Tayvan’ın Toucheng şehrinde Ying-Chen Ling, Yen-Yao Lin tasarım ekibi tarafından yapılmış ve yaklaşık olarak 100-120 metrekareden oluşan 3 katlı bir villa projesini inceleyeceğiniz. Projenin toplam alanı 350 m2’den oluşmaktadır. Konsept bir proje olarak tasarlanan Opening Row House projesinin tasarım fikri olarak ve projeye yön veren en önemli etken; bulundu şehrin yılda ortalama 220 gün yağış alması ve bu doğrultuda Mimarlık alanın çözümler üretilerek tasarlanmasıdır.
“Opening Row House” Villa Projesi yazımızın devamında projeye ait tüm detaylara tek tek bakacağız. Öncelik olarak projeyi tasarlayan Mimarların açıklaması, Proje Plan, kesit ve görünüş çizimleri ve yapıya ait Dış Cephe Modellerine dair tasarım fotoğrafları üzerinden Mimari Proje Çizimi yapacak arkadaşlara bir fikir olması yönünde bir içerik hazırladım. Hadi gelin başlayalım! Bu içeriğimizde kullandığımız Fotoğraflar ©Studio Millspace tarafından oluşturulmuştur.
Proje Konsepti
Daha öncede belirttiğim gibi Tayvan Ülkesinde bulunan bu proje; Şehrin 220 gün yağışlı olmasına karşın bir çözüm üretilerek konsept oluşturulmuştur. Mimarlık da konsept tam olarak budur arkadaşlar. Yani Proje öncesi Analiz ve Araştırma yapıp kullanıcılara yönelik sorunlar tespit edilir ve buna sunulan doğru çözümler Mimari Proje Konseptinizi oluşturur.
Proje Konsepti olarak Tasarımcı firma tarafından yapılan açıklama;
- İlk olarak, Mekansal çekirdek olarak hizmet eden bir “Açık Yağmur Sesi Avlusu” oluşturuldu.
- İkinci yaklaşım, Kırsal evlere kıyasla “Nispeten yüksek katlı” yapılardan oluşturuldu ve her kat bir “üç boyutlu yaşam terasları” tasarlandı.
- Son olarak, açık alan olmayan bir şehrin ortasında, çatı bahçemizi, şehir yalnızlığında yıldızları izlemek ve okyanusu dinlemek için uygun yeni bir zemin hazırlandı.
Cephe Tasarımı
Projenin cephe tasarımında gerçekten özel ayrıntılar yer almaktadır. Cephe bir bütündür fakat iyi bir Mimari Proje de bütünlük içerisindeki ayrıntılar projeyi yüceltir. Buna örnek olarak Opening Row House projesi içerisinde yer alan bu ayrıntılara değinmek ve sonrasında Cephe Tasarımının genel halini paylaşacağım.
Cephenin bir kaç kısmında küçük yuvarlak gözenekler oluşturularak hem yapının dışarıdan direk olarak görünmesini engellemek için (Örneğin Yatak Odası) hem de gün ışının gelmesini istemediğimiz veya daha az gelmesini sağlamak için bu tasarım yapılmıştır. Burada kullanılan sistem bir BETON ürünüdür. Yani bu kalıplar fabrikasyon ürünü olup verdiğiniz ölçülere göre imalat edilip yerinde ANKRAJ ile montajı yapılmaktadır.
Ne yazık ki ülkemize göre standart dışı bir tasarıma sahiptir. Yani Türkiye de böyle tasarlanmış bir VİLLA MODELLERİ görmek zordur fakat bu tasarım Farklı formların bir araya gelerek bütünlük oluşturmasıyla ön plandadır.
Normalde böyle projeler Türkiye de olsa alt kısmını Depo olarak kullanılır yani BAĞ EVİ PROJELERİ gibi alanlarda yer almaktadır. Kültür farkında dolayı proje de lüks bir ambiyans katmak ve kullanıcı odaklı olması için bir iç bahçe tasarlanmıştır.
Mimari Cephe Tasarımda bahsetmeye çalıştığım detaylar tam olarak yukarıdaki fotoğrafta yer almaktadır. Cephe tasarımı bir bütündür ve proje içerisinde yer alan küçük ayrıntılar ile projenize eşsiz bir hava katabilirsiniz. Villa Cephe Tasarımı yapacak arkadaşlar için mükemmel bir örnek olduğunu düşünüyorum. Benzer içeriklerimizin tamamına 👉 DIŞ CEPHE TASARIMI yazımdan ulaşabilir ve farklı örneklere göz atabilirsiniz.
Detaylar
Proje ait ilgilimi çeken bir kaç detaya değindikten sonra Kat Planları, Kesit, Görünüş ve Vaziyet planından da bahsedeceğim. Öncelik olarak projede modern etmenler kullanılmıştır. Buna ilk örnek iç mekan da kullanılan Çelik merdiven ve diğer birimler ile bağlantısıdır.
Merdiven
Projesine Merdiven Modelleri arayanlar için oldukça iyi bir örnek. Proje bir bütündür, yani kullanacağınız merdivenin tasarımı, modeli ve renkleri yapı ile uyum içerisinde olmalıdır.
Villa tipi yapılarda genel olarak Çelik merdivenler ve üzerine ahşap kaplama malzemeler kullanılarak yapılmaktadır.
Tabi bu örnek oldukça modern ve uyum gözükse de bu tasarımı ortaya çıkartmak pek kolay olmuyor. İlk olarak 👉 MERDİVEN HESABI yapılıyor. Yani toplam basamak sayısı ve rıht ölçüleri hesaplandıktan sonra; kullanılacak malzeme ve renkler seçiliyor.
Dubleks merdiven modelleri arayanlar için kullanılabilir bir örnek tasarım. Tasarım genel olarak gerek merdiven kaplama malzemesi ile uyumu gerekse Merdiven Korkuluk modeli ile uyum içerisindedir. Çok fazla gösteriş sevmiyorum diyenler için sadece bir tasarımın şıklığını yansıtmaktadır.
Renk Seçimleri
Proje genelinde doğal renkler yani Beyaz, Siyah ve Siyah rengine ait tonlamalar kullanılmıştır. Aslına bakılırsa dış cephe renklerinde dikkat edilmesi gereken nokta renklerin bir uyum içerisinde kullanılmasıdır ve bunun en kolay yolu tercih edilen Ana Rengin tonlarını kullanmaktadır. İşte bu açıklama örnek Siyah renk Dış Cephe Renkleri ile tasarlanmış cephe fotoğrafımız;
Planlar
Öncelik olarak projeye ait Zemin ve Normal Kat Planlarını paylaştıktan sonra 200 ölçek çizilmiş kesitin boyanmış halini paylaşacağım. Daha önceki yazılarımda da bahsettiğim gibi 200 ölçek kesit veya plan çiziminde çok fazla mimari detay gösterilmemektedir.
Üniversite okuduğum yıllarda çizmiş olduğum 1/200 ölçek proje ve 1/200 kesitlerde detay arayan geri zekalı bir juri üyesine buradan tekrar laf geçirmek istiyorum. O zamanlar dersten geçmek için Juri hocalarına laf söyleyemiyorduk çoğu egolu ve öğrenciye bir bok öğretmekten aciz tiplerdi.
Bunun nedeni ise Hasan Kalyoncu Üniversitesi Mimarlık Bölümündeki hocaların gerçekten bir hoca olmamasıydı. Öğretim görevlilerinin büyük bir kısmı Piyasa Mimarlarından oluşmaktaydı ve dersimize giren bu Piyasa Mimarlarının çoğu; kusura bakmasın ama bi bok bilmeyen ve EGOLU kişilerden oluşmaktaydı.
Öğretmenlik ayrı şeydir, Karşıdaki kişiye kendi bilgisini nasıl aktarması gerektiğini bilir, Sen hem piyasa Mimarlarını Juri olarak karşımıza çıkartıyorsan EGO’dan arınmış, ÖGRETMEYİ BİLEN kişiler seçmelisin. Neyse Hasan Kalyoncu Üniversitesinde okuduğum yıllardaki ismini vermediğim O Juri Hocasına biraz geçirdikten sonra paylaştığım proje örneklerinden 200 ölçek standardını öğrenmiş olur biraz. 👍 tamam sakinim… Kat planları ile devam edelim
Zemin Kat Planı
1. Kat Planı
Birin kattın oturma alanı / Salon kısmında bir galeri boşluğu oluşturulmuştur. Ek olarak merdiven bulunduğu bölgede; yukarıya çıkan kişi direkt olarak alt katta bulunan kış bahçesini görmektedir.
2. Kat Planı
Bu yazımda Opening Row House villa projesine ait Mimari Konsept, Proje Çizimlerini ve Detaylarını anlatmaya çalıştım. Benzer içeriklerimizin tamamına 👉 Mimari Proje Örnekleri sayfasından ulaşabilirsiniz.
Mesleginizde başarilar dilerim. 330 metrekare %40 taban alanli arsaya 2 katli dublek villa yapmak istiyorum. Alt katta salon,mutfak, tuvalet, kiler ve kapali garaj olacak. Mutfak salon ayri olacak. Mutfak ve salon genis verandaya acilacak. Üst katta 2 yatak odasi banyo ve wc olacak. Genis bir balkon olacak. Bu anlattiklarimi kabaca cizerseniz cok sevinirim.
@Ahmet Merhaba,
İsteğinize göre özel, ücretli Mimari Proje Çizdirmek için whatsapp üzerinden 05301703800 direk olarak bana ulaşarak fiyat alabilirsiniz.