Gerek form, olsun, gerek yapıda kullanılan malzeme olsun ve gerekse ibadet kısmında detayların birebir benzerliğini görünce çok şaşıracaksınız.
Esinlenmek mi?
Çalıntı mı?
Yoksa tamamen bir Tesadüf mü?
Öncelik olarak PislikMimar.com siteme yazdığım her yazı ortalama 30.000 kişi tarafından okunmaktadır. Bu içerikte Sancaklar Camii ile Dachau Protestan Kilisesi verilerini, konu ile ilgili tüm araştırmalarımı sunuyorum ve konu hakkında görüşlerinizi merak ediyorum. Yazının sonunda Cevap Panelini kullanarak konu hakkında ki görüşlerinizi iletebilirsiniz.
Sancaklar Camii çalıntı mı?
Dachau Protestan Kilisesi Mimarı Helmut Striffler hayatta olsaydı bu duruma net olarak cevap verebilirdi. Emre Arolat’a direk olarak; Dachau Protestan Kilisesi ile Sancaklar Camii arasındaki benzerliği soran birinin olduğunu düşünmüyorum.
Çünkü yapıyla ilgili Emre Arolat’ın katıldığı programların bir kaçını izledim… Yapılan Röportajlarda ve içeriklerde Emre Arolat’a Sancaklar Camii çalıntı mı? sorusunu yöneltmemişler..
Gerçi bu soru herhangi birisine sorulmaz, fakat google aramalarında Sancaklar Camii Çalıntı mı? araması yapıldığı için yazıya bu başlığı koydum. belki de bu camii’nin Dachau Protestan kilisesine büyük bir oranda benzediğinden haberdar bile değillerdir, ta ki bu ve benzeri içeriklerin paylaşılmasına kadar..
Bunun dışında Sancaklar Camii çalıntı mı? adı altında google arşivine bakarken bir çok haber sitesinde bu başlık ile yazı yazılmış, fakat ne hikmetse yapılan bu haberler ve köşe yazıları silinmiş / yayından kaldırılmıştır.
Dachau Protestan Kilisesi
Sancaklar Camii
Bu yazımı yazmaya başlamadan önce (Paragrafın ilk satır cümlesini kafamda kurgularken) Emre Arolat imzasını taşıyan ve İstanbul / Büyükçekmece bulunan “Sancaklar Camii” (2013) ile Alman mimar Helmut Striffler tarafından (1965-1967)”Dachau Protestan Kilisesi” ile arasındaki benzerliği görünce kurduğum ilk cümle;
“Ee bu bunun aynısı”
ve sonrasında bir hocamın “Amerika’yı tekrardan keşfetmeye gerek yok” sözü geldi aklıma.
Açıkçası bu yazının içeriği ? Mimari Eserler kategorisi altında “Emre Arolat – Sancaklar Camii” başlıklı bir yazı hazırlayacaktım fakat proje hakkında bilgi toplarken bu detaylara denk gelince ve bu benzerlik hakkında kimsenin içerik oluşturduğunu görmeyin yazmak istedim.
Yazıma denk gelip, okuyanlar için ricam, aşağıda Emre Arolat; Sancaklar Camii ve diğer tarafında Helmut Striffler; Dachau Protestan Kilisesi fotoğrafını gördüğünüzde kurduğunuz ilk cümleyi, yazının en altındaki mesaj panelini kullanarak cevaplar mısınız?
Emre Arolat Architects tarafından 2011-2013 yıllarında İstanbul, Büyükçekmece’de tasarlanan camii. Sancaklar Ailesi’nin isteği üzerine Büyükçekmece Gölü’ne bakan bir arazi üzerinde inşa edilmiştir. Günümüz mimarisi ve inşaat tekniklerini yansıtmayan klasik Osmanlı camii şemasıyla yüzleşmek, daha doğrusu klasik camii şemasının dışında da ibadet mekanı tasarlanabileceğini vurgulamak amaçlanmıştır.
Her ne kadar çıkış noktaları farklı olsa da iki proje arasında malzeme ve tasarım olarak benzerlikler olduğunu görmek hiç de zor değil.
Ekşi Sözlük Yorumları
Emre Arolat’ın bu projesiyle ilgili olarak bağımsız ve açık sözlü Ekşi Sözlük yazarlarının yorumlarına da yer vermek istiyorum. Bakın Emre Arolat – Sancaklar Camii hakkında nasıl yorumlarda bulunmuştur. İçeriği paylaşıp, yorumu size bırakıyorum?
