Mimari Proje Nasıl Çizilir?

Mimari Projede Kolon Yerleşimi Nasıl Yapılır?

Öncelik olarak sizlere bu konuyu nasıl anlatacağımı düşündüm, benim içinde biraz zor olacak yazılı olarak Mimari Projede Kolon Yerleşiminin nasıl yapıldığını anlatmak 😀 Elimden geldiği kadar Mimarlık okuyan arkadaşlar için kolon yerleşiminin mantığını ve Kolon Aralık Mesafeleri ile ilgili teknik bilgiler vermeye çalışacağım.

Kolon Yerleşimini etkileyen önemli olarak gördüğüm bir kaç konuyu paylaşayım, bu aşağıda sıraladığım başlıklar Kolon Sistemi, Kolonlar Arası Mesafe, Kolon Kalınlıkları gibi konularla kolon yerleşimini doğrudan veya dolaylı olarak etkilemektedir.

  1. Taşıyıcı sistem türü (Betonarme, Çelik)
  2. Kolonlar arası mesafe
  3. Kolon Kalınlıkları
  4. Döşeme Türü
  5. Yapı’nın formu (Kare, Dikdörtgen, Yuvarlak) olması gibi durumlar baz alınarak yerleşim yapılır.

Kolon Yerleşimi Nasıl Yapılır?

Çok basit bir şekilde anlatmam gerekirse, bunun için sizlere sandalye üzerinden basit bir şekilde örnek vereceğim.  İşin mantığı tamamen bir basit bir sandalye ile çözeceğiz.

kolon yerleşim mantığı

Mimari projede yer alan Döşeme, Kolon ve Kiriş mantığının birebir normal hayatta Sandalye üzerinde uygulaması aslında yukarıdaki resim.

  • Kırmızı kutu içerisine aldığım kısım Döşeme
  • Mavi renkli kısım Kolon
  • Yeşil renkli kısım ise Kiriş

İşin mantığına gelirsek eğer; Üzerine oturduğumuz Kırmızı Ahşap parçasını taşımak için, 4 bir köşesine sandalye ayaklarının olması gerektir degil mi? Çok basit günlük hayattan bir örnek. Sandalyenin bir ayağı kırıl olsaydı üzerine oturduğumuzda düşerdik.

Yani yapımızı taşıtmak için 4 bir tarafında kolonların bulunması gerekmektedir. Tabi bu sonuç, Yapınızın şekline göre de değişkenlik göstermektedir. Benzer konuların yer aldığı bir diğer yazım olan MİMARİ PROJE ÇİZİMİ kategorisi altında tüm proje çizim detaylarına ulaşabilirsiniz. 😊

Mimarlık Bölümü okuyanlar bir miktar Statik de bilmek zorundadır. Normal şartlarda projede kolon yerleşimi Mimar yapar ve sonrasında statik için İnşaat Mühendislerine gönderilir. Kolon yerleşimleri, Kolon Büyüklüklerini ve Donatı hesabını net olarak Mühendisler yapmaktadır. Mimarlarda kolon yerlerini doğru bir şekilde belirlemek zorundalardır.

Aks Çizimi

Kolon yerleşimi belirli bir aks üzerinde yani belirli bir doğrultuda olmak zorundadır. Yani düzensiz ve rastgele yerleştirilmiş kolon yerleşimi olamaz. Aks gösterimi ve kolon yerleşimine dair örneğe bakarsak dediğimi biraz daha iyi algılayabilirsiniz.

aks gösterimi

Kolon yerleşimi için AKS önemli bir konudur. Detaylı olarak bu konuda bilgi almak için daha önce yazmış olduğum Aks Çizgisi Nedir? Planda Kolon Aks Gösterimi yazımı okumanızı tavsiye ederim. 😊

Kolon yerleştirme kuralları

Kolonlar belirli aks üzerinde ilerlemelidir. Yani çerçeve oluşturmalıdır. Kolonlar çerçeveleri oluştururken mekanların dizilimine engel olmamalıdır. Binanın kısa yönünde deprem kuvvetini karşılayacak kenar, ataleti daha fazla olan kenar olmalıdır.

kolon yerleşim kuralları

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu