Mimari Proje Nasıl Çizilir?

Mimari Proje Çizim Fiyatları

Şimdi dostlar Mimari proje çizim fiyatları yapınızın büyüklüğüne, arazinizin durumuna, ruhsatlı mimari proje veya köy evi proje çizimi kategorileri içerisinde farklı fiyatları vardır. Bu yazım içerisinde sizlere tüm detayları ile Mimari Proje Çizimi ve Güncel çizim fiyatlarından bahsedeceğim.

Mimari Proje çizim fiyatları net olarak müşterinin isteği/ihtiyacı doğrultusunda hesaplıyoruz. Sizlere Net olarak anlamanız için bir örnek vereyim; 5 Katlı bir apartman projesi çizimi ile 2 katlı bir villa projesinin m2 üzerinden çizim ücreti arasında farklılıklar vardır. Çünkü bizlerin bir apartman projesine harcadığımız emek ile 2 katlı villa proje çizimi için harcadığımız emek / teknik detay çok daha farklıdır. Yani bir mimar için 5 katlı bir apartman projesi çizmek çok daha zordur, buna karşılık villa projesi çizimi bir Mimar için daha kolaydır.

Yazımın devamında sizlere samimi olarak mimari proje çizim fiyatlarının gerçek hakkı ve piyasa fiyatları (Mimarlık Ofislerinin verdiği fiyatlar) gibi tüm detayları anlatacağım. Bu doğrultuda ister projenizi bana çizdirirsiniz, isterseniz de aklınızda farklı bir yol/yöntem varsa o doğrulta da çıkarınız doğrultusunda kararı sizler verirsiniz.

Ama benim sizlere vereceğim çizim kalitesi ve fiyatın altında başka birinin fiyat vereceğini düşünmüyorum. Ya sizi oyalarlar, ya da bir mimari projede olması gereken / çizilmesi gereken detaylardan eksik, tecrübesiz birinin elinde çıkar projeniz. Pek işinize yaramaz ama, idare edersiniz. neyse, gelin detaylara inelim.

Biliyorsunuz ki depremlerden sonra Müstakil ev, Bungalov ve Tiny House olarak adlandırdığımız yapıların sayısı çok fazla arttı. Deprem korkusu veya sadece kendisine ait kafa dinlemeye veya köy evi tarzında ev proje çizimlerini son zamanlarda çok fazla yapmaktayım. Hali hazırda güncel mimari proje çizim fiyatlarını paylaşmam gerekirse;

1) Mimari Proje Çizim Fiyatları


Ruhsatsız olarak çizilen; Köy evi, Villa, Bungalov ev gibi projelerde müşterime PDF dosyası olarak ve çizimini yaptığım AutoCAD programı üzerinden daha büyük ölçekte çıktı alması için (A0 Kağıdına – 1/50 Ölçekte) projesini dijital olarak teslim etmekteyim. Benden aldığı AutoCAD dosyasını bir Ozalitçiye giderek A0-A1 olarak adlandırdığımız büyük ozalit kağıtlarına çıktı alarak Demirci ve İnşaat Ustalarına bu proje doğrultusunda yapı yaptırmaktalardır.

mimari proje çizim fiyatları

Mimari proje çiziminde müşterimize teslim ettiğimiz 3 farklı pafta bulunmaktadır, bunlar;

  1. Zemin Kat Planı
  2. Asma kat veya 2. kat planı
  3. 1 adet kesit çizimi

üzerinden; ortalama 100 m2 – 150 m2 villa, müstakil ev projesinin çizimi için 15.000 TL + KDV olarak; sizin ihtiyaçlarınız, istekleriniz ve arazinizin durumuna göre fiyat belirliyoruz. Sabit bir fiyat olmamakla beraber ortalama fiyat diyebiliriz.

Bazı müşterilerim “Sen sadece benim istediğim form ve tasarımda proje çiz. Kolon – Kapı – Pencere – Subasmanı ve Mimari kesit çizimini yap” geri kalanını ben demirci, kalıpçı ustası ile hallederim deyip, kendi ihtiyacına göre proje çizdiriyor.

Bir başka müşterim ise çizdirmek istediği projeye ek olarak yapının kolon yerleşimi üzerine ek olarak, yapının Statik hesabının yapılmasını ve Kolon genişlik ve aralıklarının İnşaat Mühendisi tarafından imzalı olarak hesaplanmış statik hesap ve statik projesi üzerinden çizim istiyorlar.

Yani mimari proje çiziminin belirli ve sabit bir fiyatı bulunmamaktadır. Bazı müşterim benden Mimari Proje Çizimi dışında 3D çizimleri de istiyor, bazısı sadece tek katlı bir müstakil ev veya 2 katlı bir villa projesi istiyor, bazısı ile statik yani demir hesaplarının da yapıldığı projeler istiyor.

Benim çizdiğim fiyat ortalama piyasa fiyatlarının çok altında. Bunun nedeni ise bir mimarlık ofisini düşündüğünüzde; Ofis Kirası, Yanında çalıştırdığı Çizim yapan mimarın maaşı, Elektriği, Suyu, Sekreteri, Çayı, Şekeri, Ofisin Isınması gibi çok detayları hesaplara girince sizlerden isteyecekleri proje çizim fiyatları 120.000 TL (Ruhsatlı proje çizim fiyatı) gibi bir meblağ isteyeceklerdir.

2) Benden fiyat almadan proje çizdirmeyin! : )


Şimdi akıl var mantık var arkadaşlar, Size bir şey anlatacağım;

Benim verdiğim fiyattan aşağıya proje çizdirmeniz imkansız diyebilirim. Bunun sebebi piyasa fiyatlarını net bilmemden dolayıdır.

