Villa Projeleri Çoğu kişi hayallerine ve zevkine göre bir yaşam alanı içerisinde ve rahat bir şekilde hayatını sürdürmek isterler. Biz Mimarlar ise kişilerin bu isteklerini ilk sıraya alıyoruz ve bu Mimari Proje Çizimi için bizi yönlendirin en önemli etmendir.
Villa Projesi çizimi için öncelik; Kullanıcının ana ihtiyaçlarını ve isteklerini en doğru bir şekilde belirleyip buna göre tasarım yapmaktır. Bu içeriğimizin tamamında Villa Projesi ile ilgili aklınıza gelebilecek her türlü soruya cevap vermeye çalıştık. Bunun dışında aklınıza takılan, sormak istediğiniz herhangi bir konuyu yazının altındaki mesaj kutusunda bizlere iletebilirsiniz.
Villa Proje Çizimi
Villa proje çizimi genel olarak Salon, Mutfak, Yatak Odası ve banyo gibi sabit ihtiyaç listesine göre çiziyoruz. Bunun dışında projesi çizilecek arazinin durumuna ( arazi eğimi, arazi şekli ) ve müşterinin ekstra istekleri doğrultusunda tasarlıyoruz. Diğer yandan ikinci ve önemli olan maddiyat, yani bir villanın maliyeti ve müşterinin bütçesidir.
İhtiyaç listesinde yer alan birimlerin metrekare hesabı ise; içerisinde kullanılan tefriş malzemelerinin ( Koltuk, Yatak) yerleşimi ve bu malzemelerin boyutları oluşturmaktadır. Örnek vermek gerekirse; Bir banyoda jakuzi kullanmak ile duş kabini kullanmak arasında hem alan olarak, hem de imalat halinde maddi olarak farklılık vardır.
Yazının devamında; Müşterinin istekleri doğrultusunda tasarladığımız Villa Modelleri ve Projelerinin bir kısmını sizlerle paylaşmak istedim. Farklı tür Villa Projeleri bulunmaktadır ve en çok tercih edilen modelleri: Bahçeli, Havuzlu, Tek katlı, Dubleks ev, İkiz Villa, Bağ evi modelleri gibi tipleri bulunmaktadır. Bunun dışında alan/hacim yani metrekarelerine göre 75 m2, 100 m2, 150 m2 olmak üzere tüm tasarımlara ait proje örneklerine yer verdik.
Havuzlu Villa Modelleri
Havuzlu Villa Modellerinde genel olarak zemin katta bulunan Salon ve Mutfağın hemen önünde konumlandırılır. Özellikle salon kısmı direkt olarak havuza bakmasına dikkat edilir. Tamamen camdan oluşan pencere ve kapılar kullanılır. Salondan havuza çıkan alanda Sürgülü Kapı tercih edilir. Tasarımda bu yöntemin kullanılma sebebi Salon için havuz ve bahçeye bakan bir alan tasarlamak ve Havuz-Mutfak alanı ilişkisi kurmaktır.
Tasarımların tamamı 2022 yılında yapılmış Modern proje tasarımlarından oluşmaktadır. Havuz ile Salon/Mutfak ilişkisi ön plana çıkartılarak tasarlanmış modellerden bir kaç tane daha örnek vermek istiyorum. Havuz genişliği konusunda tereddütte bulunan arkadaşlar için fikir edinebilirler.
Havuz konumunu belirlerken benim tercihim genel olarak araziye veya yapıya giriş kısmına degil de, bina yerleşiminin arka bahçe kısmına konumlandırılması şeklinde olacaktır. Bu düşüncemin sebebi ise dışarıdan gelen herhangi bir kişinin direk olarak havuza olan ilişkisini kesmek.
Eğer yapılacak proje bir villa konut sitesi içerisinde yani 8-12-16 adet bir projeden oluşuyorsa site içerisinde bunun aksine bir tasarım yapılabilir. Ama benim tercihim havuz kısmının arka kısımlarda, biraz gizlenmesi gerektiği düşüncesindeyim.
Havuz Modelleri
Havuz Modeli arayanlar için en çok tercih edilen 6 tip modeli paylaşmak istiyorum. Yüzme havuzu için en çok tercih edilen Dikdörtgen tip havuzlardır. Bunun dışında tasarıma önem verilen bir proje içerisinde Yuvarlak ve Oval tipli havuzların tercih edildiği görülmektedir.
Proje aşamasında yapılan Eskiz çalışmalarında havuz modelini belirleyen unsur tasarlanmış yapının kütle tipine ayak uyduracak ve projenin vaziyet planında göze hitap edecek şekilde tasarlanmalıdır. Yani Mimari Eskiz çalışmasında Dikdörtgen bir ev planı çizip önüne oval bir havuz tasarlamak pek doğru olmaz. Havuz ve Yapının şeklini bir bütün olarak düşünülmelidir.
Villa Havuz Ölçüleri
Geniş bir arazisi olanlar genel olarak daha büyük bir bahçe alanına sahip oluyorlar ve haliyle havuz boyutlarını da istediğimiz ölçüde tasarlaya biliyoruz. Bunun dışında havuz derinlikleri ve ölçüleri ile ilgili olarak bir standartlar bulunmaktadır.
Havuz genişliği ve havuz derinliği olmak üzere 2 alt kategoride Havuz ölçüsünü değerlendirdik;
Havuz Genişliği
Villa havuz genişliği, Müstakil ev, Bahçe havuzu, Otel yüzme havuzu gibi alanlarda yapılacak tasarımlarda kullanıcı sayısı üzerinden hesap yapılıp ona göre genişlik ölçüleri metre kare üzerinden en ideal ölçüleri bulabiliriz.
- 2 veya 3 kişilik yüzme havuzları; 12 m2
- 3 veya 4 kişilik yüzme havuzu; 18 m2
- 5 veya 6 kişilik yüzme havuzu; 26 m2 olarak planlanabilir.
Havuz Derinliği
Havuz derinlikleri proje içerisindeki kullanım amacına göre değişmektedir. Buna örnek vermek gerekirse Atlama Havuzları için derinlik 3,40 metre olmalıdır ve havuz genişliği ise metre kare üzerinden hesaplanır; 1 kişi için minimum 4,5 m2 olması gerekmektedir. Yani 5 kişinin kullanacağı bir Atlama Havuzu için genişlik 22,5 metre kare olması gerekmektedir.
- Çocuk havuzu için derinlik maksimum 50 cm
- Süs yavuzu derinliği: 30 cm – 60 cm
- Ayak yıkama havuz derinliği; 10-15 cm
- Şok havuzu derinliği 110 cm – 150cm
- Yüzme havuzu derinliği 150 cm – 190 cm
Havuz derinliği standartları için TSE 11899 havuzların su derinliği ve kişi başına düşen su alanı hesabı tablosu;
İki Katlı (Dubleks) Ev planları
Dubleks kelimesi dilimize Fransızcadan girmektedir. Kelime anlamı olaraksa “2 katlı ev” ifade etmektedir. Günümüzde dubleks tipi ev projelerinin alt katında genel yaşam alanları ve misafir yatak odası bulunan ve merdivenle çıkılan ikinci katta ise; ev sahibi yani ebeveyn odası, çocuk odası birimleri bulunmaktadır.
İki katlı bir dubleks ev tasarlarken öncelik verilen durum geniş bir salon ve mutfak ilişkisi oluşturmaktadır. Bunun için en iyi planlama ise Asma Kat tarzı bir tasarım yapmak. Yani salon alanı üzerinde bir galeri boşluğu oluşturarak; salon yüksekliğini 6 metreye çekmektir.
İki katlı ev projesi çizdirmek isteyenler için tavsiye edeceğim tasarım ayrıntısında galeri boşluğu bırakmanız yönündedir. Konforuna düşkün ve modern bir tasarım istiyorsanız; Önü bahçeye bakan geniş bir cam duvar, içerisinde şömine bir kaç hobi malzemesi ve oturma takımlarıyla dekorasyonu yapılmış güzel bir tasarım olurdu.
Dubleks ev planı arayanlar için hem 3 boyutlu (3d) tasarımının ve kat planlarının bulunduğu 7 metre ve 15 metre genişliğinde (1. kat 105 m2 + 2. kat 205 m2 = 210 m2) yani 100 metrekare tek katlı ev isteyenler veya iki katlı ev planı arayanlar için 200 metre karelik mimari proje örnekleri
Bu proje dışında benim hoşuma giden Teraslı ve İki katlı bir proje daha paylaşmak istiyorum. 200 metrekare 3+1 ve Teraslı Dubleks Ev Projesi arayan arkadaşlar için oldukça modern bir tasarımın 3D Modelleri ve kat planları;
Altı garaj üstü ev planları için en ideal çözüm ile tasarlanmış bir projedir. Garaj için bina girişi yanında açıklık bırakılarak garaj planlaması çözülmüştür. Bunun dışında; bırakılan garaj boşluğu üzerinde 2. kat oturma alanı için geniş bir teras alanı bırakılmıştır. Projenin tamamı 4+1’den oluşmaktadır. Zemin kat girişinde oturma alanı çözülmüştür ve arka kısımda Mutfak ve Salon birimleri yerleştirilmiştir.
Kütlenin orta merkezinde bulunan merdiven ile ikinci kata çıkış sağlanarak üst kat 3+1 ev olarak çözülmüş ve 1 adet Ebeveyn Banyolu oda, giriş cephesine bakacak şekilde planlanmış.