Geniş kolon aralıkları (20 metre – 100 metre) ve kat yüksekliği fazla olan (Stadyum, Otogar) gibi yapılarda kullanılan sistemlerdir. Bu sistemin kullanıldığı yapılar genel olarak betonarme sistem ile çatı sisteminin çözümü olmadığından dolayı Uzay Kafes sistemi olarak adlandırdığımız çelik çubukların üçgen formlarında oluşturduğu kafes sistemidir.
Uzay Kafes sistemine dair eklemek istedikleriniz veya yazı içerisinde düzeltmek istediğini ek bilgiler var ise aşağıdaki Mesaj Kutusunu kullanarak lütfen yorum bırakmayı unutmayın.
Yani öyle kafamıza göre Mimari Projelerimizde çatımız uzay kafes sistemi olsun diyemeyiz. Son yıllarda araba galerileri, Müze ve yine bir kaç prefabrik projelerinde kullanılmaya başlanılmıştır.
Öncelik olarak bu sisteme dair uygulanmış yapıların görsellerini paylaşıp daha sonrasında Mimarlık Bölümü okuyan arkadaşlar için teknik detay çizimlerine dair AutoCAD çizimlerini sırasıyla paylaşacağım.
Yalnız direk olarak Uzay Kafes Çizimi dwg dosyasını indirip çıkmayın. Çünkü yapının teknik uygulama detaylarını bilmeniz gerekmektedir. Yoksa Proje Sunum Juri’sinde sizlere sorulan soruları cevapsız bırakırsanız, teslim ettiğiniz çizimin bir anlamı kalmaz.
1) Uzay Kafes Sistemi
Uzay kafes sistemi, modern mimaride ve mühendislikte yaygın olarak kullanılan bir yapı sistemidir. Bu sistem, üç boyutlu bir kafes şeklinde düzenlenmiş düğüm noktaları ve çubuk elemanlardan oluşur.
Uzay kafes sistemleri, yüksek mukavemet ve hafiflik sağladıkları için geniş açıklıkların örtülmesinde ve karmaşık geometrik formların oluşturulmasında tercih edilir.
2) Teknik Detaylar
Uzay Kafes Sistemini oluşturan elemanların listesini verdikten sonra; Birim elemanların sırasıyla görsel ve teknik detaylarına sırasıyla göz atalım;
- Düğüm Noktaları (Küre Elemanları)
- Çubuk Elemanları (Borular)
- Konikler (Bağlantı Elemanları)
- Özel Kafes bağlantı Cıvataları
- Aşık ve Çatı Kaplama Elemanları
- Mesnet Küreleri
Olmak üzere 6 başlık altında bu birim elemanlarının çalışma prensiplerini ve kullanılan malzemelerin yüzeysel olarak uygulama aşamalarına sırasıyla göz atacağız.
Düğüm Noktaları (Küre Elemanları)
Uzay kafes Sistemin ana bağlantı elemanlarından biri olan çelik küreler DIN 17200 normuna uygun C1040 kalitesindeki çelik malzemeden, küre formunda ve sıcak dövme tekniği ile dolu gövdeli olarak üretilir.
Uzay Kafes sistemini kendi içerisinde birbirine bağlayan ara birleşim elemanıdır. Bu kürelere Uzay Kafes Çubuk elemanlarının cıvata yardımı ile birleşimi yapılarak kullanılır.
Çubuk Elemanları (Borular)
Yapının ana yük taşıyıcı bileşenleridir ve yapıdaki düğüm noktalarını birbirine bağlar. Bu çubuk elemanlar Çelik veya Alüminyum malzemelerden yapılabilir ve farklı şekil ve boyutlarda olabilir.
Uzay Kafes sisteminin kesit çizimine dair bir örnek. Küre elemanlarına, Çelik Çubukların cıvata ile birleşim detaylarını net olarak görebilirsiniz.
Buna ek olarak çelik çubukların boyutları projeye ve sistem detaylarına göre değişkenlik göstermektedir. Yani biz Mimarlar bu sistemde kullanılacak çelik çubukların boyutlarını net olarak söyleyemeyiz çünkü bunun projenin kullanacağı bölgedeki Kar Yükü, Sabit Yükler (Kaplama Malzemeleri), Deprem Yönetmeliğine göre bir statik hesabının yapılarak belirlenmesi gerekmektedir.
Genel olarak uygulama detaylarına baktığımızda; Kullanılan Uzay Kafes Çubuklarının boyutu 1.50 metre – 2.00 metre uzunluklarında oluşmaktadır.
Kafes sistemini oluşturan bu üçgen formların açısı 60 derece yani eşkenar üçgen formundadır.
Konikler (Bağlantı Elemanı)
Konik olarak adlandırdığımız malzeme; Kafes Çubuklarının her iki ucuna uygulanan ve boru malzemesi ile aynı malzemeden yapılan bir bağlantı elemanıdır.
Bu konik parçalar içi dolu silindirik malzeme olup, CNC tezgâhlarında, boru ve küre bağlantısını sağlamak için kullanılacak cıvataya uygun şekilde dik açılır ve çubukların her iki ucuna gaz altı kaynak yöntemi kullanılarak birleşimi yapılır.
Aşık ve Çatı Kaplama Elemanları
Kafes sistemini oluşturmasını öğrendik ve bu sistem üzerine çatı kaplama malzememizin montaj detaylarına geldi. Bunun için ilk adımda anlattığı Küre Elemanı malzemesinin üzerinden bir çelik profil dikmesi / aşığı çıkartılarak yeni bir sistem oluşturulması gerekmektedir.
Bu anlattıklarımı çok daha kolay şekilde anlamanız için aşağıda bir detay çizimi bırakıyorum. Uzay Kafes Sistemi çatı kaplama sistemine dair teknik sistem kesiti şu şekildedir;
Çatı Detay Çizimi
Uzay Kafes sistemi kesit çizimine dair dwg dosyamız üzerinden tüm detaylarının yer altığı; Çatı Kesiti çizimine genel olarak bir bakalım. Tüm sistemi aşağıdaki çizim üzerinden görüntüleyebilirsiniz.
Uzay Kafes sistemine dair tüm detayları sırasıyla sizlere anlattım. Kullanılan malzeme ölçüleri, sistemin çalışma prensibi, bağlantı elemanları ve son olarak bu sistem için çatı kaplama malzemesi olarak uygulama yani sistem kesit detayının 1/5 ve 1/20 ölçek nokta detay çizimlerini yukarıdaki gibidir.
Uzay Kafes Dwg
Sisteme dair AutoCAD çizimlerini daha öncesinde Cad Blocks sayfamızda paylaşmıştım.
Uzay Kafes sisteminin Ücretsiz olarak Autocad – Dwg çizimlerini Space Truss Section Dwg sayfamız üzerinden indirebilirsiniz.
Uzay Kafes sistemine dair eklemek istedikleriniz veya yazı içerisinde düzeltmek istediğini ek bilgiler var ise aşağıdaki Mesaj Kutusunu kullanarak lütfen yorum bırakmayı unutmayın.