Arkadaşlar merhaba, bu yazımızda Merdiven hesabı, Merdiven terimleri (Rıht, Merdiven kovası, basamak), Planda Merdiven çizimi ve merdiven kesit çizimi baştan sona kadar anlatmaya çalışacağım, benimle gelin 🙂
Merdiven Terimleri
Bir merdiven projesinde; merdiven plan ve kesit çiziminde yer alan Rıht, Basamak genişliği, Merdiven Kovası, Sahanlık, Çıkış hattı, Korkuluk/Küpeşte gibi tüm mimari teknik bilgilerine bakacağız ver ardından Planda Merdiven Çizimi yapacağız, hadi başlayalım
Rıht ve Hesabı
Rıht Basit olarak anlatmak gerekirse, bir merdivenden çıkarken attığımız her adımın yüksekliği anlamına gelmektedir. Teknik olarak ise merdivende yer alan iki basamak arasındaki yüksekliğe rıht denir.
Rıht Hesabı yapılırken öncelik olarak kat yüksekliğini ve basamak sayısını projemize göre hesaplamamız gerekmektedir.
Standart bir bina projesinin kat yüksekliği 3,00 metredir.
Yönetmelikte rıht hesabına göre basamak sayısı 18 adettir. Basit olarak sizlere rıht hesabını bu değerler üzerinden anlatmam gerekirse;
1 kişi 3,00 metre yüksekliğe çıkmak 18 basamak çıkıyor, biz burada her basamak için çıktığı mesafeyi buluyoruz ve rıht yüksehliği oluyor.
Rıht yüksekliği hesabı = 300 cm (kat yüksekliği) / 18 (basamak sayısı) = 16,66 cm rıh yüksekliği çıkıyor.
Planda Merdiven Çizimi
- 260 cm x 360 cm ölçüsünde dikdörtgen çiziyoruz
- Daha sonra 240 cm merdiven kolu ve 120 cm sahalın boşluğu bırakıyoruz.
- Bıraktığımız 240 cm’lik merdiven kolunu 30 cm’lik merdiven basamaklarına bölüyoruz ve çift kollu betonarme merdiven çiziminin basit olarak çizimini tamamlamış oluyoruz.
- 30 cm kalınlığında betonarme perde duvar kalınlığını verip taramasını yapıyoruz.
- Merdiven kovası boşluğu; 20 cm… Ve bu 20cm’lik boşuk etrafının her tarafına 5’er cm küpeşte çiziyoruz.
260cm ne ben onu anlamadim
260 cm x 360 cm
İki kollu merdivenin dış çevresinin uzunluğu. 260 cm ile 360 cm bir alan kaplıyor toplamda.
Merhaba, peki bu merdivenleri proje üzerinde nasıl belirliyoruz hangi tür merdiven olduğunu
@Yasemin Merhaba,
Sorunuzun cevabı çok kapsamlı. Öncelik olarak Merdiven Modeli ve şekline tasarımcı karar verir.
Anlamanız için net olarak örnek vermek istiyorum;
– Loft Tasarımda genel olarak Çelik ve Profillerden yapılmış Düz veya Yuvarlak merdivenler tercih edilir. Çünkü tasarıma en uygun model budur. Örnek olarak; https://www.pislikmimar.com/loft-daire/ sayfamızdan Loft Tasarım Planlarına bakarak, neden bu merdivenlerin tercih edildiğini net anlayabilirsiniz.
– Yangın merdiveni için Yönetmeliğe uygun; yapının dış cephesinde Çelikten merdiven tercih edilir. Gerçi Demir ısıyı ilettiğinden dolayı yönetmelikte farklı kuralları vardır. Bu konuyla ilgili olarak da https://www.pislikmimar.com/yangin-merdiveni/ yazımı inceyelebilirsiniz.
– Villa projesi tasarımlarında ise U veya L şeklinde Betonarme merdivenler kullanılarak alt kısımları Dolap, Tuvalet olarak projelendirilir.
Yani sorunuza net olarak cevap için; Proje Tasarımcısı projesine ve kendi zevkine uygun olarak Merdiven türünü kendisi belirler.
Tabi bunun daha sonrasında Statik anlamda ve Yönetmeliklere uygun olarak yapılması gerekmektedir.