Eğer benim verdiğim çizim fiyatın altında bir fiyat teklifi aldıysanız; muhtemelen tecrübesiz birisidir veya proje çizimi için sizinle anlaştıktan sonra kesinlikle sorun yaratacak kişilerdir. Size vereceğim proje çizim fiyatları ne eksik, ne fazla işin hakkıdır.

0530 170 38 00 telefon numaram üzerinden, Mimari Proje Çizim ihtiyaçlarınız için detayları anlatarak, ruhsatsız proje çizimleriniz (Avan Proje Çizimi) için fiyat alabilirsiniz.

Tabi bende her çizime tam olarak hakim değilim. Mesela Statik Hesaplama isteyen müşterilerim için dışarıdan destek alıyorum, ya da profesyonel olarak 3D Tasarım ve Görselleştirme işi için Üniversitede tanıştığım İç Mimarlık okuyan arkadaşlar destek alıyorum.

Bu kişiler hali hazır durumda, şuan benim gibi bir ofiste çalışan kişiler. Siz müşterilerimiz bize ek iş olarak geldiğinizden dolayı fiyatlarımız piyasa kalitesinin üstünde çizim olması dahilinde, piyasanın altında fiyat veriyoruz.

Yani sizlere ruhsatsız olarak Avan Proje / Uygulama Projesi olarak adlandırdığımız ve sunacağımız projelerin fiyat açıklamasını bu şekilde yapabilirim.

Eğer resmi yani Ruhsatlı proje çizdirmek istiyorsanız o zaman durum biraz değişiyor. Bu detayları da sizlere tek tek anlatacağım.

3) Ruhsatlı Proje Çizimi; Fiyat & Detaylar

Ruhsalı bir mimari projenin baştan sona kadar gerekli evraklar, devlet kurumları tarafından alınan belgeler ve çizim ücretlerine dair tüm listeye aşağıdaki paylaşımımdan ulaşabilirsiniz;

  1. İlk olarak lisanslı haritacıdan araziye ait Lihkab Evrağı alınır 5000 tl
  2. Lihkab evrağı ile ilgili Belediyeye İmar çapı başvurusu yapılır 2000 tl harç ödenir
  3. Mimari Proje Çizim Ücreti 30.000 tl
  4. Statik proje çizim ücreti 20.000 tl
  5. Elektrik projesi çizim ücreti 10.000 tl
  6. Sıhhi tesisat, kalorifer, tesisat, akustik rapor, enerji kimlik belgesi 11.000 tl
  7. Zemin Etüt Raporu 20.000 tl (araziye göre fiyat değişir)
  8. Harita Aplikasyonu 15.000 tl

Yukarıda paylaştığım fiyatlar Ruhsatlı Mimari Proje Çizdirmek isteyenler için kesinlikle yapılması gereken ve Belediyeye sunulması ve çizdirilmesi zorunlu Statik, Elektrik projeli dahilinde 2 kattan oluşan 100 m2 – 150 m2 alana sahip yapılar için güncel paket çizim fiyatı 110.000 TL + KDV olarak düşünebilirsiniz.

Yukarıda 8 kalem listesinden oluşan proje çizim fiyatlarının detaylarını kısaca sizlere anlatmak istiyorum. Resmi proje çizdirmek isteyenlere özet olarak açıklayayım;

3.1) Lihkab Evrağı nedir? Nasıl Alınır?

LİHKAB Evrağı: Kamu adına iş yapan, kamu veya özel sektörde en az 10 yıl çalışmış Lisanslı Harita Kadastro Bürosu işletmelerine verilen addır.

  • Lihkav evrağı nasıl alınır? Hangi Belgeler gereklidir?

Lihkab evrağı almak için aşağıdaki belgeler genellikle talep edilir:

  1. Tapu belgesi (taşınmaza ait),
  2. Kimlik fotokopisi (taşınmaz sahibine ait),
  3. Belediyeden alınacak imar durumu belgesi (gerekiyorsa).

LİHKAB uzmanları taşınmazın bulunduğu alanda ölçüm ve analiz yapar. Bu süreçte taşınmazın sınırları, koordinatları ve varsa imar durumuna uygunluk incelenir.

Evrak, talep sahibine teslim edilir ve bu belge Tapu Müdürlüğü veya belediyelerdeki diğer işlemler için kullanılır.

3.2) İmar Çapı Nedir? İmar Çapı başvurusu nasıl yapılır?

bir arsanın imar planındaki kullanım amacı, yapılaşma koşulları ve sınırlarını belirleyen resmi bir belgedir. Bu belge, inşaat projelerinin yasal mevzuata uygun olarak hazırlanması için gereklidir.

  • İmar Çapı Başvurusu nasıl yapılır? Gerekli belgeler nelerdir?

İmar çağı başvurusu taşınmaz olarak adlandırdığımız arazinizin; bulunduğu bölgedeki belediyenin İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’ne veya yetkili birime başvurunuzu yapın. Başvuru için gerekli belgelerin tam listesi;

  1. Tapu Belgesi: Taşınmazın güncel tapu kaydı.
  2. Kimlik Fotokopisi: Başvuru sahibine ait kimlik fotokopisi.
  3. Dilekçe: Belediyeye hitaben yazılmış, imar çapı talebini belirten bir dilekçe.
  4. Vekaletname (gerekirse): Başvuru bir vekil tarafından yapılacaksa noter onaylı vekaletname.

Bazı belediyeler ek belgeler talep edebilir, bu nedenle başvuru öncesinde belediyeye giderek güncel evrak listesini sormakta fayda vardır. Çünkü her belediye farklı tür işlemler veya evraklar isteyebilmektedirler.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu