Öncelik olarak bir Mimar ve İnşaat Mühendisi olarak apartmanımıza yaptırdığımız Mantolama – Isı Yalıtımı tadilatı için bize bile bunu yapabiliyorlarsa, size neler yapmazlar ki diyerek başımdan geçen olayları ve ayrıntılarını bilmeniz için anlatıyorum.
Bu anlattıklarımda artık sıkça çoğu esnaf olarak nitelendirdiğimiz kişileri yaptığı şeyler ve bu anlattıklarımla 1-2 sefer değil, bu yaptıklarını kötü bir ahlak edip bu şekilde iş yaptıklarından dolayı anlatıyorum. Kendi yaşadıklarıma dair kendi düşüncelerimdir.
Şimdi dostlar lafı uzatmadan sizlere 2024 Yılı için Gaziantep Mantolama / Cephe Isı Yalıtımı fiyatlarını ve mantolama yapan firmaların sizleri nasıl dolandırdığını anlatacağım, ahh o apartman yöneticileri yok mu ahh! gelin hepsini anlatacağım.
1) 2024 Mantolama Fiyatları
Şimdi sizlere 2024 yılı için bina – apartmanı dış cephe mantolama yani ısı yalıtımı için daire başına düşen fiyat 60.000 TL’dir. (KDV Dahil).
Bu fiyatın günden olarak dolar kuru üzerinden karşılığı güncel kur ile 1.800 $ üzerinden 3 + 1 veya 4 + 1 evler için güncel ve sabit fiyatı dolar kuru üzerinden hesaplaya bilirsiniz.
Yani sizin bir apartman dairesi için dış cephe ısı yalıtımı için 1.800 $ normal fiyattır, FAKAT! işler doğru bir şekilde yaptırıldığında.
Benim gözümde Dolandırıcılık olarak görünen gerçekleri sizlere anlatacağım.
2) Apartman Yöneticileri Para Ödemiyor!
Şimdi benim amacım birlerine laf anlatma veya bir şey kanıtlama veya kötüleme niyetinde olmadan başımdan geçen olayları anlatacağım.
Bir apartmanda eğer tadilat ve onarım işi olacaksa; Apartman Yöneticisi kesinlikle para ödemiyor. Her ne kadar iyi insan olsa bile, apartman yöneticiniz tanıdık biri olsa da… Çatı Yalıtımı, Mantolama, Asansör Değişimi, Ortak Banyo, Seramik vs. herhangi bir işte kesinlikle para ödemiyorlar.
Bu düşünceye varma kanım kendi apartmanımız için çatı yalıtımı ve tadilatı yaptığımızda başımızdan geçen olaydır. Biz yapmasak bile aynı işi daha uygun fiyata kendi iş yaptığımız kişiler olduğundan dolayı taşeron firmalarımız bunu kendileri teklif ediyorlar bize. Sonrası vicdanınıza kalmış.
3) İnşaat ve Mimarlık işleri içinde olduğumuz için
Sektörde kimin daha kaliteli işçilik, malzeme ve düzgün (müşteri sikmeyen fiyatlar) vereceğini biliyoruz. Yani haliyle yaşadığımız apartmanın çatı tadilatı için bizim aldığımız fiyat teklifi diğer apartman sakinlerinin aldığı fiyatlardan her zaman ve her zaman %10 daha ucuz teklif alıyoruz.
Somut bir delil olarak Mantolama işi için 1 daire başına (3+1 , 4+1 ev için) 50.000 – 60.000 TL daha ucuza ve daha kaliteli fiyat teklifi alıyoruz.
4) Fiyat teklifi aldığımız kişiler
Tanıdık, daha öncesinden şantiyede, inşaatta iş yaptırdığımız kişiler olduğundan dolayı ve bu yapacakları işin bizim kendi yaşadığımız bina olduklarını da bildiğimiz için “Senden Para almayız ya” deyip, kendilerine iş verdiklerimiz için bu seferlik toplam fiyattan sadece bizim için para almayıp indirim yapıyorlar.
Apartman yöneticileri ve İşi yaptırırım diyen diğer apartman sakinleri içinde durum aynıdır.
5 katlı ve 10 daireden oluşan bir apartmanın cephe kaplama işi 600.000 TL tutuyor arkadaşlar.
ve bu iş 30 – 40 yevmiye ile 1 ayda çok kolay ve kalitede bitecek bir iş olduğundan, Apartmana 600.000 TL fiyat verip size 550.000 TL alıyorlar, yani bu artık işçiler için “Bize iş buldun, senden paramı alacağınız” düşüncesiyle artık apartman yöneticisi için normal olan bir konu haline gelmiş.
5) Anlatmaya Çalıştığım
Apartmanlar için mantolama yapılacaksa eğer; %50 ihtimal firmayı bulup anlaşmayı sağlamada öncü olan kişi mantolama parası ödemiyor, bu da genelde apartman yöneticileri oluyor.
Bu benim gözümde dolandırıcılıktır ve yapılmaması gereken bir şeydir ama bundan daha önemli (bunu sindirdik diyelim) diğer konuları sizlere tek tek anlatacağım.
6) Malzemeden çalıyorlar
İnşaat Teknikeri olduğum zamanlar inşaat yapımında müteahhitler neyden çalabilir ki? diye düşünürken kaba inşaatı oluşturacak Demir Kalınlığı ve Beton Sınıfı (C30 – C35 vb.) statik projeye göre uygulanır. Bu konuda direk ben denk gelmedim ama Yapı Denetim firmaları tanıdık oluyordu öncede Demir Adedi – Beton Sınıfı kontrolünü bir şekilde aşıp, daha ucuz ve kalitesiz ürün kullanıyolarmış.
Yani bir kolon için 10 Tane Demir / Donatı kullanacağını buna 8’e düşüyor ve demir kalınlığını bir alt kalınlıkta olan demir çapı kullanıyorlar.
Bu günümüzde pek fazla olmuyor ama Mantolama işinde direk olarak başımızdan geçen Malzemeden Çalma olayını anlatacağım sizlere.
6.1 ) Kullanılan Malzeme
Firmalar cephe yalıtımında kullanacağı malzemeyi işin başında sizlere 5 cm’lik XX marka olarak aksettirip sizden işi aldıktan sonra uygulamada farklı malzeme kullanarak m2 fiyat üzerinden 120 TL – 100 TL daha fazla para kazanıyorlar.
Başımızdan geçen en basit örnek; Yalıtım malzemesi 5 cm olarak anlaşmıştık, ürünün Isı iletkenlik katsayısı λD = 0,034 W/mK’dir. Yani binanızı ısıdan koruyan, ısı geçişini engelleyen ürün ve özellikleri tam olarak budur.
Mantolama yapan firma ne yaptı peki? 5 cm’lik malzeme yerine marka olmayan, merdiven altı üretilen 3m’lik bir malzeme getirip işe başlamış.
Durum böyle olunca; Hem parasını verip anlaştığınız malzemeden farklı bir ürün kullanıyor, hem de yaptıracağınız malzemeden daha ince bir malzeme getirerek (yoğunluğu daha az bir ürün, yani ısı yalıtımı diye bir şey özelliği olmuyor) benim gözümde dolandırıcılık yapıyor.
Malzeme kalınlığı değişirse ürünün yalıtım değerleri de düşüyor. Yalnız şöyle bir durumda var 5 cm’lik bir ısı yalıtım malzemesi ile 3 cm’lik ısı yalıtım malzemesi aynı değerde yalıtım özelliğine sahip olabilir. Bu da 3 cm’lik malzemenin yoğunluğunun 5 cm’lik malzemeye göre daha yüksek olmasından dolayı; aynı ısı yalıtım değerine sahip olabilir.
Ama bu adamların kullandıkları malzeme direkt merdiven altı ve çok kalitesiz bir malzeme. Kaldı ki işin başında anlaşılan malzemeden farklı malzemeler kullandılar.
Apartman sakinleri de işten anlamadıkları için pek fazla olaya müdahale etmiyorlar, durumu size anlattığım gibi anlatıyoruz.
Baştaki apartman yöneticinin de bu işten ka’rı olduğundan dolayı tutmuş mantolama firmasını savunuyor. Çıkarcı Pezevenk.
6.2 ) Sıva Uygulaması
Isı yalıtım malzemesi uygulandıktan sonra üzerine Sıva + File uygulaması gelmesi gerekmektedir. Daha sonrasında sıva üzerine boya sürülerek mantolama işlemi tamamlanıyor.
Sıva uygulaması için ise Sıvanın kalınlığı önemlidir. Sıva uygulaması + File olarak yaklaşık 2 cm kalınlığında olabilir. Tabi bu durumda başta sizin anlaşmanıza bağlıdır.
3 cm dış cepheye sıva yapacağız deyip; 1 cm veya 2 cm sıva uygulaması yapıyorlar. Bu durumda yine malzemeden çalmış oluyorlar.
Ya güzel kardeşim 3 cm anlaşmışız, ona göre para vermişiz. İşten kaçmak ve daha fazla para kazanmak için bunu yapıyorlar. Bu da kısaca malzemeden çalma olayına dönüyor yine.
6.3) Boyadan Çalma
Dış cephe boyası için en iyi ve kaliteli ürün Jotun Marka boyadır. Adamlarla sözleşmenizde marka belirttiğiniz halde ne yapmışlar biliyor musunuz?
Apartmandakilere göstermelik olarak 3 kutu Jotun Dış Cephe boyası getirip geriye kalan malzemeleri yine merdiven altı, kalitesiz boya malzemeleri kullanarak yapıyorlar.
Dış Cephe Boyası için uygulama yöntemi ise 2 kat olacak şekilde yapılması gerek. Yine işin kolayına kaçıp tek kat (biraz kalın olacak şekilde) uygulama yapıp yine malzeme ve uygulamadan kaçıyorlar.
7) Mantolama Uygulamasında Dikkat!
Altı üstü bina mantolamasında bile bu size anlattıklarımı yapan çok fazla insan var, tüm bunları geçtim uygulama da yaptıkları şeyleri kısaca değinmek istiyorum.
Bir malzemenin doğru bir şekilde nasıl uygulanması gerektiği bellidir. Bilmeyen arkadaşlar için cephe mantolama uygulaması aşağıdaki görselde yer alan Yapıştırıcı Malzeme kullanımının doğru bir şekilde yapılması çok önemlidir.
7.1) Yapıştırıcı Malzeme
- Öncelik olarak Isı Yalıtım Levhası etrafı / uç kısımları tamamen yapıştırıcı harç sürülür.
- Ortada kalan boş kısmında iyi bir şekilde uygulanması için 2-3 adet yuvarlak olacak şekilde yapıştırıcı harç sürülür.
En doğru ve yapılması gereken uygulama bu şekildedir. Peki işten kaçan adamlar ne yapıyolar? Isı yalıtım levhasının sadece orta kısmına 3-4 tane yapıştırıcı harç vurup geçiyorlar.
7.2) Dübel Uygulaması
Yapıştırma işlemi doğru bir şekilde yapıldıktan sonra; Malzeme ve duvar üzerinden delik açılarak dübel uygulamasının yapılması gerekmektedir. En garanti ve doğru uygulama yani yapılması gereken iş bu şekilde olması gerekmektedir.
8) Bizden Fiyat Almadan Uygulama Yaptırmayın!
Yazının başında bize bile bunu yapıyorlarsa size neler yapmazlar demiştim.
Gaziantep Mantolama, Dış Cephe Isı Yalımı, Sıva ve Cephe Boyası işlerinin tamamını kapsayacak şekilde sizlere yukarıda madde madde anlattığım tüm detaylara dikkat ederek en doğru malzeme ve uygulama ile hizmet sunabiliriz.
8.1) Bizimle İletişime Geç
Sadece Gaziantep bölgesinde mantolama yaptıracak arkadaşlar 0530 170 38 00 üzerinden direkt olarak benimle iletişime geçebilirler.
Gidip başka firmalardan fiyat teklifi alın, kullandıkları malzemeleri, uygulama yöntemlerini tam olarak öğrendikten sonra aynı ürün ve malzemeleri kullanarak daha düşük teklif ve daha düzgün uygulama yapacağımızdan emin olabilirsiniz.
Çünkü bizler aldığımız işlerde bir Mimar ve Mühendis olarak işin durup, yapılan işi takip ediyoruz.
Farklı – Anlaşılan malzeme dışında malzeme kullanmıyoruz.
İşçileri takip edip doğru uygulama yapılması için; işin başında durup, kendi işimizi takip ediyoruz.