Humat demiş ki;
dillere destan sancaklar camii, alman mimar helmut striffler’in 1965’te yaptığı dachau protestan kilisesi’ni andırmaktadır. ilgililere duyurulur.
dobes niki demiş ki;
replika bir üründür. 1965 yılında helmut striffler tarafından tasarlanandachau protestan kilisesi nin taklitidir. aldığı ödüller de mimarlık dünyasında sipariş verilerek, paraları ödenerek satın almışlardır. bu ödüller bilmeyene bir prestij gibi pazarlanmıştır. işte bu büyük bir ticari başarıdır.
yapının, mimarlık ve sanat tarihi içerisinde; türk ve islam geleneğinde yerini bilimsel ve akademik olarak değerlendirmek mümkün değildir. yapı, tarihsel süreç içerisinde değil ancak popüler kültür üretimleri içerisinde değerlendirilebilir. muhtemeldir ki bir deneme olarak da kalacaktır. isminin behruz çinici tasarımı tbmm camii ile anılması büyük bir yanlıştır. o karakterli ve özgün bir yapıdır; bu durum hem behruz beye hem de yapının kendisine karşı bir saygısızlıktır.
northroma demiş ki;
35 yıllık ömrümün son 20 yılını inançsız geçirmiş biri olarak diyebilirim ki; bende gidip namaz kılma isteği uyandırdı. sanki şöyle sırtımı duvara verip, yarım saat gözlerimi kapatsam huzuru bulacakmışım gibi.
saltin of the saltins demiş ki;
mimari emre arolat’in oveni de soveni de çoktur. benim ilk kanaatim fazla kibirli olduğuydu. defalarca canli canli dinledim hiçbirinde değişmedi bu kanaatim. arkimeet 2013’e damga vuran, 6 saatlik, saykodelik zorlu center günah cikarmasi sirasinda da iyice percinlendi.
ancak bu camiyi her ziyaret edisimde ezberim bozuluyor. bu yapiyi emre arolat’in tasarlamis olması kadar ironik bir şeye çok az rastladim. bu kadar kibirli bir adam nasil olur da bu kadar mütevazı, organik bir yapi tasarlayabiliyor aklim hafsalam almiyor. yapi demekten de imtina ediyorum, doganin uzantisi adeta. bir ilginç bulduğum nokta ise suydu: emre arolat’in cami projelerinden bahsedilirken devamlı dile getirdigi düşüncelerini göz önünde bulundurunca, bir ibadethaneyi nasil bu kadar icsellestirebildi?
bu soruya da soyle cevap buldum. bir sergide sancaklar camisi’nin paftalarina ve söyle bir 100 sayfalık toplantı desifrelerine rastladim. cümle cümle, argolarina kadar sansurlenmeden yazilmis tapeler. atlaya atlaya tümünü okudum. o nasil bir arastirma, o nasil bir irdeleme, nasil bir literatür taramasi.
kuran’i kerim meali ve siyer öyle ayrintili okunmuş, din felsefesine öyle derinden girilmiş ki. e yani bu adam yapmayacak da ben mi yapacagim. konsept mimari dedik, derin adam dedik ama bu kadar da demedik yani. tanim mi? kiskancliktan çatlatan yapi. catirrrr catir çatlatan yapi. hicbir yapiyi kiskanmadim seni kiskandigim kadar sancaklar. utanir insan boyle guzel yapilir mi? onlar nasil peyzajlar
Yorumu size bırakıyorum..
Picasso’nun “başarı, kaynaklarınızı gizli tutabilmenizdedir” benzeri bir sözü vardı.
öyle görünüyor ki (bu projede de olduğu gibi) günümüz de pek mümkün değil.
Eklediğiniz fotoğraflara bakılırsa Sancaklar ile Dachau Protestan Kilisesi ile arasında büyük bir benzerlik var.
Tamamen tesadüf bir benzerlik olduğunu düşünmüyorum ama Dachau Protestan Kilisesinden esinlenilerek yapılmış gibi gözüküyor
DEMEK Kİ İBADETİN ÖZÜ OLAN SADELİK-RİYADAN KAÇINMAK MİMARLARI AKLIN YOLU BİR SÖZÜNDE OLDUĞU GİBİ TASARIMDA DA BULUŞTURABİLİYOR.
Ne bekliyordunuz ki