Mimarlık ve İnşaat Terimleriplanlı alanlar imar yönetmeliği

KAKS ve TAKS Nedir? Emsal değerine göre İnşaat Hesabı

kaks, taks, emsal hesabı

Arkadaşlar merhaba bu yazımda Mimarlık ve İnşaat Hesabı ile alakalı olan KAKS Nedir? ve TAKS Nedir? sorularına cevap vereceğiz. Aslında bu terimler bir arsaya kaç m2 ev yapılır hesaplaması için kullanılır.

İmar Durum Belgesi üzerinde yer alan bu katsayılar ile mevcut bir arazi alanı örneği ile Toplam İnşaat Alanı Hesabı ve Taban Alanı metre kare hesabı yapacağınız. 15/30 imar, 20/40 imar, 25/50 imar veya 30 emsal, 50 emsal gibi oranlarla aramızın üzerine kaç metre kare ve kaç katlı hmax bina veya ev yapılır onu hesaplayacağız.

Emsal Nedir?

Daha sonrasında İmar Durum Belgesi üzerinde verilen bilgilerin nasıl okunduğu ve parsel yani arazinizin toplam alanı üzerinden Emsal yani KAKS hesabı yapacağız.

KAKS Nedir?

KAKS yani “Kat Alanı Katsayısı” kelimesinin kısaltmasıdır. Taşınmaz mal varlığı olarak ifade edilen Arazinin İmar Durum belgesinde yer alan bir katsayı oranıdır ve bu oran şehirlere ve arazinizin böylesine göre 8 farklı değerden birisini almaktadır. Arazi KAKS değerine göre; yapılabilecek toplam inşaat alanı oranını ifade etmektedir.

KAKS Değerleri

Arazinizin KAKS oranı ne kadar yüksek ise; arsa üzerine yapabileceğiniz toplam inşaat alanı metre karesi aynı oranda artar ve belediyenin arazinize verdiği 8 farklı KAKS değeri oranı bulunmaktadır.

  • 0.20
  • 0.30
  • 0.40
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0

KAKS Hesabı

KAKS yani Emsal değeri İmar Durum belgesi üzerinde yer alır. Arazimizin üzerine toplam inşaat alanı hesaplamasında kullanılır. Emsal hesabı yapmak oldukça basittir. Konuyu net olarak anlamanız için 1.000 m2 parsel büyüklüğüne sahip bir arazinin 0,30 kaks değerine göre toplam inşaat hesabı:

kaks hesabı

Örneğin: 2.000 m2 bir araziniz var diyelim ve Emsal yani KAKS değeriniz 0,30 ise yapacağımız hesap

2000 x 0,30 = 600 m2’lik toplam inşaat alanı yapabilirsiniz. Yani 3 kattan oluşan ve her katı 200 m2 olan yapı inşa edebilirsiniz.

Tabi her katın m2 alanı 200 metre kare olabilmesi için TAKS hesabı yani taban oturum hesabının da yapılması gerekmektedir. Eğer TAKS hesabı yaptığınız çıkan sonuç 200’den küçük ise; yapacağınız binanın temel oturumunu küçültüp, artan kısmı üst katlarda konsol oluşturarak daha geniş bir katlar yaparsınız.

Özet olarak Arazi m2 ile TAKS değerini çarpıp toplam inşaat alanını buluyorsunuz. Zemin + Normal katların toplam m2 alanı oluyor.

TAKS Nedir?

TAKS nedir? İmar planında bulunan kat sayı oranına göre mevcut parsel/arazinizin üzerine yapabileceğiniz temel alanının maksimum hesabı için kullanılan ve mevcut belediye tarafından imar yönetmeliğiyle belirlenmiş bir orandır.

TAKS Hesabı

TAKS hesabı nasıl yapılır? İmar durum belgenizde bulunan oran ile parsel yani arazinizin toplam metrekaresi ile çarpılarak bulunan sonuçtur.

Örneğin 2 dönüm bir araziniz var diyelim ve TAKS(Taban Alanı Katsayısı) değeriniz 0,2 olsun.

2 dönüm arazi = 2.000 metre kare ve bizim TAKS değerimiz 0,2

2000 x 0,2 = 400 m2 TAKS değerini bulmuş oluyoruz. Yani 2000 metre kare bir arazinizin temeli maksimum 400 m2 zemin kat inşaatı yapabilirsiniz.

İmar Durum Belgesi

İmar durum belgesi: Taşınmaz bir mülkün nasıl kullanılacağı ( Konut, Konut + Ticari, Tarla, Turizm alanı), İmar durum belgesindeki arazinin nasıl konumlandırılacağı ( Bitişik Nizam, Ayrık Nizam) Arazi üzerine oturacak yapının taban inşaat hesabı ve kat alanı hesabı hakkında kat sayı değeri bilgilerinin bulunduğu belgeye İmar durum belgesi denir.

Nereden Alınır?

İmar Durum Belgesi direkt olarak Belediyeden veya İl Özel İdaresinden alınır. Arazinizin durumunu, kaks, taks, çekme mesafesi gibi bilgilerinin yer aldığı bu belge için ödeyeceğiniz ücret 70,00 TL‘dir. Tabi bu fiyat şehir ve belediyelere göre 5-10 TL farklılık göstermektedir.

Alınan imar durum belgesinin geçerlilik süresi 1 yıldır. Alındığı tarihten itibaren eğer arazi üzerinden projelendirme yapılmamış ise 1 yılında sonunda tekrar imar durum durum belgesi yenilenmeli ve tekrar alınmalıdır.

İmar Planı Çeşitleri Nelerdir?

  • Mekânsal Strateji Planları
  • Çevre İmar Planları
  • Nazım İmar Planları.
  • Uygulama İmar Planı
  • Mevzi İmar Planı
  • Revizyon İmar Planı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu