Mimari Eserler

Mihrimah Sultan Cami ve Hikayesi (Mimar Sinan Eseri)

Edirne Kapı ve Üsküdar semtlerinde Kanuni Sultan Süleyman döneminde yapılmış, aynı adı taşıyan 2 farklı Mihrimah Sultan Camii Bulunmaktadır. Bu yazımda sizlere bu camilere ait görseller, belgesel ve camilerin hikayesini paylaşacağım. Hadi gelin teknik detayları ile bu cami projelerine bir göz atalım.

mihrimah sultan camii mimar sinan

  • Mihrimah Sultan Camisi (1562-1565) yılların Mimar Sinan tarafından yapılan; Edirne Kapı ve Üsküdar da yapılmış olan 2 farklı ama aynı adı taşıyan camiidir.
  • Kanuni Sultan Süleyman döneminde; eşi Hürrem Sultandan olan kızı Mihrimah Sultan için yaptırdığı camidir.

Makale olarak hazırladığımız bu yazı içeriğinin devamında Mimar Sinan Eserleri arasında yer alan bu camii hakkında; Hikayesi, Fotoğrafları, Mimari Özellikleri bilgilerine aşağıdaki içerikler listesinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Mihrimah Sultan Cami

1) Hikayesi


Kanuni Sultan Süleyman döneminde Mimar Sinan tarafından yapılan ve aynı adı taşıyan 2 adet Mihrimah Sultan Camii bulunmaktadır. Bunlardan birisi Edirne Kapı ve Üsküdar da yer almaktadır. Hikayesinden bahsedeceğimiz cami Edirne Kapıda (Edirnekapı surlarının dibinde) yer almaktadır.

Minare ve sarkıt işlemelerinde kullanılan malzeme işlemelerinde; saçları topuklarını döven bir kadın figürü olduğu söylenmektedir.

  • 21 martta yani Mihrimah Sultanın doğum gününde; Camii’nin tek minaresi arkasında kırmızı bir güneş batarken; Üsküdarda bulunan diğer Mihrimah Sultan Camii minaresi ardından ay doğmaktadır.
  • Mihrü Mah gerçekleşmesi olarak ifade edilen bu durum dönemden bu zaman kadar anlatılan ve en çok bilinen hikayesidir.

2) Mimari Özellikleri


Mihrimah Sultan külliyesi İstanbul’un altıncı ve en yüksek tepesinde 16. yüzyılda inşa edilmiş klasik dönem mimarî yapılarından biridir.

  • Minarenin batıya bakan tarafında dörtgen ve üçgen formunda iki adet güneş saati bulunmaktadır.
  • Cami kubbesi 37 metre yüksekliktedir.
  • Son cemaat mahalli 4 granit 4 de mermer olmak üzere 8 sütuna dayanmaktadır ve 7 kubbelidir.

 

mihrimah sultan camii mimari plan

Medrese 17 odalıdır. 63 dükkândan meydana gelen çarşının büyük bir kısmı yol yapımı için yıktırılmıştır. Külliye bünyesinde yer alan medrese ve sıbyan mektebi duruma ve ihtiyaca göre birçok amaç için kullanılmıştır. Medrese bir dönem yangın zedelerin barınağı; bir dönem hasta hane ve bir dönem de İHL yurdu olarak kullanılmıştır.

İstanbul’un altıncı tepesinde Edirnekapı’da yer alan külliye 16. Yüzyılda Kanuni’nin tek kızı Mihrim ah Sultan (ö. 1578) tarafından Mimar Sinan’a inşa ettirilmiştir. Külliye, merkezde cami olmak üzere, medrese, bir çifte hamam, helâ, sıbyan mektebi, türbe, arasta2 ve çeşmeden oluşmaktaydı. Yapının kesin tarihini belirten bir inşa kitabesi ne yazık ki bulunmamaktadır. Araştırmalar caminin 1566’da inşa edildiğini göstermektedir. Vakfiyesi ise Hicrî 978/Miladi 1570/71 tarihlidir. Caminin bir şerefeli tek minaresi vardır.

3) Fotoğrafları


Mihrimah Sultan Camii fotoğraf galerisi arşivimiz. Galeri içerisinde Camii planı, Siluet çizimlerine ulaşabilirsiniz.

mimar sinan eserleri

mihrimah sultan camii edirne

mihrimah sultan camii edirne-kapisi

4) Belgesel (video)

Mimar Sinan kimdir? ve Mimar Sinan’a ait tüm projelere Mimar Sinan Eserleri sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu