Viby Kütüphane ve Kültür evi projesi 2011 yılında Danimarkalı Mimarlık ofisi Christensen & Co. Architects , Primus Arkitekter tarafından tasarlanmıştır. Danimarka‘nın Viby kasabasında yapılan Kültür Evi ve Kütüphane projesinin toplam alanı 1400 metre kareden oluşmaktadır. Proje detaylarında yer verdiğimiz fotoğraflar örnekleri Niels Nygaard tarafından hazırlanmıştır. Gelin şimdi bu projenin detaylarına ve kat planlarında kullanılan tasarımlarına bakalım.
Proje Konsepti olarak kişilerin zaman geçirmesi, oyalanmaları ve uzun zamanlı vakit geçirmeleri için Viby kasabasının merkezi konumunda tasarlanmıştır. Üçgen çatı formu tasarımı ile; zemin katta geniş cam açıklıklar ve üst katta küçük cam boşlukları oluşturulmuştur.
Cephe Tasarımı
Cephe tasarımı yapılırken; Binanın mimarisi şehrin tarihine, özellikle de bölgede bulunan Kooperatif Süt Fabrikasına atıfta bulunuyor. Yakın çevrede bulunan Mandıra Fabrikasının cephesinde kullanılan aynı renk ve malzeme ile tasarlanmış bir projedir. Kültür evinin ayırt edici özelliği olarak Üçgen çatısı ön plana çıkmaktadır.
Dış cephe kaplamasında beyaz renk taş veya mermer malzemesinden oluşan 100 cm x 40 cm’lik bloklar ile kaplanmıştır. Yapının zemin kap aydınlatması için doğal ışıktan tam anlamıyla faydalanmak adına geniş açıklıklı cam pencere sistemleri kullanılmıştır ve projenin 1. katında küçük pencere boşlukları farklı kotlarda kullanılarak üçgen çatı formuna uygun bir tasarım yapılmıştır.
Zemin Kat Planı
Zemin katta ziyaretçilere hizmet verecek kafe alanı projenin birinci katına çıkan merdiven altındaki alana çözülmüştür. Atölye ve Kütüphane çözümleri ise Zemin Kat planında Atölye, 1. kat planında ise kütüphane yer almaktadır. Kafe alanının belirlenen konumundan dolayı olsa gerek Butik Kafe projesi gibi samimi bir ortam gibi hissi yaratmaktadır.
Zemin katta bulunan atölyeler esnek olarak tasarlanmıştır yani birden fazla konuda ziyaretçilerine hizmet etmektedir. Mimarlık Bölümünde tasarım yaparken bu durumu pek fazla kabul etmezdi hocalarımız ama bir alanın birden fazla fonksiyona cevap vermesi ve farklı amaçlarla da kullanılabilmesi doğru bir tercihtir.
1. Kat Planı
Projesine konsept arayanlar için gayet tamamen kullanıcı odaklı ve halka açık, değişik alanlar farklı çözümlemelerle üretilerek farklı bir sinerji yaratılmıştır.
Kütüphane birinci katta yer almaktadır ve diğer tüm mekanlar ile bağlantısı bulunmaktadır. Kütüphane kısmı açık alanlar olarak tasarlanmış olsa da konsept tasarım dışında Viby kasabasına hitap etmesine adına şehir tarihinin yer aldığı bir arşiv odası bulunmaktadır.
Konsept
Mimarlık bölümü okuyan arkadaşlar için projesine konsept bulmakta oldukça zorluk çekerler. Bu kütüphane projesinde kullanılan konsept ve açıklama ile bir fikir sahibi olabilirsiniz.
Tüm kasaba vatandaşlarının farklı yaş, cinsiyet ve ilgi alanlarıyla; Bilgi ve kültüre kolaylıkla erişebilecekleri Müzik, Tiyatro, Kütüphane, Cafe projesi oluşturduk ve Canlı bir ev hissiyatı yaratmaya çalıştık.
Projede kullanılan malzemeler, bölgenin mevcut mimarisiyle ve şehrin gelecek planlarıyla net bir bağlantı kurarak bölgeye yeni bir kültür binası oluşturmak.
Sürdürülebilir Mimari
Proje tasarımında Sürdürülebilir Mimari yani tasarlanan yapının çevresiyle ve kullanılacak kişilerle olan ilişkisidir. Sürdürülebilir mimarinin asıl amacı minimum enerji kullanımı ile çevreye minimum zarar veren binalar üretmektir.
Günümüz de kat bahçesi, yeşil çatı projeleri görülmektedir fakat bu Kütüphane Projesinde çatıda kullanılan açıklık, üçgen formu ile Sürdürülebilir Mimariye bir örnektir.
Kat Planları
- Zemin Kat Planı
- 1. Kat Planı
Kesit Çizimleri
Kütüphane projesi kesit örneği arayanlar için sistemi ve projenin konseptini tam anlamıyla ifade eden 1/200 ölçek kesit çizimi. Projede konseptinde kullanılan Üçgen Çatı Formları ve yarı açıklı (galeri boşluğu) bırakılmış alanları ifade eden güzel bir kesit çizimi örneği olmuş. Aşağıdaki resmin üzerine tıklayarak tam büyük boy çizimine ulaşabilirsiniz.