmayan serbest biçimli bir iç alana sahiptir.

Ana kubbe tamamen vitraydan yapılmıştır ve dış cephesi parlak maviye boyanmıştır. Diğer mimari eserlerinden bazıları Brasília Katedrali , Ravello , İtalya’daki Oscar Niemeyer Oditoryumu ve Funchal’daki Casino da Madeira’dır.

#15 – Louis Sullivan

Çoğunlukla “çağdaş mimarinin babası” olarak kabul edilen Louis Sullivan, Chicago Mimarlık Okulu’nun en etkili kişilerinden biriydi. 1856’da Boston’da doğan Sullivan, estetik açıdan hoş ama işlevsel binaların öncülüğünü yaptı.

Sullivan Binası – Ken Lund, CC BY-SA 2.0

Sullivan Binası

Bu ünlü mimarın eserleri arasında St. Louis şehir merkezindeki Wainwright Binası ve New York’taki Bayard-Condict Binası bulunmaktadır. Eskiden Carson, Pirie, Scott ve Company Binası olarak bilinen Sullivan Binası , Sullivan’ın organik estetiğinin güzel bir örneğidir. Cephenin dökme demir dekorasyonu yerel bitkilerden ilham aldı.

#16 – William Pereira

Chicago , Illinois’li bu mimar , Geisel Kütüphanesi , Transamerica Piramidi ve LAX’teki Thene Binası gibi fütüristik tasarımlarıyla tanınıyordu . William Pereira, mimar olmadan önce bir Cecil B. DeMille filmi olan Vahşi Rüzgarı Biç’teki çalışmasıyla Oscar kazanan bir Hollywood set tasarımcısıydı.

UCI Kütüphaneleri Ağ Geçidi Çalışma Merkezi

UCI Kütüphaneleri Ağ Geçidi Çalışma Merkezi

İkinci Dünya Savaşı sırasında, Ordu’da sivil kamuflaj uzmanı olduğunda, uçarken gördüğü kentsel yayılmadan umudunu kesti. Savaştan sonra, kendi mimarlık stüdyosunu kurmadan önce Kaliforniya Üniversitesi’nde mimarlık dersleri verdi.

Gin D. Wong ve Frank Gehry de dahil olmak üzere birçok ünlü mimar onun mimarlık derslerinde ve firmasında görev aldı. Her şeyde güzelliğin savunucusu olan Pereira, California Üniversitesi Irvine kampüsü için bir master plan hayal etti . Fikir, çevre ve yerel toplulukla bütünleşmiş, yarının bir kentine sahip olmaktı.

#17 – Buckminster Fuller

Jeodezik kubbenin yenilikçi şampiyonu Buckminster Fuller’a bu özel tasarımlar için ABD patentleri verildi. Beyaz bir ışık küresi içinde yerden yüksekte asılı kalma hissini deneyimlediği bir olaydan ilham aldılar.

Montreal Biyosferi, Kanada

Montreal Biyosferi, Kanada

Daha önce 3 yaşındaki kızının nemli yaşam koşullarından kaynaklandığına inandığı ölümünden sonra bunalıma girmişken, sürdürülebilirliğe ve insanlığın geleceğine odaklanmak için yeni bir enerji buldu.

Fuller , Montreal Biyosferi (başlangıçta Expo 67’deki ABD pavyonu) gibi jeodezik yapıların yanı sıra , kaynakları daha verimli kullanmayı amaçlayan bir Dymaxion arabası ve evi tasarladı.

#18 – Kurt D. Fiyat

Avusturyalı mimar Wolf D. Prix ve stüdyosu Coop Himmelb(l)au, çığır açan yapısökümcü tasarımlarıyla ünlüdür. Bunlar arasında Münih’teki BMW Welt , Lyon’daki Musée des Confluences , Çin’deki Dalian Uluslararası Konferans Merkezi ve Avusturya’daki Martin Luther Kilisesi yer alıyor.

BMW World, Münih, Almanya

BMW World, Münih, Almanya

Bu mimari uygulama, binaları çevrelerine açık, işlevsel sanat eserleri olarak görüyor. Danimarka’nın Aalborg kentindeki Müzik Evi , öğrenciler, öğretmenler, izleyiciler ve sanatçılar arasındaki alışverişi teşvik eden yapısıyla bunun güzel bir örneğidir.

#19 – Jean Nouvel

Jean Nouvel, benzersiz yaratıcılığı ve geleneksel mimari normlardan kopma yeteneğiyle tanınıyor. Sidney’deki One Central Park ve Louvre Abu Dhabi dahil olmak üzere dünya çapında çok sayıda bina tasarladı.

En ünlü mimari eseri, Paris’teki Institut du Monde Arabe, modernlik ile Arap kültürünün olağanüstü bir karışımının bir sergisidir. Nouvel’in tarzı, çağdaş tasarımdaki uzmanlığını yansıtan yenilikçi malzemeler ve cesur teknikler kullanması ile karakterize ediliyor.

Louvre Abu Dabi

Louvre Abu Dabi

Projelerinin her biri, sürekli olarak sınırları aşan kendine özgü tarzının gerçek bir temsilidir. Nouvel’in mimari dehası onun vizyonunun ve yaratıcılığının bir kanıtıdır ve eserleri mimarlık dünyasında kalıcı bir iz bırakmıştır.

#20 – Santiago Calatrava

Bu İsviçreli-İspanyol mimar, projelerini sıklıkla geç teslim edebilir, ancak bunlar her zaman unutulmazdır! Rio de Janeiro’daki Museu do Amanhão’dan Valencia’daki Sanat ve Bilim Şehri’ne ve Milwaukee Sanat Müzesi’ne kadar bu yaratıcı yapılar, kültür kurumlarına yeni bir soluk getiriyor.

Oculus Merkezi, NYC

Oculus Merkezi NYC

Calatrava aynı zamanda Calgary, Kanada’daki Barış Köprüsü ve İtalya’daki Reggio Emilia Ponti gibi köprü tasarımlarıyla da tanınır .

#21 – Sör Christopher Wren

17. yüzyılın saygın İngiliz mimarı Sir Christopher Wren, mimarlık alanına yaptığı olağanüstü katkılarla ünlüdür. Ustaca eserleri Londra ve ötesindeki şehir manzaralarını süsleyerek mirasının ve yaratıcılığının kanıtı olarak hizmet ediyor.

St. Paul Katedrali’nin ikonik kubbesinden Hampton Court Sarayı’nın ihtişamına kadar Wren’in tasarımları, işlev ve güzelliğin bir sentezidir.

St Paul Katedrali

St Paul Katedrali

Wren, kaleminin her vuruşuyla şehrin dokusunu şekillendirdi ve zamana meydan okuyan kalıcı bir izlenim bıraktı. Mimari çalışmalarının zamansız çekiciliği, becerisinin ve yaratıcılığının kanıtıdır; pratik ve güzel olanı zahmetsizce harmanlayan bir adamın gerçek bir yansımasıdır.

#22 – Jeanne Gang

Jeanne Gang, 2000’li yılların başından beri tasarımları dünyayı değiştiren dikkat çekici bir kadın mimar. En ünlü mimari eserleri, yaratıcılığının ve tasarıma yönelik ileri görüşlü yaklaşımının gerçek bir kanıtıdır.

Bunlardan biri, Chicago’daki 87 kattan fazla yüksekliğe sahip olağanüstü Aqua Tower’dır .

Chicago’daki Lincoln Park Hayvanat Bahçesi’ndeki Halkın Gaz Pavyonu

Chicago'daki Lincoln Park Hayvanat Bahçesi'ndeki Halkın Gaz Pavyonu

Studio Gang ayrıca New York’taki Amerikan Doğa Tarihi Müzesi’nde çevresiyle kusursuz bir şekilde uyum sağlayan Richard Gilder Merkezi’ni de tasarladı.

#23 – Philip Johnson

Listemizdeki son ünlü mimar ise Glass House konutuyla tanınan Philip Johnson . Johnson bu evi New Caanan, Connecticut’ta yarattı ve orada kendisi yaşadı. Dışarının içeri girmesine izin verecek şekilde tasarlanan ev, artık Ulusal Tarihi Koruma Vakfı’na ait ve rehberli turlar için halka açık.

Philip Johnson’ın Cam Ev’i – en ünlü mimarlar

Philip Johnson'ın Cam Ev'i – en ünlü mimarlar

Johnson’ın kendisi de bir zamanlar faşizme hayranlığını dile getirmiş, ancak daha sonra bundan pişman olduğunu söyleyen tartışmalı bir isimdi.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu