planlı alanlar imar yönetmeliği

Asansör Yönetmeliği ve Asansör Proje Çizimi (2014/33/AB – CE – A1 Belgesi)

asansör

Asansör yönetmeliği, Mevzuatta – İmar Yönetmeliğinde yer alan Asansörler kapsamında bir takıl kurallara göre çizilmektedir. Mevcut kurallar dahilinde çizilmiş bir Mimari Proje de yer alan asansörün ise AB yani Avrupa Birliği 2014/33/AB’ye uygun imal edilmesi gerekmektedir.

2014/33/AB maddesine göre: Temel sağlık ve güvenlik maddelerine uygun yapılması gerekmektedir.

Asansörde CE işareti ise; 2014/33/AB kapsamında asansörü imal eden veya asansörü üreten firmanın bu kurallara uygun şekilde üretim ve montaj yaptığına dair bir belgedir. A1 belgesi ise tüm bunların dışında, asansörü değerlendiren üçüncü taraf bir kuruluş tarafından denetimi sonucu; Asansörün tasarımı, tedariki, monte edilmesi sonu risk analizi tablosunu oluşturmuş ve buna karşı tedbirleri almaktadır.

Kısaca Asansör Yönetmeliğinde ilk olarak proje çizimi standartlarına uygun yapılması ve sonrasında yapının inşası sırasında kullanılacak tip asansörün 2014/33/AB standartlarına uygun ve gerekli belgeleri taşıması gerekmektedir.

Yazımızın devamında hangi yapılarda asansör zorunluluğu olduğu, projede çizilecek asansör ölçüleri teknik standartları ve AB standartları dahilen de asansör imalat ve montaj bilgileri yer almaktadır ve sonra olarak Autocad – Dwg programı üzerinden çizilmiş Asansör Planı ve Kesit çizimi yer almaktadır.

Asansör Yönetmeliği

Yönetmelik kapsamında toplam kat adedi 3 olan yapılarda asansör yeri bırakılması ve 4’den fazla kat adedi bulunan yapılarda ise asansör tesisatı zorunludur. Yani toplamda 4 katlı bir yapınız var ise (bodrum kat dahil) asansör tesisat yeri bırakmalısınız.

Eğer projeniz 3 normal kat ve 1 bodrum kat bulunuyorsa ( toplamda 4 kat oluyor) asansör yapmanız zorunludur. 3 katlı yapılarda ve altındaki yapılarda asansör yapma zorunluluğu yoktur, istek ve ihtiyaç dahilinde yapılabilir.

Ölçüleri

Asansör ölçüleri yapı içerisinde bulunan asansör sayısına göre değişmektedir. Tek asansörlü ve daha fazla asansör bulunan yapılardaki birimlerin ölçüleri farklıdır.

asansör ölçüleri

  • Standartlara göre bir asansör ölçüsü dar kenarı 1,20 metre ve toplam alanı 1,80 m2’den küçük olamaz. Yani en küçük asansörün net ölçüsü 120 cm x 150 cm’dir.
  • Kapı genişliği net ölçüsü minimum 90 cm olmalıdır.
  • Asansör sahanlık ölçüsü: Eğer asansör sürgülü kapı ise sahanlık genişliği en az 120 cm, dışa açılan bir asansör kapısı ise 150 cm olmak zorundadır.

Asansör kapı tipine sahanlık ölçüsünün farklı olma sebebi; Sürgülü kapı için, kapıyı açtığımızda fazla bir alan kaybı olmayacağından rahat bir kullanım oluşur. Dışa açılan bir asansör kapısında ise 90 cm’lik bir kapıyı açtığımızda; kapı açılış alanının hizasını kullanamayacağımızdan dolayı daha geniş bir sahanlık bırakılması gerekmektedir.

Birden fazla asansör bulunan yapılarda ise; Toplam asansör sayısının yarısı kadar asansörlerden en az birinin bu standartlara göre projesinin çizilmesi zorunludur.

Fiyatları

Aşağıda belirtilmiş asansör fiyatları anahtar teslim (nakliye + montaj) tüm masraflar dahil fiyatlarıdır.

  • 4 kişilik asansör fiyatı: 70,000 TL + KDV
  • 6 kişilik asansör fiyatı 80,000 TL + KDV
  • 8 kişilik asansör fiyatı 90,000 TL + KDV

Asansör Projesi

Mimarlı bölümü okuyan arkadaşlar için Mimari Proje Çizimi kullanabilecekleri; AutoCAD üzerinden çizilmiş asansör projesi.

asansör dwg

Yukarıda yer alan Asansör Dwg: Plan ve kesit çizimi Asansör Plan ve Kesit çizimleri sayfasından indirebilirsiniz.

Bunun dışında Mimari proje çizimi ile ilgili diğer yönetmelik içeriklerimiz için İmar Yönetmeliği sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu