Mimarlık, tüm yönleriyle estetik bir yaşam alanı gerçekleştirme sanatıdır. Aynı zamanda mimarlık, bir mekanı oluşturan ve yöneten mesleği ifade eder. Tasarım gereksinimleri doğrultusunda ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda mimari tipler ortaya çıkmıştır.
İnsanların her türlü faaliyetini desteklemek için ortaya çıkan mimarlık türleri, üstlendikleri projelerle medeniyetin gelişmesine katkı sağlamaya devam etmektedir. Estetik ve kullanışlılık ilkeleri doğrultusunda ortaya çıkan mimari türlerini ve aralarındaki farkları sizler için derledik. Önem sırasına 6 önemli Mimarlık Alt Bölümleri
Mimarlık Bölümleri
- İç Mimarlık
- Dış Mimarlık
- Şehir Plancısı
- Peyzaj Mimarlığı
- Restorasyon Mimarı
- Politik Mimar
Mimarlık Türleri
Aslına bakarsanız günümüzde Mimarlık Bölümlerinin pek bir önemi kalmadı. Ayrıca Mimarlık Türlerinden önce söylemem gereken bir şey var; Mimarlık Bölümü alt dallarında, Dış Mimarlık gibi alt veya bir bölüm yoktur. Halk arasında “İç Mimar mı? Dış Mimar mı?” diye sorulur fakat bu işin aslı “Mimarlık ve İç Mimarlıktır”
MİMARLIK türleri ise bölümler fark edilmeksizin artık tamamen tecrübeye dayalı olarak işler yapılmaktadır. Yani ekonomi o kadar kötü bir hal aldı ki eskisi gibi Diplomaya bakma koşulu devri bitti ve en iyi iş yapan yani tecrübeye dayalı olarak türler oluşmuştur. Bölüm ne olursa olsun her kişi tecrübesine göre iş yapıyor yapıyor artık. Mimarlık Türlerini kategoriler halinde listelemek gerekirse;
- Ticari Mimari: Alışveriş merkezleri, süpermarketler, kafeler, restoranlar gibi her türlü yapıyı içerir. Ticari mimariler ticari gereksinimlere göre tasarlanır.
- Endüstriyel Mimari: Fabrikalar, atölyeler, depolar, enerji santralleri, montaj tesisleri gibi her türlü yapıyı kapsar. Endüstriyel mimariler, sanayileşmenin gereklerine uygun olarak tasarlanmaktadır.
- Kurumsal Mimari: Okul, üniversite, hastane, müze, kütüphane gibi her türlü yapıyı içerir. Kurumsal mimariler, kurumsal gereksinimlere uygun olarak tasarlanır.
- Konut Mimarisi: Villa, yazlık, apartman gibi her türlü konutu kapsar. Konut mimarileri konut gereksinimlerine göre tasarlanmaktadır.
- Modern mimari: Modern mimari, şehirlerin hızla büyümeye başladığı sanayi devriminden sonra ortaya çıkan stildir. Değişen toplumsal yapı doğrultusunda yeni bir yaşam ve estetik anlayışıyla ortaya çıkan bu mimari üslup, sadelik, işlevsellik ve kullanışlılık vurgusu ile tanınmaktadır.
Bunuda okuyun ?MİMARLIK BÖLÜMÜ VE MİMARLIK MAAŞLARI