Mimarlık Bölümü

Bir Mimarın Bilmesi Gereken 25+ Şey

Mimarlık Bölümü okumayı isteyen arkadaşlar için veya Mimarlık ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyenlere Mimarlar Ne İş Yapar? sorusuna 25 Başlık halinde cevap vermeye çalıştık. ?

Keşif ve Metraj

Proje Çiziminin ilk adımı Keşif yapmaktadır.

Bir müşteriniz site bir arazim var Villa Projesi çizmenizi istiyorum? dediğinde yapacağınız ilk iş müşterinin arazisine gidip keşif yapmaktadır. Mimari keşif yapılırken ilk önce;

  1. Arazinin konumu; Güneş doğumu, Komsu parsellerle ilişkisi
  2. Arazi eğimi
  3. Araziye giriş ve çıkış noktaları
  4. Arazi etrafındaki yolların analizi
  5. Villa çizeceğiniz yapının cephesini belirlemek
  6. Havuz, Bahçe gibi alanları belirlemek için keşif yapmak
  7. Zeminin durumu, Kayalık, toprak vs..

Metraj ise herhangi bir yapının maliyetini hesaplamak için; projede kullanılacak tüm inşaat malzemelerinin tek tek hesaplanmasıdır.

Yani Metrajı bir yemek tarihi olarak düşünebilirsiniz. 2 kaşık tuz, 1 bardak un, üzerine 2 bardak su dökerek hamur oluşturun. İnşaat Metrajı ise birimlerine göre; 10 ton demir, 200 m2 Çimento, 5 adet 80’lik kapı, 100 m2 Fayans vs. gibi İnşaat aşamasında kullanılacak tüm malzemelerin hesabıdır.

Hakediş

Yukarıda sizlere anlattığım Keşif ve Metraj konusu kapsamında; Çıkartılan metrajlara göre, malzemelerin birim fiyatlarıyla toplam inşaat maliyetinin hesaplanmasıdır.

Yani siz bir iş yaptınız diye düşünelim, örneğin; Bir evin banyo seramiklerini yenileceksiniz. Müşteri size Ne Kadar Tutar? diye bir soru soruyor, yani maliyet hesabı = metraj

Aslında Metraj çok detaylı bir konudur. Çünkü bir inşaatta yaklaşık 50 Farklı malzeme kullanılmaktadır. Elektrik, Su, Tesisat, Kaba inşaat kalemleri gibi tüm alanların kendine ait metraj birimleri hazırlanarak, birim fiyatlarıyla çapılıp oluşturulur.

İmar Yönetmeliği ve Depreme Dayanıklı Yapı Çizimi yapmak

En önemli ve en derin konulardan birisi.

Her Şehrin ve bölgenin kendine dair bir İmar Yönetmeliği bulunmaktadır. Örnek olarak bir araziniz var; Çekme Mesafesi yani; 5 Metre Komşu parsellerden 7 Metre yola cephesinden… gibi koşullar ile yapı yerleşimi yapılır. Arazinizin büyüklüğüne göre Oturum Alanı, TAKS, KAKS hesaplarını yapmak.

Yani Yukarıda anlattığım bir Mimarın İmar Yönetmeliklerine ve projenin bulunduğu bölgeye dair Deprem yönetmeliklerine tam anlamıyla hakim olması gerekiyor.

Örneğin; 1. Derece Deprem bölgesi olan bir şehir ile, 4. Derece Deprem bölgesi olan bir şehrinde çizilen projelerde yer alan Kolon – Kiriş sistemleri farklıdır. Deprem riski fazla olan bölgelerde, deprem riski kat sayıları baz alınarak Statik Hesaplamalar yapılır.

Özet: İmar ve Deprem Yönetmeliklerine tam anlamıyla hakim olmak.

Bu madde ile ilgili olarak yazmış olduğum 3 Makalenin linkini bırakıyorum. Merak Edenler göz atabilir.

  1. Deprem Sonrası Bina Güçlendirmesi Nasıl Yapılmalı? Nelere Dikkat edilmelidir?
  2. Binalarda Hasar Tespiti Nasıl Yapılır? (Ön Bilgilendirme)
  3. Planlı alanlar İmar Yönetmeliği

Yazmaktan yoruldum, yazıyı burada bırakıyorum ve diğer konuları maddeler halinde aşağıda sıralıyorum. Zaman buldukça altlarını dolduracağım. ? Ayrıca eklemek istedikleriniz var ise, aşağıdaki mesaj kutusunu kullanarak burada yayınlayabilirsiniz. ?

AutoCAD

Bir Mimarın bilmesi gereken öncelikli programlardan birisi AutoCAD’dir. Gelişen teknoloji ile her ne kadar Revit gibi benzer programlar çıksa da! Belediye Kurum Projelerinde AutoCAD %100 olarak kullanıldığından dolayı bu programı kesinlikle bilmeniz gerekmektedir.

Konuyla ilgili olarak; AutoCAD kullanıma dair yazmış olduğum başlıklardan daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. ?

Rölöve

İş Güvenliği

Tasarım

İnşaat Malzemeleri

Genel Kültür

Proje Okuma

Proje Çizimi

3D Çizim

3 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu