Mimarlık ve İnşaat Terimleri

Mimar ve İnşaat Mühendislerinin bilmesi gereken önemli Terimler ve Uygulama detaylarını yayınlamak için hazırladığımız Mimarlık ve İnşaat Terimleri Ansiklopedisi sayfası. #İnşaatTerimleri, #MimarlıkTerimleri

  • pursantaj

    Pursantaj Nedir? Hakediş Pursantaj Hesabı Nasıl Yapılır?

    Eğer inşaat sektörüyle biraz da olsa haşır neşir olduysanız, “pursantaj” kelimesini mutlaka duymuşsunuzdur. Ama pursantaj nedir, ne işe yarar, nasıl hesaplanır diye soruyorsanız, doğru yerdesiniz! Bu yazıda, pursantaj kavramını detaylıca ele alacağız ve bu önemli terimi anlayabilmeniz için ihtiyacınız olan tüm bilgileri sunacağız. İlk olarak Pursantaj kelimesinin tanımıyla başlayalım; Pursantaj Nedir? Pursantaj, inşaat ve mühendislik projelerinde sıkça kullanılan bir terimdir.…

    Devamını Oku »
  • hafriyat

    Hafriyat Ne Demek? İnşaat Kazı işleri ve detayları

    İlk olarak İnşaat Teknikerliği okuduğum yıllarda staj yerinde duyduğum bir inşaat terimiydi. Hafriyat Nedir? İnşaat, Yol Yapımı, Temel işlerinde yapılan toprak/zemin kazma işlemlerinin tümüne denir. Bir alanın hafriyatının yapılması için kepçe ve kamyon kullanılır.  Bunun yanında hafriyat yapılan alanda kazılan toprak, Kamyon ile devlet kurumlarının belirlendiği alana taşınmak zorundadır. Bir diğer durumda ise yapılan hafriyat malzemeleri dolgu malzemesi olarak farklı…

    Devamını Oku »
  • eskiz

    Mimarlıkta Eskiz Nedir? Tanımı ve Çizim Örnekleri

    Eskiz çalışmasını ilk olarak Mimarlık Bölümü okuduğum yıllarda ve proje çizim aşamasının başlangıcında, sıkça kullanmaya başladım. Kullanmaktan çok ÇİZMEK desek daha iyi olacak sanırım 🙂 Mimarlık stüdyosu derslerinde bizlere bir proje konusu ve ihtiyaç listesi verilir. Verilen İhtiyaç Listesine uygun olarak Mimari Proje Çizimi yapmamız istenilir ve başlangıç olarak analiz/araştırma yaptıktan sonra elde ettiğimiz veriler ile proje çizim aşamasına geçmeden…

    Devamını Oku »
  • konsept

    Konsept Nedir? Mimari Konsept Örnekleri

    Konsept kelimesini bir kaç kelime ile özleştirmek gerekirse, daha iyi anlamanız için; Kavram Anlayış, Görüş Tarz ve Düzen gibi farklı kelimelerle de ifade edilebilir. Konsept Nedir? Sadece Mimari Proje oluşturmada değil günümüzün her alanında Konsept üzerinden tasarımlar oluşturulmaktadır. Bunu farklı tür örneklerle açıklamam gerekse. (Mimari Konsept açıklaması ve Konsept Paftası Örneklerine yazımızın devamında değineceğim.) Karmaşıklık zamanla inşa edilebilir ve inşa…

    Devamını Oku »
  • hatıl nedir

    Hatıl Nedir? Duvarlarda Hatıl Uygulaması

    Bir yapının normal kat yüksekliği 3.00 metredir. Hatıl uygulaması yapılan yerler, genel olarak min. 6 metre kat yüksekliğine veya daha yüksek kat alanlarından oluşan duvarlarda; artan yüksekliğe karşılık duvar’ın kendi başına sağlam bir şekilde durmasını sağlamak için; Yatay ve sistemin tam ortasından dikey ( kolon gibi ) olarak uygulanan betonarme sisteme hatıl denir. Amaç: Kat yüksekliğinin fazla olduğu yapılarda duvarın…

    Devamını Oku »
  • grobeton

    Grobeton Nedir? Zeminde Grobeton Uyguma Detayları

    Grobeton, özellikle yapı sektöründe kullanılan, dayanıklı ve sert bir yapı malzemesidir. Genellikle betonun bir türü olarak kabul edilir, ancak farklı özelliklere sahiptir ve belirli kullanım alanları için tasarlanmıştır. Beton sınıfı olarak ele aldığımız; Dozajı düşün C6 – C20 sınıfı arası dökülen hazır betondur. Dozajı düşükten kastımız; İçerisindeki Çimento oranıdır. Yani 1 m3 Grobeton içerisinde yer alan çimentonun kg cinsinden oranı…

    Devamını Oku »
  • tretuvar

    Tretuvar Nedir?

    Fransızca bir kelime olan tretuvar “trottoir” sözcüğünden gelmektedir. Tretuvar anlamı kısaca: bir sokağın kenarlarında yayaların yürümesi için genellikle taş döşeli yollara denir. Mimarlık bölümünde bu sözcüğün anlamı ise; çizilen proje / yapı etrafındaki 100 cm – 150cm genişliğinde bıraktığımız bina etrafındaki yürüyüş yoludur. Ölçüleri Tretuvarın kullanım amacı araç trafiğin fazla olduğu noktalarda veya binayı sudan korumak amaçlı 16 cm –…

    Devamını Oku »
  • ampatman

    Ampatman Nedir? Temelde Ampatman Uygulaması ve Detayları

    Yapının ana taşıyıcı sistemi olan temellerde yükün doğru şekilde dağılımının sağlanması için (statik proje doğrultusunda) 50 cm – 100 cm genişliğinde çıkmalar uygulanır. Yapının temelinde fazladan uygulanan bu çıkma sistemine ampatman denir. Özellikle Tekil Temel ve Radye Temel sistemlerinde uygulanan bir yöntemdir. Müstakil ev veya Villa Projelerinde pek fazla ihtiyaç bulunmaz. Ampatman Uygulaması Sistemin çalışma mantığı; 10 m x 10…

    Devamını Oku »
  • metretül hesabı

    Metretül Nedir? Metretül Hesabı Nasıl Yapılır?

    Ön Bilgi olarak; Kafanızı çok karıştırmak istemediğim için başlık açıklamasına Metretül = Metre anlamına geldiğini söyledim. Aslında bu iki ölçü birimini birbirinden ayıran çok basit bir ayrıntı var.  Size bunu anlatmanın en kolay yolu olarak 2 farklı örnek üzerinden; Metretül ile Metre arasındaki farkı belirteceğim. İlk olarak “Metre” ölçü birimini net olarak anlamanızı ve sonrasında Metretül ile Metre arasında farka…

    Devamını Oku »
  • siluet

    Silüet Nedir? Silüet Çizim Örnekleri

    Silüet, bir nesnenin veya bir objenin arka plana göre çizgisel bir şekilde belirginleştiği, gölgelenmeden dolayı sadece dış hatlarının görülebildiği görüntüdür. Bir nesnenin silueti genellikle bir ışık kaynağının arkasında bulunması veya güçlü bir ışığın önünde olması sonucu oluşur. Siluet, nesnenin detaylarını göstermez; sadece dış hatlarını belirtir. Bir nesnenin silueti, nesnenin tanımlanmasına veya tanımlanabilir olmasına yardımcı olurken, iç detaylar hakkında bilgi vermez.…

    Devamını Oku »
  • Perde Duvar

    Perde Duvar Nedir? Deprem ile Perde Duvar İlişkisi

    Bir mimari projede yapıları birbirini ayırmak için Bims, Tuğla, Briket gibi malzemeler ile bölmeler oluşturularak; Mutfak, Salon gibi alanlara bölünür. Yapıyı ayakta tutan Kolon ve Kiriş sistemi üzerine gelen yük; statik olarak temel sistemine gelen yükü aktarırlar. Yani yapıda yer alan Gaz beton, Briket gibi duvarların hiç bir taşıyıcı özelliği bulunmamaktadır. Bu duruma karşılık olarak; Yapının daha sağlam ve depreme…

    Devamını Oku »
  • harpuşta

    Harpuşta Nedir? Kullanım Alanları ve Örnekler

    Mimari Projede kullanılan harpuşta seçimi yaparken istediğimiz modeli seçebiliriz. Özellikle Çatı etrafına döndüğümüz duvar üzerine uygulanır. Mozaik, Mermer malzemesi tercih edilir. Uygulama detayında ise; kullanılan malzemeye eğim verilerek (eğik şekilde konularak) suyun akmasına olanak sağlanmalıdır. Yada Tonoz gibi eğimli malzemeler kullanılarak direk uygulama yapılabilir. Konu ile ilgili örnek uygulamayı aşağıdaki görsel üzerinden net olarak anlayabilirsiniz; Harpuşta Uygulaması Çatı alanının tüm…

    Devamını Oku »
  • dilatasyon

    Dilatasyon Nedir? İnşaat Yapılarında Neden Uygulanır?

    İnşaat dünyası oldukça karmaşık bir yapıya sahiptir. Her proje, titizlikle planlanır ve uygulanırken, bir dizi detay göz önünde bulundurulmalıdır. Bunlardan biri de dilatasyon uygulamalarıdır. Ancak, pek çok kişi bu terimi duyduğunda ne anlama geldiğini tam olarak kavrayamayabilir. İnşaat Yapılarında Neden Uygulanır? Dilatasyon, genellikle büyük yapıların inşaatında kullanılan bir terimdir. Aslında, terimin kökeni Latince “dilatatio” kelimesine dayanır, bu da “genişleme” anlamına…

    Devamını Oku »
  • tiny house

    Tiny House Nedir? Küçük Evlerin Büyük Hayalleri

    Tiny house nedir? Son yıllarda, küçük evlerin popülerliği hızla artmaktadır. Bu makalede, tiny house trendinin ne anlama geldiğini, nasıl ortaya çıktığını ve neden giderek daha fazla insanın ilgisini çektiğini inceleyeceğiz. Tiny House Nedir? Tiny house, kelime anlamıyla “minik ev” demektir. Genellikle 37 metrekareye kadar olan küçük ve kompakt evler olarak tanımlanır. Bu evler, ihtiyaçları minimalize etmek ve sade bir yaşam…

    Devamını Oku »
  • Mukavemet ne demek

    Mukavemet Nedir?

    Mukavemet kelimesini net olarak anlamanız için şantiyede geçen küçük bir hikaye anlatmak istiyorum sizlere. Mukavemet Ne Demek? Depremlerden sonra bir okulun temel güçlendirme işini almıştık. Yapının halihazırda Tekil Temel olan sistemini Radye Temel sistemine çevirecektik. Bunun için mevcut temeli kazdıktan sonra Donatı / Ankraj uygulaması yapıp Hazır beton dökümü yaparak radye temel sistemi oluşturacaktık. O zamanlar kış ayında olduğumuzdan dolayı;…

    Devamını Oku »
Başa dön tuşu