Sistem Detayları

Yangın Merdiveni Projesi ve Yönetmeliği

Yazı İçerisinde Merdiven Projesine Dair Yönetmelik ve Mimari Projelerinizde Kullanabileceğiniz AutoCAD Merdiven Projesi Çizimini ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

Öncelik olarak Bina, Apartman, Avm ve Fabrikalar için yapılacak Yangın Merdivenleri; İmar Yönetmeliğine uygun ve BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK sistemi dahilinde çizilmektedir.

Bu yazı içerisinde Yangın Merdiveni Yönetmeliği’nin özetini sizler için hazırladım. Yangın Merdiveni Mevzuatının tamamına ise 👉 Yangın Merdiveni Yönetmeliği adresinden resmi yani devlet tarafından açıklanan yönetmeliğin PDF dosyasına ulaşabilirsiniz.

Yazımızın devamında ise sizlere ücretsiz olarak Yangın Merdiveni Firmaları ve Projesi, Fiyatları, Yangın Merdiveni Tipleri hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağım. 😊

Yangın Merdiveni Firmaları

Yangın Merdiveni Firmaları genel olarak Fabrika yapılarına ve Yangın Merdiveni bulunmayan eski yapılara Çelik Konstrüksiyon ile yapmaktadırlar.

Firmaların genel olarak uygulama yöntemi; Apartmanların Yatak Odası kısımlarından birer yangın merdiveni kapısı açarak; aşağıda bulunan Garaj yerine iniş için Demirden merdiven imalatı yapmaktadırlar.

Net olarak anlamanız için aşağıya daha önce uygulaması yapılmış farklı tip Yangın Merdiveni Tiplerini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Tipleri / Modelleri

yangın merdiveni

Mimari Yangın Merdiveni Projesi

yangın merdiveni projesi

İndirme Bağlantısı : Yangın Merdiveni dwg

İçerik; Yangın Merdiveni projesi

Ölçek ; 1/50 ve 1/20 Ölçek

Dosya Türü ; 2010 Autocad .dwg sürümü

Dosya boyutu ; 1,70 mb

Yangın Merdiveni Yönetmeliği

  • Toplam kapalı kullanım alanı 10000 m2’den büyük imalathane, atölye, depo, otel, motel, sağlık, toplanma ve eğitim binalarında, binaya ait yangın tahliye projeleri, bina girişinde ve yangın sırasında itfaiyenin kolaylıkla ulaşabileceği bir yerde bulundurulur. Bu projelerde; binanın kaçış yolları, yangın merdivenleri, varsa itfaiye asansörleri, yangın dolapları, itfaiye su verme ağızları, yangın pompaları ile jeneratörün yeri işaretlenir.
  • Acil durum asansörü ile yapı yüksekliği 51.50 m’den fazla olan binalarda kaçış merdiveni önüne yangın güvenlik holü yapılması zorunludur. Acil durum asansörünün yangın merdiveni önündeki güvenlik holüne açılması gerekir.
  • Yapı yüksekliği 30.50 m’den fazla ve 51.50 m’den az olan konutlarda, birbirlerine alternatif, her ikisi de korunumlu ve en az birinde yangın güvenlik holü düzenlenmiş veya basınçlandırma uygulanmış 2 kaçış merdiveni yapılması mecburidir. Kattaki konutların her birinin içinden bir yangın güvenlik holünden geçilerek yangın merdivenine ulaşılıyor ise binanın genel merdiveninin korunumlu olması gerekli değildir.
  • Asansör kapısı, yangın merdiven yuvasına açılamaz.
  • Yanıcı malzeme içermeyen ve yanıcı malzeme depolanmayan ıslak hacimlere, yanıcı malzeme ihtiva etmeyen ve yangına dirençli yapı elemanları ile ayrılan yangın merdiveni yuvalarına, asansör kuyusuna ve gazlı, kuru toz, su sprey ve benzeri diğer otomatik söndürme sistemleri ile korunan mahallere yağmurlama sistemi yapılmayabilir.
  • Kaçış merdivenlerinin tabii zemine kadar ulaştırılması esastır. Kaçış merdiveni, bitiş noktasında en az 1 m2’lik bir sahanlık yapılıp bu noktadan aşağıya eğimi 50 dereceden daha fazla olamayacak şekilde mafsallı bir merdiven ile tabii zemine indirilir. Kaçış merdiveninin tabii zemine indirilmesi mümkün değil ise, yerden 3 m yukarıda bitirilebilir. Ancak, eğitim tesislerinde, sağlık hizmeti amaçlı binalarda, eğlence yerlerinde, kullanıcı sayısı 50 kişiyi geçen konaklama tesislerinde ve kullanıcı sayısı 100 kişiyi geçen bütün binalarda yangın merdiveninin tabii zemine kadar indirilmesi şarttır.
  • Tarihi yapıların, fiziki ve görselliği bakımından değişiklik imkânının bulunmadığı durumlarda, mevcut merdiveni yangın merdiveni ve kaçışı olarak kabul edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu