Mimari Proje Nasıl Çizilir?

Yapı Uygulama Projesi Çiziminde Bilmeniz Gereken Tüm Detaylar ve Proje Örnekleri

Mimari Proje Nasıl Çizilir? Sizlere Adım adım Yapı Uygulama Projesinin tüm detaylarını Örnek Çizimler birlikte ile anlatmaya çalışacağım. :)

Mimari Proje Çizim aşamalarının bitmiş hali olarak bilinen ve Yapı Uygulama Projesi içerisinde yer alan Vaziyet Planı, Kat Planları, Görünüş Paftası, Kesit Çizimi, Sistem Detayı ve Nokta detayları çizimlerinden oluşan bir projenin baştan sona kadar tüm detaylarını inceleyeceğiz.

Öncelik olarak 1/200 Ölçek veya 1/500 ölçek formatında çizilen Vaziyet Planı ile başlayacağız. Ayrıca Mimari Ölçek Nedir? ve Ölçek Hesaplama ile ilgili detaylı bilgiye ihtiyacı olanlar 👉 ÖLÇEK HESAPLAMA yazımı okuyarak net olarak ölçeklendirme konusunu anlayabilirsiniz. Hadi gelin Vaziyet Planı Çizimi ile başlayalım. 😊

Yapı Uygulama Projesini net olarak anlamanız için basit örnekler ile destekleyip daha sonrasında her başlık içerisinde detaylı olarak tüm konuları sizlere anlatmaya çalışacağım. Eğer sizlerin de konuya eklemek istedikleriniz veya sorularınız var ise Bu yazının en altında yer alan Mesaj Panelini kullanarak fikirlerinizi / Sorularını iletmekten çekinmeyin lütfen. 🎈😊

Vaziyet Planı

Mimari Proje / Ozalit Paftası içerisinde ilk olarak çizimi yapılan ve sunulan proje Vaziyet Planıdır. Yukarıda sizlere bahsettiğim 1/200 – 1/500 Ölçek veya proje büyüklüğüne göre 1/1000 ölçekte küçültülerek çizimleri yapılmaktadır.

Vaziyet Planı bir nevi Kroki Çizimi olarak da tasvir edebiliriz. Yalnız Ölçekli ve Mimari Proje Çizim Detaylarına göre çizilmesi gerekmektedir. Yani Yönetmeliğe uygun olarak istenilen çizim koşulları Vaziyet Planı Projesi içerisinde gösterilmelidir.

kroki çizimi

Yukarıda sizler paylaştığım çizim bir Kroki Örneğidir. Burada Caddeler, Sokaklar, Komşu Dükkanlar, Apartmanlar gibi; yakın çevrede bulunan yapılar çizilerek bir yerin mevcut konumu görsel olarak ifade edilir.

Vaziyet Planı Çiziminde ise; Öncelik olarak Arazi Sınırlarınız, Komşu Parseller, Çevrede bulunan Yollar veya sokaklar gösterilir. Biz buna Mimarlık dilinde Hali Hazır Proje olarak adlandırdığımız ve belediyeden alınan resmi proje olarak bilinmektedir.

Belediyeden alınan bu halihazır proje içerisine, kendi çizmiş olduğumuz Villa, Apartman vs. proje çizimleriniz kuşbakışı olarak çizilmiş (arazinin üstten görünümü) Çatı, Peyzaj Çalışması, Yürüyüş yolları, kotlama gibi tüm detayların işlendiği projeye ise Vaziyet Planı Projesi denir. Net olarak anlamanız için daha önce çizmiş olduğum bir Vaziyet planı örneğini sizlerle paylaşıyorum.

vaziyet planı örneği

Vaziyet Planı Örneği olarak yukarıda sizlerle paylaştığım çizim 1/200 ve 1/500 standartlarına uygun olarak basit bir gösterimdir.

Vaziyet planında olması gereken tüm detayları maddeler halinde listelemek istiyorum. Aşağıdaki maddeler dahilinde adım adım uygulama yaparsanız sorunsuz bir vaziyet planı çizimini tamamlamış olursunuz. Ama unutmayın aşağıda sizlerle paylaştığım maddelerin Mimari Proje Çizim Standartları dahilinde, Teknik Çizim Kurallarına uygun olarak yapmanız gerekmektedir.

Vaziyet Planı Çizim Standartları

  • Kuzey İşareti

Proje paftasının sağ üst alana çizilmesi gereken zorunlu işarettir. Çizmiş olduğunuz projenin (Vaziyet Planı, Kat Planı paftalarında) yönünü (Kuzey hangi yönde kalıyorsa) belirtmeniz gerekmektedir.

north arrow drawing

Kuzey İşareti çiziminin belirli bir standardı bulunmamaktadır. İster basit bir ok işareti ile, isterseniz yukarıda sizlerle paylaştığım North Arrow çizimleri ile belirtebilirsiniz. Hazır Autocad Kuzey İşareti çizimlerini 👉 North Arrow – Dwg adresimizden indirebilirsiniz.

  • Komşu Parseller ve Çevre Yollar

Vaziyet Planında; Mevcut arazimizin etrafında (Yakın Çevrede) bulunan Araç Yolları / Komşu Parseller gösterilmesi gerekmektedir.

Eğer arazinizin herhangi bir yönünde yol var ise yolun genişliğini belirtmeniz gerekmektedir. Yol Genişliği Gösterimi Yuvarlak bir daire içerisine alınarak gösterilir ve içerisine yol genişliği yazılır.

  • Arazi Sınır Çizgisi

Arazi sınırlarını genel olarak 20 cm kalınlığında çizilmiş çizgilerle gösterilir. Bunlar 20 cm’lik duvar anlamına gelmektedir.

Arazi sınırlarının her iki tarafına (iç ve dış alanlarına) Yaya / Yürüyüş yolu ekleyebilirsiniz.

vaziyet planı arazi sınırı çizimi

Vaziyet Planına baktığınızda size ait arsanın sınır çizgilerini görmeniz gerekmektedir. Parsel Sınırı olarak en dışta kesinlikle belirmeniz gerekmektedir.

Parsel Sınır – İstinat Duvarı çizildikten sonra tasarım dahilinde yürüyüş yolu ekleyebilirsiniz. Yürüyüş Yolu zorunlu değil fakat arazinizin içinden İstinat Duvarına ulaşım için en azından 1 kişinin yürüyebileceği genişlikte 60 cm – 70 cm genişliğinde yürüyüş yolu çizmeniz doğru olacaktır.

  • Çatı Çizimi

Çatı Çözümü, Çatı Tanzimini yaptıktan sonra Vaziyet planı üzerinden Çatı çiziminin gösterimi aşağıdaki AutoCAD görseli üzerinden yapılmaktadır.

çatı çözümü

Çatı Çizimine geçmeden önce çatı çeşidinize göre çatı çözümünü yapmanız gerekmektedir. Bunun için detaylı Makale içeriğime 👉 Çatı Planı Çizimi ve Çatı Çözümü Nasıl Yapılır? başlığı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Kırma Çatı, Mimari Proje Çizimi, Çatı Çeşitleri, Mimarlık

Kırma Çatı çözümü yaptıktan sonra Çatı Eğim yönleri ok işareti ile gösterilir.
Ok işareti hemen altına Çatı Kaplama Malzemesinin Türü ve Çatı eğimi yazı ile belirtilmesi gerekmektedir.
Örnek Olarak; Ahşap Çatı Kaplaması, %33 Eğim şeklinde ifade edebilirsiniz.

Çatı Bitiş kısımlarına (çatının tüm çevresine / etrafına ) 10 cm ve 15 cm kalınlığında Oluk yani su gideri borularını birer çizgi halinde gösterilmelidir.
Çatı kaplamasından akan su, oluk üzerine akar ve bu yatay oluk borularında toplanan yağmur suları, Çatı Suyu İniş Borularına aktarılır.
Eğer Yapı Uygulama projesinde profesyonel bir çizim yapmak istiyorsanız; Oluklar üzerine 15 cm – 20 cm Yuvarlak delik çizgileri açarak; yağmur suyu iniş borusu çizimlerini de yapabilirsiniz.

Eğimli veya düz çatılarda; Çatı Kot Seviyesi yazılması gerekmektedir.
Düz bir çatı tasarımı yaptıysanız; +21,00 şeklinde çatı kot seviyesini belirtebilirsiniz.
Eğer Kırma Çatı gibi eğimli bir çatı tasarımınız var ise; Oluk Noktası kot seviyesi ve ek olarak Mahya / Tepe noktası kot seviyesini de yazmanız gerekmektedir.
Kısacası çatının en alt noktası ve Tepe noktasının kot seviyesini yazınız.

  • Peyzaj Çizimi

Vaziyet Planını tamamlamak için Peyzaj Çizimi yapılması gerekmektedir. Peyzaj Çizimi başlığı altında; Arazi Giriş, Binaya Giriş kısımları ok işareti ve BİNA GİRİŞ şeklinde gösterilmesi gerekmektedir.

Eğer Projenizde garaj girişi bulunuyorsa Vaziyet Planı Çizimine; Rampa Eğimini yazı ile ve Çıkış Yönüne doğru Ok İşareti çizerek göstermeniz gerekmektedir.

mimari vaziyet planı

Vaziyet Planında bu teknik çizim standartları dışında Peyzaj Çalışmanız var ise Yazılı veya Çizim ile belirmeniz Geremektedir.

  • Peyzaj Çalışması genel olarak Bina Girişi etrafına Yeşil alan ve Bitkiler
  • Çocuk Oyun alanı veya Çocuk Parkı
  • Oturma Alanları veya Kamelya tasarımlarını ölçekli olarak belirmeniz gerekmektedir.

Yapı Uygulama Projesinin ilk pafta sırasında yer alan Aplikasyon Planından sonra yer alan Vaziyet Planı Çizim Kuralları ve Standartları Yukarıda anlattığım detaylar dahilinde çizilmektedir.

Sizlere daha sonra Mimari Kat Planı Çizimi, Kesit Çizimi, Görünüş Çizimi ve Sistem Detayları Çizimini yine bu başlık altında sırasıyla anlatacağım.

Tüm çizim makale içeriklerimi 👉 Mimari Proje Çizimi kategori başlığı altında ulaşabilirsiniz.

Ayrıca Mimari Proje Çizimi ile ilgili olarak önemli gördüğüm 5 Konu içeriğini kolaylıkla ulaşmanız için aşağıya linklerini bırakarak herkese iyi çalışmalar diliyorum. 😊

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu