AutoCAD

Autocad Ölçekli çıktı alma ve Dwg > Pdf Çevirme

Autocad çıktı ayarları ve PDF çevirme; 1/50 Ölçek ayarlama, 1/100 ölçek çıktı almaya dair tüm detayların yapılmasına adım adım ulaşabilirsiniz.

Arkadaşlar merhaba, bu yazımda Autocad çizimi üzerinden ölçekli olarak nasıl çıktı alınacağını anlatacağım ve sonrasında Autocad üzerinden çizmiş olduğunuz projeyi DWG – PDF çevirmelerini resimli olarak adım adım anlatacağım.

Öncelik olarak 1/50 ölçek; yani çizmiş olduğunuz projenin tamamını 50 kat küçültülmüş anlamına gelmektedir. Yani autocad üzerinden 210 cm çizdiğiniz bir çizginin 1/50 ölçek çıktısını almak isterseniz;

  • 210 cm / 50 = 4,2 cm olarak yazıcıdan 1/50 ölçek olarak çıktısını almış olacaksınız. Peki autocad üzerinden bu çıktı ayarı nasıl yapılır derseniz? ( El ile çizim yapan Mimarlık Ögrencisi arkadaşlar için Ölçek Hesaplama yazımıza göz atabilirsiniz )
Projeyi PDF’ye çevirmek isteyenler aynı şekilde yazıcıdan çıktı alıyormuş gibi tüm ayarları yapmalısınız. Tek bir farkı Printer/Plotter seçeneğinde bilgisayara bağlı yazıyı seçmek yerine “DWG to PDF” yi seçmelisiniz,

Ölçekli çıktı almak için yapmamız gereken ayarları kısaca bir özet geçip, sonrasında resimlerle adım adım detaylı bir şekilde anlatacağım. Merak etmeyin çıktı alması çok kolay ?Bilmediğiniz için gözünüze zor gelebilir ?

  • Autocad yazdırma ekranını açmak; ( ctrl + p)
  • Çıktısı alınacak çizimi seçmek; (Plot Area > Display > Window)
  • Çıktısını alacak ölçeği seçmek; (Plot Scale > Scale > 1/5 , 1/50 , 1/100)
  • Kağıt türünü seçmek (Paper Size)
  • Çizimi kağıt üzerinde ortalamak; (Center The Plot)
  • Çıktı alacağımız yazıcıyı seçmek; (Printer/Plotter)
  • bitti… 🙂

Ölçekli Çıktı alma

Mimari Proje çiziminde genel olarak; her bir birim, 1 cm olarak çizilir. Yani projenizi çizerken cm üzerinden çizdiğinizi kabul ediyorum. (Örneğin 2 metre bir çizgi için autocad üzerinden 100 birim çizmiş olmalısınız.)

Direk Autocad üzerinden resimli olarak örnek vermek için 200cm x 200cm bir kare ve 200 cm x 300 cm bir dikdörtgen çizimi yaptık daha iyi anlata bilmek için;

autocad 50 ölçek çıktı alma ayarları

Autocad 1/50 ölçek çıktı alma ayarları;

Ctrl + P


  • 1/50 ölçek çıktı almak için Autocad ekranından Ctrl + P yaparak yazdırma ekranını açıyoruz.

Çıktı alınacak Çizimi Seçme


Karşımıza aşağıdaki gibi autocad yazdırma ekranı çıkıyoruz. Öncelik olarak proje üzerinde yazdıracağımız çizimleri seçmemiz gerek. Bunun için;

autocad ölçekli çıktı alma

  • Açılan ekranın sol altta yer alan “What to plot” menüsünün altında Display seçeneği olacak ve oraya tıklayarak “Window” a tıklıyoruz ve tekrardan autocad çizim ekranına dönecek ve bize çıktı alacağımız çizimi seçmemizi isteyecek

çıktı ekranı seçme

Ölçek Ayarlama


Çıktı alacağımız çizimi seçtikten sonra; Açılan sayfa üzerinde Scale yani Türkçesi Ölçek anlamına gelen yerdeki, çıktı ölçeğini seçiyoruz. Burada 1:5‘i seçersek yapmış olduğumuz çizim 1/50 ölçeğinde çıkar

50 ölçek çıktı alma ayarları

Yazıcı / Fotokopi Makinası seçme


Çıktısını alacağımız çizimi seçtik, Ölçeğini ayarlardık. Şimdi bilgisayara bağlı olan yazıcımızı seçiyoruz.

  • Printer/Plotter menüsünün altında bulunan Name sekmesinin yanındaki “None” tıklayarak bilgisayarımıza bağlı olan yazıcımızı seçiyoruz. Şuan ben EPSON marka yazıcı kullandığım için bu çıkıyor, sizde ki farklı işe kendi yazıcınızı seçin ?

autocad yazıcı seçme ayarları

Kağıt Türünü seçme


Sıra geldi kağıt türünü geçmeye. Bunu da “Paper Size” menüsüne tıklayarak yazıcımızda yer alan kağıt türünü seçiyoruz. A4 kağıt için; “A4 210 x 297 mm” kağıt ölçüsünü seçiyoruz.

autocad a4 çıktı nasıl alınır

Projeyi A4 kağıdına Ortalamak


Alacağımız çıktıyı A4 kağıdı üzerinde ortalamak veya yön değiştirmek için ayarlarını yapabilirsiniz. “Center The Plot” seçeneği projeyi kağıt üzerinde ortalar.

autocad çıktı alma

  • “Drawing Orientation” sekmesindeki “Landscape” yi işaretlersek dikey, “Portrait” i işaretlersey çizimi yatay olarak konumlandıracaktır.

Yazdır Gitsin 🙂

Autocad ölçekli çıktı almak, A4 kağıdı üzerinde 1/50 ölçek ayarı tamamen bitmiş durumda 🙂

“OK” tuşuna basarak çıktınızı alabilirsiniz ? Anlatırken yoruldum, umarım anlatabilmişimdir ?

Sıkça Karşılaşılan Sorunlar

AutoCAD PDF çevirirken çizgi kalınlığı?

Çizgi Kalınlığında bir sorun var ise bunun ana nedeni; Projeyi çizerken Layer Ayarlarının yapılmamasıdır. Yani çizim yaparken her bir birime (kolon, duvar, sıva) uygun kalınlıkta çizilmesi gerektir.

Kalem Kalınlığı / Layer Ayarları anlatımı için; Layer Ayarları Nasıl Yapılır? yazımızı okuyun.Tcetveli.org/autocad-layer-ayarlari/

AutoCAD pdf görünmüyor

Çözüm 1: PDF’ye çevirirken, PDF kağıt boyutunu seçmemişsiniz. Bu yüzden küçük .pdf kağıt türü otomatik seçilmiştir ve çizim; ölçeğe göre o kağıt türüne uymadığından çizimler okunmaz, görünmez.

Yazdırma ekranındaki “Paper Size” menüsünden daha büyük boyutta .pdf kağıt türünü seçerseniz sorun çözülecektir.

Çözüm 2: Aklıma gelen çözüm; PDF’ye dönüştürürken Ctrl+p yani yazdırma ekranı açıkken en üst sağda yer alan “Plot Style Table” menüsünden MonoChrome.ctb seçerseniz tüm çizimler siyah beyaz olacaktır ve muhtemelen çiziminiz görünecektir.

Autocad program kullanımı ve autocad üzerinden proje çizimleri hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz AutoCAD kategorisini ziyaret edebilirsiniz.

4 Yorum

    1. @Mehmet Merhaba,
      Yorumunuzun için teşekkür ederim. 😀 En basit şekilde anlatmaya çalıştım.
      Autocad > PDF çevirme veya Autocad çıktı almayı bilmeyenler artık öğrenmişlerdir umarım 🎈

  1. Ustat merhaba. Anlatımlarınızı harika buldum. Ayrıca bu işi mimari olmaktan öte meraklılarına da çok güzel anlatmışsınız. Ayrıca bu kadar tecrübeyi hiç bir amaç gütmeden (reklamı saymıyorum) samimi olarak bir hap gibi paylaşmışınız. Emeğinize, yüreğinize sağlık.
    Web sitenizin ismi takılmıştım. Ama gereçekten siz “pislikmimar” değil çok iyi bir mimarlık web sitesi olmuşsun.
    Saygıları, selamlar

    1. @YAKUP KARATAŞ Merhaba 🙂

      Hakkımda böyle düşünüp ve sonrasında bu güzel düşüncenizi bana aktardığınız için çok teşekkür ederim. 😊

      Benim şuan mesajını okuduktan sonra aklımdan geçenleri size yazmaya kalksam sayfalar süreceğini biliyorum ve buna gerek duymuyorum.

      Çünkü, Sizi anlıyorum 😊😀

      Ben uzun uzun sayfalarca cevap yazmasam da, beni sayfalarca şey yazmışım gibi anlayacağınızı biliyorum.

      Beni anlayacağınızı biliyorum,

      Tekrardan Teşekkür ediyorum 😊😀 Bu güzel düşüncenizi bana ilettiğiniz için. 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu