Blog

Mimarlık Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Şey

Mimarlık konusunda merak edilenleri, Mimarlık Bölümü hakkında bilgi edinebileceğiniz güzel bir konu derledik. En çok merak edilenler arasında; Mimar maaşları, Mimarlar ne iş yapar, Proje çizimi, Mimarlık bölümü bulunan Üniversiteler gibi bilmeniz gereken Mimarlık ile ilgili en önemli 10 konu;

Mimarlık bölümü okuyan ve bu bölümü tercih eden kişilerin bir kısmı, çevresinden ve aile içinde bu bölümle ilgili mesleki yakınlık gördüğü kişilerden dolayı başlıyor ilk temasları 🙂 Bu örneği verme sebebim abimin İnşaat Mühendisi olması ve benim ilk olarak üniversite sınavına girip Mimarlığı kazanamam ve sonrasında İnşaat Teknikeri olmamla başladı tüm serüven.

İnşaat teknikerliği kazandıktan sonra 1 sene boyunda Mimarlık Ofisinde çalışıp, ardında şantiyelerde görev aldıktan 5 sene sonra DGS yani dikey geçiş sınavına girip, kendimi mimarlık bölümü okuyorken buldum.

Yeni mezun bir mimar sayılırım ve kendimi şuanda Mimar gözüyle görmemekteyim. Sanırım yaratma hevesimle birlikte kendi çizmiş olduğum bir mimari proje tasarımını tamamlayıp, inşa edildiğini gördüğüm zaman; ancak bir Mimar Adayı olabileceğimi düşünüyorum.

Günümüz yapılarına baktığımızda farklı yapılan pek fazla inşaat yoktur. Örnek olarak yaşadığınız şehirdeki bina yapılarını göz önüne aldığınızda bir çoğu birbirine benziyor. Yani bir firma daha önce Belediye onayı almış bir projesini alıp, bir sonraki müşterisinin arazisine göre; daha önceki çizilmiş olan projelerinin boyutlarında oynama yaparak iş çıkartıyorlar.

Çoğu projede tasarım kaygısından çok dairelerin daha çok m2 alan çıkartma, Belediyeye ayrı proje sunup, uygulama olarak farklı projeler yapılıyordu eski zamanlarda ama günümüzde bunun biraz önüne geçilmiş durumda.

Mimarlık ve İç Mimarlık bölümleri ile ilgili en çok sorulan soruları bir araya toparlayıp cevaplamaya çalıştım ve ilk sorumuz?

Mimarlık Yetenek İster mi ?

Net olarak söyleyebilirim, mimarlık bölümü okumanız için yetenek sahibi olmanız gerekmiyor! Ama gel gelelim bunun için bir takım konular var.

Kendi yaşadığım bir olaydan örnek vermem gerekirse; Mimarlık 3. sınıf okurken iç mimarlık okuyan arkadaşıma kesit çizimini anlatmıştım. Henüz Autocad çizim programını kullanmasını ve mimari plan ve kesit çizmesini bilmiyordu.

Ama şimdi baktığımdan Her şeyi tam anlamıyla öğrenmeye başlamış ve 3D dediğimiz; Sketchup, 3dmax gibi 3 boyutlu mimari proje çizimlerine hakim ve benden daha iyi seviyelere gelmiş bulunmakta bu konuda.

Sunuca gelirsek çizim, tasarım, program kullanma gibi bir yeteneği yok iken İç Mimarlık ile ilgili iş yapabilecek bir konuma gelmiş.

Yani olay Yetenekten çok sizlerin öğrenme, araştırma ve çalışma azminizden doğuyor. Sadece Mimarlık ve İç Mimarlık için değil, hayatın her alanında bu böyledir ve tabi ki birazda şans gerek 🙂

Mimar Maaşları

Bu konu ile ilgili fikirlerimi yazdığımda bir çok kişi bana kızıyor 🙂 olayları kabullenmek istemiyorlar sanırım. Yeni mezun diye ünlü bir tabirimiz var 🙂 ve Üniversite mezunlarının iş konusundan oldukça canlarını sıkan bir konu.

Resmi kuruluşlarda Mimarlık ve İç Mimarlık maaşları belirlidir fakat özel sektörde durum farklı.. Devlet kurumlarında yeni bir mimar 30.000 TL ile 35.000 TL maaş alabiliyorken aynı kişi özel sektörde ise aldıkları maaş yarı yarıya düşüyor ve daha da kötü bir durum var.

Özel sektörde bulunan çoğu mimarlık firması önce “işi öğren” diyerek yeni mezun kişileri 10.000 – 15.000 gibi komik rakamlara çalıştırıyor. 1-2 sene kadar yeni mezun / işi öğren firmalarında çalıştıktan sonra kişi kendini geliştiriyor ve işte o zaman firmalara kendi istediği maaşı söyleme durumları oluyor.

Trajikomik… Bir halı fabrikansın da çalışan vasıfsız bir işçi 25.000 TL + sigorta + servis + yemek ücreti alırken, maalesef gördüklerim sonucu Mimarlık bölümde böyle bir şey yok…

Yeni mezun olup, yüksek maaşla çalışanların çoğu ya kendini mimarlık, proje çizimi anlamadın ciddi şekilde kendini geliştirmiş kişiler oluyor ya da tanıdık veya torpille bir firmada işe başlayanlar oluyor… Üzgümün ama durum tam olarak böyle.

  • Devlet kurumunda çalışan Mimar maaşı: 45,000 TL – 60,000 TL
  • Yeni mezun mimar maaşı: 15,000 TL – 18,000 TL
  • İşinde deneyimli bir Mimar Maaşı ile 40,000 TL

Ve tabi bunun dışında kendi işini yapacak kadar deneyime sahip, hem mimari proje çizip hem de uygulamasını yapan firmalar bir projeden 150.000 TL –  400.000 TL para kazanmaktadır.

Mimarlık Bölümü Bulunan Üniversiteler

An itibari ile bünyesinde Mimarlık bölümü olan 250+ üniversite bulunmaktadır.. Devlet ve Vakıf/Özel üniversitelerinde Mimarlık programının bulundu tam liste için aşağıdaki resim üzerine tıklayarak resmi YÖK sitesinden tüm üniversitelere ulaşabilirsiniz

mimarlık bölümü olan üniversiteler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu