Bir Konut veya yapı öncelik olarak kullanıcının ihtiyaçları doğrusunda hazırlanan ve Mimaride İhtiyaç Listesi olarak adlandırdığımız; yapının içerisinde bulunması gereken (Mutfak, Salon, Oturma Odası, Havuz) birimler ile oluşturulmaktadır.
Müstakil ev projesi çizeceğimiz kişinin öncelik olarak ihtiyaçlarını, kullanım amaçlarını anlamalı ve daha sonrasından yapacağımız tasarım için mevcut arazinin durumu incelenmelidir.
İster bir müşteriye proje çizimi yapacak olun, isterseniz de Mimarlık Bölümünde proje dersi için olsun belirli bir m2 hesabı yapılır. Daha sonrasında arazinin durumuna göre Vaziyet Planı dediğimiz yerleşimlere göre kütle ve formlar oluşturulur. Konuyla ilgili olarak Vaziyet Yazısı makale yazımı https://www.pislikmimar.com/vaziyet-plani-tasarimi/ adresinden ulaşabilirsiniz.
1) Sivil Konut = Müstakil Evler
Sivil Konut olarak da adlandırılan Müstakil Evler; Apartman tasarımlarından uzak olarak gösterişli bir yapı girişi, dört cephesinden aydınlanan ve iyi bir bahçe tasarımına sahip yapılardır. 1 veya 2 katlı olarak tasarlanır ve ek olarak çatı katı için farklı oda birimleri ile de kullanılmaktadır. (Gençlerin kullanacağı Çatı katı / Teras alanları gibi)
Bağımsız bölüm olarak adlandırdığımız Oturma ve Yatma alanlarının geniş tutulduğu ve son zamanlarda Salon-Mutfak birimlerinin tek bir hacim içerisinde tasarlanarak planlanmaktadır.
Yine ihtiyaç doğrultusunda yapının büyüklüğü arazinin durumuna göre belirlenerek; Koridorlar ile Yatak Odalarına geçiş sağlanır.
Daha büyük yapılarda ise 2 katlı sistem uygulanır. Merdiven ile 2. kata çıkış sağlanır. Alt kat projesinde Misafir Yatak Odası çözümleri en çok tercih edilen ve ihtiyaç duyulan tasarımdır.
2) Köy Evi mi? Müstakil Ev mi?
Günümüzde Köy Evi tabiri artık varlığını yitirmekte. Bunun nedeni ise yeni yapılarda, daha modern çözümler ile aynı fiyata daha kaliteli yapılar inşa etmeye imkan olduğundan dolayıdır.
Köy Evi tabiri ise daha öncesinde Dedelerimizden kalma yığma yapılar her ne kadar daha sağlıklı olsa bile, ne yazık ki eski usta ve firmaların bu işe yeltenmemesinden dolayıdır.
Sizlere anlatmaya çalıştığım olay, yukarıda paylaştığım köy evi yapılarının gelişerek modern çağa ayak uydurmasıdır.
Bu gibi yapılar yerini aşağıdaki örnekte paylaştığım, göze hoş görünen ve daha kullanışlı alanlara dönüşmüştür. Bunun bir nedeni ise Köy Kültürünün bitmesidir diyebilirim.
3) Asıl Konumuza Dönersek
Her ne kadar ihtiyacınız basit bir Müstakil ev olsa bile, yukarıda anlattığım Köy Evi Projelerinin yaşamını yitirdiği gibi; Müstakil Evlerde Villa Modellerine dönüşmektedir. Ve olması gerekende budur. (Tabi Maddi Durumunuzda göz önünde bulundurulmalıdır. Bana kalsa Tiny House – Bungalov Ev yaptırırım.)
O yüzden Müstakil Ev yaptırmak isteyenler için basit düşünmeyeceksiniz. Evet ihtiyacınız doğrultusunda bir proje oluşturulacak fakat buna ek olarak Modern bir yapı yaptırmak zorundasınız. Sonrası için konuşuyorum.
Bundan 5-10 sene sonra; yaptırdığınız Müstakil Ev doğru malzeme ve tasarımla uygulanmamış ise benim gözümde çöp olacaktır. Çöp olacaktır derken yanlış anlaşılmasın, Kültürümüz değiştiğinden dolayı Torunlarınız öyle bir eve gelmek istemez. Haa siz derseniz ben Nenenle kendime yaptırıyorum, emekliyim evladım napayım Moderniz mi? derseniz, konu farklı tabi. Haklısınız.
Hadi gelin değindiğimiz bu konular üzerine sırasıyla Müstakil Ev Projelerine ve Tasarım Örneklerine göz atalım
4) Müstakil Ev Projeleri
Lafı uzatmadan söylüyorum; Yapı girişinde iyi bir veranda / oturma alanı oluşturulmalıdır. Ve yapınızın yönü (Arka Bahçe Alanınızda havuz, peyzaj çalışması yok ise) Toprak alan, Ağaç, veya manzara yönünde olmalıdır.
Aşağıdaki örnek deprem sonrası dönüştürme projeleri kapsamı altında, devletin onayladığı takım proje örneğidir. Gelin bu görsel üzerinden gidelim.
Yapının girişinde 4 basım Merdiven bulunuyor ve bu yaklaşık 60 cm – 70 cm Subasmanı demektir. Eğer güvenlik korkunuz var ise subasmanı uygulaması yani yapınızın toprak seviyesinden yüksek olması doğru bir seçimdir.
Yalnız bunun dışında ben Toprak yüzeyinden maksimum 15 cm yükseklikte bir tretuvar ise sistemi çözme taraftarıyım. Aksi bir durum söz konusu değilse subasmanı tercih etmiyorum. Tabi bu durum sizlerin ihtiyacı ve arazinin durumu doğrultusunda değişmektedir.
Anlatmaya çalıştığım konuyu bir görsel ile açıklayıp, fikirlerimi ve dikkat etmeniz etmeniz gereken tasarımsal konulara devam edelim;
5) Veranda Olmazsa olmaz!
Müstakil evde kafa dinleyip, toprakla uğraşacaksın. Ben toprakla uğraşamam diyorsan 2 tane dikili ağacın olacak sulayacaksın. Keyfine göre kullanırım diyorsan Havuzlu bir tasarım tercih edeceksin. Ama gelin önce şu veranda uygulaması örneklerine bir bakalım. Hoşunuza giden modeller denk gelir ve kendi arsanıza yaptıracağınız proje için bir fikir sunmuş olayım. : )
Veranda olarak sizlere anlatmaya çalıştığım: Yapının Salon kısmı veya bir üste paylaştığım görselde yer alan Bina Girişinde oturma alanı uygulanmalıdır.
Bu sistem daha çok çatının devamı niteliğinde değil de; Çelik Konstrüksiyon sistemi oluşturulmuş taşıyıcı ayaklar yardığımızda Ahşap kaplama malzemeleriyle oluşturulmalıdır. Modern dediğimiz şey aslında maddi anlamla pahalı değil; ihtiyacınızı göze daha çok hitap eden ve daha çok keyif alacağınız yapılar oluşturmaktır.
Verandalı Planlar, müstakil konumdaki binalarda çoğunlukla katı orogonal yapı kütleleri biçiminde dışa dönüktürler. Açık ve Kapalı alanların mekânsal çeşitliliği içerden daha çok yaşanır. Çoğunlukla akıcı olan (ayrıca organik) plan, işlevsel konutun münferit alanları arasındaki ilişkilerin analizinin bir sonucu olarak geliştirilir ve büyük oranda ferdi kullanıcı gruplarına göre uyarlanır.
6) Bahçeli Müstakil Ev
Geniş yüzeyli cam kaplamalar iç ve dış mekanın kesintisizce iç içe geçmesini sağlar. Yalın ve narin biçimde uyarlanmış eklemeler tüm görünümdeki zıtlığı güçlendirir. Klasik Müstakil Ev Yapıların haricinde Salon alanında geniş cam bölmeler; Bahçeli Müstakil Evler için en kullanışlı ve tercih edilen projelerdir.
Yazıyı burada sonlandırıyorum. Bunları yazmak bir hayli uzun sürdü. Eğer bu yazıyı buraya kadar okuduysanız aşağıdaki mesaj kutusunu kullanarak bir yorumda bulunarak tekrardan yazıyı güncellemem ve farklı örnekler paylaşmam için; bir yorum ile beni ikna edebilirsiniz. Bir teşekkür babında..
Daha önce yazmış olduğum ve yine yarıda bıraktığım Mimari Tasarım yazılarımı Mimari Proje Örnekleri kategorisinden görüntüleyebilirsiniz.
Şimdilik hoşça kalın.. : )