Parapet, yapıların çatı, teras veya balkon gibi bölümlerindeki koruyucu duvarları ifade eden bir terimdir. Genellikle yalıtım ve güvenlik amacıyla inşa edilir.
Parapet terimi sıklıkla küpeşte, korkuluk ve pencere kenarı gibi kavramlarla karıştırılsa da, mimari bağlamda farklı bir uygulamayı ifade eder. İtalyanca ‘parapetto’ kelimesinden gelen bu Mimari ve İnşaat terimi sözcüğü; Yapıların Balkon, Pencere Altı ve Çatı alanlarında örülen 80 cm yüksekliğindeki duvarlardır.
Pencere altında kullanılan Parapetler Gaz beton, Bims, Tuğla gibi malzemelerden yapılır. Son dönemlerde çatı çevresinde kullanılan sistemde ise Betonarme kullanılır.
Pencere, Kapı gibi yapı birimlerinin üst kısmında Demir veya Beton ürünler kullanılan sisteme ise Hatıl / Lento adı verilmektedir. Bu terimler Parapet ile karıştırılmaktadır.
Parapet Kullanım Amacı
Parapet duvarlar, çatılar, teraslar, balkonlar ve benzeri yüksek yerlerde güvenlik sağlar. Bu duvarlar düşme riskini azaltarak insanların yüksekten düşme veya düşme tehlikesi yaşamasını önler.
Mimari Projeler de dış cephe tasarımını tamamlamak amacıyla gezilmeyen çatılarda 40 cm yüksekliğinde, gezilebilir çatılarda ise minimum 60 cm yükseklikte imal edilir.
Çatı sisteminde kullanılan Parapetlerde; Çatı Su ve Isı yalıtımı parapet etrafına uygulanması gerekmektedir. Su ve Kar yağışının yoğun olduğu bölgelerde Parapet Süzgeci farklı yöntemlerle uygulanabilir. Bu detaylara dair teknik çizimler;