Mimarlık Bölümü

Çizim yapamayan Mimar Olur mu?

Öncelik olarak beni bilir kişi olarak görüp, yazdıklarımı çok kafanıza takmayın. Bu yaşıma kadar Eğitim ve İş hayatımda gördüklerim / tecrübelerim doğrultusunda cevap vermeye çalışacağım.

çizim ve mimarlık

Çok vaktinizi almadan, Çizim Yapamayan kişiden Mimar olur mu? sorusuna net olarak Evet, Çizim yapamayan kişiden Mimar olur diyerek sohbet tadından, neden böyle düşündüğüme dair detaylara giriyorum. Ayrıca konuyla ilgili sizlerin de eklemek istediğiniz detay veya karşı çıktığınız bir görüş var ise, yazının altında mesaj panelini kullanarak fikrinizi sunabilirsiniz.

1) Müteahhitler bile mimarlık yapıyor?


Günümüz koşullarında ve İnşaat sektörünü göz önünde bulundurduğumuz müteahhit olarak adlandırdığımız kişiler planlama, iş gücü, malzeme ve finansal kaynakları sağlayarak Mimarlık veya İnşaat Mühendisliği dallarında bir diploma veya eğitimleri olmasa da, ellerinde ki güç ile Mimarlık yapmaktalardır.

Peki onların çizim veya Mimarlık programlarını bildiklerini düşünüyor musunuz? Hayır..
Başlıktaki sorumuza cevap olarak farklı bir bakış açısıyla 1. cevabımı vermiş olayım.

2) Çizim yeteneği; Derdinizi anlayacak kadar şart!


Çizim yeteneği koşullarına baktığımızda Derdinizi anlatacak kadar değil! Derdinizi anlayacak kadar bir çizim yeteneğine sahip olmanız gerekmektedir.

Bunu net olarak şöyle izah edeyim;

Bir müşterinizle toplantı halindeyken veya aklınızdaki bir tasarımı, projeyi o an unutmamak veya hayata geçirmek için çizmiş olduğunuz tasarım veya projeyi; bir kaç gün sonra tekrar baktığınızda sizin anlayabileceğiniz kadar bir çizim yeteneğine sahip olmanız gerekmektedir. Biz buna mimari dilde Eskiz olarak adlandırıyoruz.

3) Biraz daha detaya inmek gerekirse..

Sizlere dünya çapında bir Mimar’ın müşterisiyle konuştuğu sırada yapmış olduğu çizimi paylaşarak, çizim yeteneği gereklimi sorusuna net olarak cevap bulalım;

eskiz

Burada mimarın yaptığı şey, daha öncesinden sizlere söylediğim “derdinizi sizin anlayacağınız kadar, çizim yeteneğine sahip olmanız” gerekmektedir.

Bu çizime baktığımda ben ne çizdiğini %80 oranında anlıyorum.

  • Sağ kısımda ana kütle veya giriş alanı
  • Sol kısımda 2. kütle
  • Birbirine bağlayan üst köprü veya avlu.

Bu çizimi müşterinizin anlamasına gerek yoktur. Çizim yeteneğinizin sizin anlayabileceğiniz kadar olması yeterlidir diye düşünüyorum.

4) Çünkü teknolojide gelişti..

Şimdi dostlar özellikle mimarlık alanında çok fena yapay zeka ürünleri ve programları gelişti. Bunu bir yana bırakıp sizlere neden çizim yeteneğinizin (özellikle el çizimi) profesyonel şekilde şart olmayacağını anlatacağım.

Sizler sadece anlık olarak, aklınıza gelen tasarımı ve projeyi daha sonrasında unutmamak ve hatırlamak adına; çiziminizde sizin anlayacağınız bir dil olması gerekmektedir.

Daha sonrasında Sketchup, 3DMax gibi Mimari projelerin 3 boyutlu görsel resim ve video formatlarına çevirmemizi sağlayan programları bilmeniz veya yanınızda çalışan kişilere çizdirmeniz gerekmektedir. Tabi bunu müşterinize sunum veya anlaşma sonrasında gerçekçi bir görüntü sunarak işi alma olasılığınızı ve tasarımını net olarak anlatmak için gereklidir.

5) Mimarlık bölümü okuyacak arkadaşlar için

Aslında bu başlığı Mimarlık bölümü okumayı düşünen arkadaşlar için, heveslerini kırmamak adına yazmış bulunmaktayım.

Mimarlık bölümü okuyacağım ama çizim yeteneğim yok! diye düşünenler.

Sizler zaten mimarlık bölümünü kazanabilecek kapasiteyseniz, zaten geride kalanlardan daha mantıklı düşünen ve anlayan kişiler olduğunuzu bilin.

Çizim yeteneği olup, iletişim eksikliği veya maddi şartlardan dolayı heba olup giden de binlerce insan var asgari ücrete çalışan.

Özet olarak Çizim yapamıyorsunuz diye “Benden Mimar Olmaz” diye düşünmeyin.

olursunuz : )

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu