Mimari EserlerMimari Proje Örnekleri

Sancaklar Camii (Yeraltı Camii) / Emre Arolat

Zorlu Center, Cem Evi gibi projeleriyle son yıllarda adından söz ettiren Mimar Emre Arolat'ın 2012 yılında yaptığı Yeraltı Camii olarak da bilinen Sancalar Camii projesine genel bir bakış atıyoruz.

Sancaklar Camii projesinin yapım yılı 2012 olmasına rağmen üzerinden geçen 12 yılın ardından günümüzde aşırı derecede konuşulmaya başlandı.

Her ne kadar doğru ya da yanlış bilmiyorum ama geçtiğimiz son 2 yıl içerisinde projeye ödüller yağmaya başladı ve Türk Mimarisinde en çok merak edilen ve ilgi çekici bir proje haline geldi. Bu yazımda sizlere proje hakkında görseller ve proje detayları ile Emre Arolat imzası taşıyan Sancaklar Camii projesini inceleyeceğiniz.

Sancalar Camii


Ülke: Türkiye / İstanbul – Büyükçekmece

Mimar: Emre Arolat

Proje Alanı: 2.500 m2 Kapalı Alan

Yapım Yılı: 2012

sancaklar camii
Sancaklar, Yeraltı Cami / İstanbul – Küçükçekmece

Mimar tarafından Sancaklar Camii hakkında açıklama: bu projenin tasarımında geleneksel cami mimarisine olan yaklaşımını modernize etmeyi amaçladığını belirtmiştir. Camii, hem fonksiyonel hem de estetik açıdan farklı bir yorumla tasarlanmış olup, Arolat’ın modern mimarlık anlayışını yansıtmaktadır.

Sancaklar Camii‘yi tasarlarken, caminin hem dini bir mekan hem de bir sosyal alan olarak işlev görmesini hedeflemiştir. Projede kullanılan doğal malzemeler, caminin içindeki sakin atmosferi güçlendirirken, çevreyle uyum içinde olmasına dikkat edilmiştir. Arolat, caminin tasarımında, geleneksel cami mimarisinin öğelerinden ilham almış, ancak bunları modern bir dilde yorumlayarak farklı bir yapı ortaya çıkarmıştır. Özellikle caminin iç mekânının sade ve minimalist olması, ziyaretçilere ruhsal bir dinginlik sunmak amacıyla tasarlanmıştır.

Teknik Proje Detayları


Ezber Bozan ve Yeraltı Camii olarak biliniyor. Özgünlük ve Yenilikçi yaklaşımıyla farklı bir formla tasarımın yapıldığı Sancaklar Camii’nin internette dolaşan resimleri dışında sizlere yapının inşaat sürecinden başlayıp bitimine kadar uygulama resimlerini paylaşacak teknik özelliklerine ve bu projede kullanılan inşaat malzemelerine değinmek istiyorum.

Radye Temel Uygulaması

Proje tek katlı bir ibadet alanından oluşmasına rağmen neredeyse 10 katlı bir inşaatın temelinde kullanılan inşaat demiri kullanılmıştır. Temel uygulamasında Radye Temel tercih edilmiştir ve gerçekten bu yapı için olması gerekenden en az 3 kat daha fazla temel demiri kullanıldığını düşünüyorum.

Sancaklar Camii, Radye Temel Uygulaması
Sancaklar Camii, Radye Temel Uygulaması

Doğal Taş Uygulaması

Caminin dış cephesinde, özellikle duvarlarında doğal taş kullanılmıştır. Bu malzeme, yapının çevreyle uyum içinde olmasına katkı sağlamaktadır.

dogal taş uygulaması

Beton ve Mermer Uygulamaları

Emre Bey’in projelerinden aklımda kalan ve sadelik konusu temsil eden bir mimar olduğunu düşünüyorum. Özellik bu projede ve geçmişteki Otel, Otogar projelerinde tercih ettiği “betonun doğal haliyle bırakması ve çelik yapı sistem uygulamaları” çizgisini bu projede de sürdürmüştür.

beton

  • İç mekanın geniş ve sade hacmini oluşturmak için beton kullanılmıştır. Beton, camiiye güçlü bir yapısal bütünlük kazandırırken aynı zamanda modern bir görünüm sağlar.
  • Caminin doğal ışık almasını sağlamak amacıyla cam kullanılmıştır. Büyük cam pencere ve açıklıklar, iç mekanın aydınlık ve ferah olmasını sağlamaktadır.
  • Caminin iç mekanındaki bazı zeminler ve detaylar için mermer kullanılmıştır. Mermer, hem estetik hem de dayanıklılık açısından tercih edilmiştir.

5 Yorum

  1. 2 hafta önce Yeni Çok güzel bir camii. Peygamber efendimiz s.a.v. Hira’ya olan yolculuğundan esinlenerek yapılmış. Gayet mütevazi olması düşünülmüş. Abartıdan uzak sade bir yapısı var. Çok temiz ve bakımlı bir camii. Yaptıranlardan Allah razı olsun

  2. Kelime yetersiz kalıyor ama yine de “muhteşem” demek istiyorum. Okumak yada anlatmak bu camii için yeterli aktarma aracı değil. Bizzat gidip görmeniz, hissetmeniz lazım. Burada emeği geçen tüm kişi ve kurumlara teşekkürler.

  3. Emre Arolat’ın tasarladığı cami, 2013 yılında hizmete açılmıştır.Yenilikçi tasarımı nedeniyle birçok ödül aldı. 2015 yılında ArchDaily Yılın Dini Yapısı Ödülüne layık görüldü.Basit bir mağarayı andıran camii, dua etmek ve Tanrı ile yalnız kalmak için hayli dramatik ve huşu uyandıran bir iç mekana sahip. Kıble duvarı boyunca yer alan yarıklar, ibadet alanının yönelimini güçlendirirken, güneş ışınlarının da iç mekana süzülmesini sağlıyor.

  4. 10 yıldan bu yana halen ziyaretçisi azalmayan, değişik ve modern mimarisiyle ilgi odağı olmaya devam eden, farklı görüntülere sahip bu camiyi İstanbul’a yolum düştüğünde ziyaret ettim 3-4 kez. Otoparka aracınızı çektiğinizde sizi sadece minaresi karşılıyor. Camiyi görmeniz mümkün değil, zira cami üzerinde durduğunuz çimlerin altında yer alıyor. Hemen yanındaki parke taşlarla yapılmış yemyeşil çimlerle bütünleşmiş merdivenlerden aşağıya inip camiye giriyorsunuz. Şadırvan ve tuvaletleri bu modern mimariyle uyum içinde. Camiye girdiğinizde çok değişik bir tavan ve basamaklı namaz yerleri yer alıyor. Mihrap çok sade, ışığını toprak üstü camlardan alıyor. Minberi de çok sade. Sakin ve sessiz bir ortamda ibadetin ayrı güzelliği de oluyor. Cuma namazında yer kalmayan cami, vakit namazlarda az sayıda cemaate ev sahipliği yapıyor. Ziyaret için değişik bir cami. Ayrıca fotoğrafçıların vazgeçemediği cami.

  5. Bu kadar özel bu kadar hoş bir mimari eser zannediyorum çok az bulunur. Standart camilerimize göre çok daha özel aşırı büyüleyici bir yapısı var. İçerideki sessizliğine inanamayacaksınız. Aydınlatması tasarımı özgü yapısı taşları hasılı herşeyi çok başka. Beylikdüzünde olanların mutlaka görmesi gerekir. Onun haricinde istanbulda olup mutlaka bir defa görmenizi öneririm. Tuvaletler ücretsiz ve bakımlı. Otopark mevcut. Biraz peyzajla çok daha muhteşemleşeceğine eminim. Listenize mutlaka ekleyin ve burayı ihmal etmeyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu