İnşaat & Şantiye
İnşaat Terimleri ve Şantiye uygulamaları hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Aşağıda listelediğimiz içerik başlıklarına tıklayarak bilgi almak istediğiniz İnşaat veya Şantiye konularını görüntüleyin.
-
Metrekare / Alan Hesabı Nasıl Yapılır? Örnekler ile…
Metrekare hesabı aslında ilkokul matematik dersinde gördüğümüz basit yöntemler ile hesaplanır. Sizle detaylı bir şekilde anlatmadan önce metrekare hesabı yaparken kullandığımız formül ve 2 resimli örnek üzerinden anlatayım; Üçgen bir alanın için; (Yükseklik x Taban Uzunluk) / 2 = formülü ile buludur. Dikdörtgen bir alan için; (Uzun kenar x Kısa kenar uzunluğu) şeklinde hesaplanır. Metrekare hesaplama, birçok kişi için ev…
-
Şantiyede Beton Dökümü ve Bilmeniz Gereken Detaylar
Yaklaşık 1 hafta önce TOKİ İnşaatında Saha Şefi olarak çalışmaya başladım. Projede Tünel kalıp sistemi kullanılıyor. Her ne kadar bu sisteme alışık olmasan bile Kaba İnşaat / Kalıp işleri olarak çalışan ustalar oldukça iyi ve sorun çıkartmadan, kalıp işlerini sorunsuz yürütüyorlar. Beton Dökümüne kadar olan sistemde sizlere bir kaç şey anlatmak istiyorum. 1) Tünel Kalıp Sistemi Tünel kalıp sistemi genel…
-
Ahşap Ev Modelleri ve 2024 (m2) Güncel Fiyatları
Ahşap Evler Tiny House veya Bungalov olarak adlandırdığımız farklı model ve formlarda tasarlanıyor. 2 gün önce sizlerle Bungalov (Üçgen Ev) yapımı ve modellerini paylaştığım yazı içerisinde ( Bungalov (Üçgen) Ev Projesi Çizimi ve Maliyet Hesabı ) 1. sınıf ürünlerle yapılmış bir bungalov’un anahtar teslim maliyeti 14,500 TL’ye yani m2 fiyatı 431,33 $‘dır. 2024 yılına ait (Subasmanı dahil) ve tüm malzemeleri…
-
Yapım İşleri Genel Şartnamesi ve PDF Dosyası
Yapım İşleri Genel Şartnamesi, inşaat projelerinin her aşamasında uyulması gereken kurallar ve standartları belirler. Bu şartname, projelerin planlama aşamasından tamamlanmasına kadar olan süreçte rehberlik eder ve projelerin kalitesini güvence altına alır. Şartname içerisinde önemli bir kaç başlığı sizlerle paylaşıyorum; Genel Kurallar: Şantiyedeki genel işleyişi ve disiplin kurallarını belirler. Teknik Şartlar: Kullanılacak malzemelerin özelliklerini ve uygulama tekniklerini tanımlar. İş Sağlığı ve…
-
Uzay Kafes Sistemi ve AutoCAD Detay Çizimleri
Geniş kolon aralıkları (20 metre – 100 metre) ve kat yüksekliği fazla olan (Stadyum, Otogar) gibi yapılarda kullanılan sistemlerdir. Bu sistemin kullanıldığı yapılar genel olarak betonarme sistem ile çatı sisteminin çözümü olmadığından dolayı Uzay Kafes sistemi olarak adlandırdığımız çelik çubukların üçgen formlarında oluşturduğu kafes sistemidir. Uzay Kafes sistemine dair eklemek istedikleriniz veya yazı içerisinde düzeltmek istediğini ek bilgiler var ise…
-
Karot nedir? Karot Numunesi neden ve Nasıl Alınır?
Arkadaşlar merhaba, bugün sizlere Şantiyede Hazır Beton Firmasının başımıza açtığı dertler sonucu Laboratuvar Firmasıyla anlaşıp karot alma serüvenini anlatacağım. Hazır Beton Firması yüzünden 600.000 TL’lik zarar karşılığı başımızdan gelen tüm aksiliklerle beraber Zemin / Temelden karot alma işlemi ve Beton Firmasının yaptığı tüm üçkağıtları anlatacağım. Ve son olarak Karot almak işlemi ve alınan silindir tip karotun Laboratuvar ortamında basınç deneyine…
-
100 M2 Eve Kaç m3 Kereste Gider? (Detaylı)
Örneğin, bir evin çatısını desteklemek için kullanılan kereste miktarı, evin büyüklüğü, çatı tipi ve yerel yapı standartları gibi faktörlere bağlı olarak değişir. Bununla birlikte, genel bir kılavuz olarak, 100 metrekarelik ahşap bir ev yapımı için 20 ila 30 metreküp kereste kullanılabilir. 100 M2 Ahşap Ev Kereste Hesabı? 100 M2 Ahşap Ev için Ne Kadar Kereste Gider? Evinizin kereste ihtiyacını belirlemek…
-
Demir Ağırlıkları Cetveli ve Demir Metraj Hesabı (Excel Tablosu)
Öncelik olarak demir kalınlıklarına göre 8 lik – 10 luk – 12 lik – 14 lük – 16 lık gibi, tüm inşaat demiri ağırlıklarını 1 Metre ve 12 Metrelik boylarda olmak üzere kaç kilogram geldiklerini Demir Ağırlık Tablosu başlığı altında paylaşıp, daha sonrasında hazırladım Excel İnşaat Demiri Metraj Hesabı dosyasını sizlerle paylaşıyorum. ? Demir Ağırlık Tablosu Demir Ağırlıkları Nervürlü (dişli)…
-
Villa Yapım Maliyeti (Temelden Çatıya) – 2024/2025 Güncel Fiyatlar
İnşaat ve Şantiye imalatları 2023 – 2024 enflasyonuna göre %300 artış gerçekleşti. Daha önceleri Hazır Betonun m3 fiyatını 700 TL + KDV ile sipariş verirken şuan durum net olarak 1 m3 – C40 Beton fiyatı 2.100 TL + KDV üzerinden sipariş vermekteyiz. Hal böyle olunca alım gücü, işçi maliyeti derken; 150 m2 Villa Yapım Maliyeti tüm giderler dahil 2.500.000 TL…
-
Adım Adım – İnşaat Maliyet Hesabı (Detaylı)
Arkadaşlar merhaba, uzun zamandır sizlerle sohbet tadında makaleler paylaşmıyordum. Son çalıştığım firmada çizmiş olduğum 120 m2 tek katlı bir villa projesi + 20 m2 Kış bahçesi ve + 160 m2 havuz alanı olmak üzere toplamda 400 m2 bir alana inşa ettiğimiz yapının adım adım maliyet hesabını yapacağız. Yazı biraz uzun alacak çünkü su basmanından, çatı kaplamasına, kış bahçesinden havuz, mangal,…
-
Briket Duvar Nasıl Örülür? Adım adım Duvar Metrajı, Lento Hesabı Nasıl Yapılır?
Yazının asıl amacı ilk olarak çalıştığım Şantiyede Duvar Örmesine dair adım adım uygulama işleri ve daha sonrasında duvar metrajı çıkartmaya dair adet olarak bims / gaz beton hesaplamalarının anlatımı olacak. Daha sonrasından adım adım Kaba Sıva, Duvar Boyama, Duvar çıtası ve son olarak Betonarme İstinat Duvarına dair detayları paylaşıp Duvar ile ilgili tüm merak edilen konuları öğrenmiş olacağız. Buna ek…
-
İnşaat Yapımında kullanılan malzemelerin tam listesi
Arkadaşlar merhaba, Bu yazı içerisinde sizlere İnşaat Kategorisinde yer alan konu altında Bina / Ev yapımında kullanılan tüm malzemelerin kalem kalem listesini sunacağım. Genel olarak Temelden Çatıya kadar adlandırdığımız Şantiye uygulamalarında malzemelere sırasıyla göz atalım. Yazı içerisinde hem malzeme listesini sunup, hem de inşaat yapımı ile ilgili teknik bilgileri de sizlere anlatmaya çalışacağım. Temelden başlayalım. Kaba İnşaat Malzemeleri Yapı inşaatına ilk…
-
Kendiliğinden Yayılan Beton Nedir? Geleceğin İnşaat Teknolojisi
İnşaat sektörü, teknoloji ve bilim sayesinde her zamankinden daha hızlı bir hızla ilerliyor. Kendiliğinden yayılan beton da bunun en güzel örneklerinden biri. İnşaat dünyasında “geleceği bugüne getiren” bu teknoloji, betonu geleneksel yöntemlerle karıştırıp dökmek yerine, yer çekimi yardımıyla kendi başına yayılmasını sağlar. Sadece bir saniye! Kendiliğinden yayılan beton nedir ve nasıl çalışır, hemen anlatalım! Kendiliğinden Yayılan Beton Nedir? Kendiliğinden yayılan…
-
Menfez Nedir? Banyo Havalandırma Menfez Çeşitleri
Menfez, bir yapıda havalandırma, egzoz veya hava sirkülasyonu için kullanılan açıklık veya kanaldır. Genellikle binalarda veya araçlarda kullanılır ve havanın serbestçe akmasına izin verirken istenmeyen maddelerin geçişini engeller. Menfezler genellikle metal veya plastik malzemeden yapılır ve çeşitli şekil ve boyutlarda olabilirler. Havalandırma menfezleri, bina veya araçların içindeki hava akışını düzenlemek ve taze hava sağlamak için kullanılır. Egzoz menfezleri ise kirli…
-
Mutfak Seramiğindeki Eski derz nasıl Sökülür?
Fayans derz sökme farklı yöntemler deneyerek yapabilirsiniz. tuz ruhu ile derz sökme, matkapla derz sökme ve derz sökme makinası kullanılarak eski derzleri çıkarmanızı tavsiye etmiyoruz. Banyo, Mutfak veya Balkon gibi ıslak hacimli alanlarda yer alan Fayans ve Seramikleri aşağıda sizlere önerdiğim derz sökme aparatını alarak yapabilirsiniz. Derz çıkartma aletinin kullanımıyla ilgili videomuzu izleyerek en kolay şekilde derz aralarındaki sıva tarzı…
- 1
- 2