AutoCAD

AutoCAD Üzerinden ölçekli çıktı alması bu kadar zor mu ?

Mimari projemizi çizdikten sonra AutoCAD programından ölçekli çıktı alma ve ölçek hesaplamaya dair bir içeriği tekrardan yazıp, bu kadar kolay bir şeyi neden zormuş gibi algılayıp, neden hala hesap yapamıyorsunuz? Gelin baştan anlatıyorum.

Bugün Proje Yardım sayfasından bana ulaşıp; Mimari Proje Çizimi isteyen bir kişiye, tek katlı bir villa tipi proje planı ve vaziyet planı çizip AutoCAD dosyasını teslim etmiştim.

Ozalitçiye gidip çıktı almış ve sonrasında bana whatsapp üzerinden yazdığı mesaj;

Sen ne biçim proje çiziyorsun,
Çizimlerin yanlış,
Sen Mimar mısın?
10 tane çıktı aldık hepsi yanlış… gibi cümlelerle hakaret etmeye başladı.

Hatta yazdığı bu mesajların bir kısmını sizlerle de paylaşmak istiyorum, sonrasında ölçek hesaplama ve autocad üzerinden ölçekli çıktının nasıl alacağını Bilal’e anlatır gibi anlatacağım.

Vaktiniz var ise yazıyı sonuna kadar okuyup (özellikle mimarlığa yeni başlayan arkadaşlar için) paylaştığım bu makale yazısı içerisinde; kesinlikle bilmeniz gereken konuları tek bir yazı üzerinden net olarak anlamanızı istiyorum.

terbiyesiz

Sorun şu ki,

Proje çiziminde sorun yaşayabilirsiniz ama; bilmediğiniz bir konu hakkında, yanlış bilgileriniz dahilinde biliyormuş gibi konuşmanıza gerek yok.

Sorun şu ki,

Eğer çizimlerde ben gerçekten hata yapmış olsam bile, karşınızdaki insana karşı konuşma üslubunuza dikkat etmeniz gerekmektir. Yangına körükle gitmeye gerek yok. Ortada yangında yok zaten : )

Bunlar genel insani davranış bilgilerdi. Şimdi asıl konumuza dönelim…

1) Neyse… Gelin size teknik bilgiler vereyim

Şimdi arkadaşlar;

Autocad çizim programı üzerinde çizilen tüm projeler 1/1 gerçek ölçüleri ile çizilir.

Yani siz ister 1/50 ölçek ister 1/200 ölçek ya da sistem detay çizimi için 1/5 veya 1/20 ölçek çizim yapacaksınız diyelim;

Ölçek değeriniz her ne olursa olsun;

Autocad Üzerinden tüm çizimleri 1/1 ölçekte yani gerçek ölçüleriyle çizmek
!! Z O R U N D A S I N I Z. !!

çok biliyormuş gibi teknik bilgi demiş olabilirim, teknik bilgi olmasa da bu bir kuraldır.

  • sizler sadece el çizimi yaparken ölçek hesaplaması yaparsınız. (projenizi çizmeniz gereken ölçeğe göre çevirip) çizim yaparsınız.
  • sizler sadece AutoCAD üzerinden çizim yaparken her zaman 1/1 ölçekte yani gerçek ölçülerle çizim yaparsınız. Autocad üzerinden çıktı alırken otomatik olarak ölçeklendirme yaparsınız.

Mimarlık, İç Mimarlık veya 2 yıllık alt bölüm okuyan (Peyzaj, İnşaat Teknikerliği) kişilerin bilmesi gereken basit ve en temel bilgilerdir.

2) Ölçek Hesaplama

Özellikle Mimarlık – İç Mimarlık bölümlerinde okuyup, ölçekli olarak el çizimi yapması gereken arkadaşlara en basit şekilde ölçek hesaplamayı anlatacağım.

mimari ölçek hesaplama

Net olarak anlamanız için 1/50 ölçekte yatak çizimi yapmanız gerekiyor diyelim. Bunun için çizim yapacağınız yatak tefrişinin gerçek ölçüsünüz bilmeniz gerekmektedir.

  • 2 Kişilik yatak ölçüsü 160 cm x 200 cm’dir.

Burada 160 cm ve 200 cm değerlerini 1/50 ölçeğe çevirmeniz gerek.

Yatağın bir kenarının ölçüsü olan 160 cm değerini 50’ye bölüyoruz ve 1/50 ölçeğe geçirmiş oluyoruz.

  • 160 cm / 50 = 3,2 cm’dir (1/50 ölçekte.)
  • 200 cm / 50 = 4 cm’dir. (1/50 ölçekte.)

3) Ölçek Çevirmenin Temel Mantığı

Arkadaşlar çok basit ve unutulacak bir şey değil. Çok basit;

  • Ölçek değerini hesaplamak istediğiniz uzunluk değeri cm cinsinden olmak zorundadır.
  • Gerçek ölçüsünü cm’e çevirdiğiniz değeri; sizden istenilen ölçek değerine bölüyoruz.

Bilmeniz gereken sadece bu 2 kural. Bu iki bilgi doğrultusunda istediğiniz tüm ölçek çevirme işlemini yapabilirsiniz.

Mimarlık Bölümü okuduğum zamanlarda el çizimi yaparken ölçek çevirmeyi hiç düşünmemek için bir kağıt üzerine aşağıdaki değerleri kendime not almıştım.

4) 1/50 Ölçek Hesabı

1/50 ölçek el çizimi yapacaksanız eğer aşağıdaki değerler üzerinden işlem yaparak ölçek hesabı ve çiziminizi hızlandırabilirsiniz.

  • 10 cm = 2 mm çiz
  • 20 cm = 4 mm çiz.
  • 30 cm = 6 mm çiz
  • 40 cm = 8 mm çiz
  • 50 cm = 1 cm
  • 100 cm (1 metre) = 2 cm olarak çizilir.

Eli çizimi ödevlerinizi en doğru ve en hızlı bir biçimde yapmak için öncelik olarak çizimi AutoCAD üzerinden çizimini yapıp daha sonrasından ölçekli olarak çıktısını alıp (ışıklı cam üzerinden) çizmeniz en basit yoludur.

AutoCAD üzerinden Mimari Proje Çizimi yaptırmak isteyen arkadaşlar Proje Yardım sayfasından tüm detayları görüntüleyebilir ve iletişim numarama ulaşabilirsiniz.

5) Ölçekli Çıktı Alma

AutoCAD üzerinden çizimini yaptığınız projenin 1/50 – 1/100 ölçek değerleri ile çıktı alma veya PDF Dosyasına çevirme işlemleri için daha önce yazmış olduğum Autocad Ölçekli çıktı alma ve Dwg > Pdf Çevirme makalemi okuyarak tüm detayları bir başlık altında ulaşabilirsiniz.

Konu ile ilgili bağlantılı olarak kesinlikle okumanızı tavsiye ettiğim makale yazılarım için aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz;

Mimari proje çizimi ile ilgili tüm içerik yazılarımıza Mimari Proje Çizimi kategorisi üzerinden görüntüleyebilir ve öğrenmek istediğiniz konu başlıklarına göz atabilirsiniz.

Konuyla ilgili sorularınızı veya eklemek istediğiniz detayları aşağıdaki mesaj panelini kullanarak ileterek yazmış olduğum bu içeriğe katkıda bulunabilirsiniz. Hoşça kalın : )

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu