Yaşam alanlarının tasarımından inşasına kadar her aşamada mimarların imzası vardır. Bu süreçte, doğru ölçülerle çizimler yapabilmek için çeşitli mimari çizim programları kullanılır. Her mimarın işini kolaylaştıran ve verimliliğini artıran bu programlar, modern mimarlık pratiğinin vazgeçilmez araçlardır. Bu doğrultuda mimarların sıklıkla kullandığı bazı programları sizler için bir arada topladım.
Mimari Çizim Programları ile en basitinden bir ev projesi çizeceğimiz zaman Ölçek Hesaplama işlemi yapmadan 1/1 ölçek ile tercih ettiğimiz çizim programları dahilinde kolay bir şekilde projeyi tamamlamaktayız.
Kroki, Eskiz ve Avan Proje çizimlerini yaptıktan sonra bilgisayar destekli programlar sayesinde 3D Modelleme ve Mimari proje çizimlerini yapıp bilgisayar üzerinden çıktısını alıp daha gerçekçi veriler almaktayız.
Mimari Çizim Programları
Resmi Daireler (Devlet Kurumlarında) ve Mimarlık ofislerinde en çok kullanılan mimari çizim programı AutoCAD’dir. Bu doğrultuda sizlere programın kullanımı hakkında detaylı bilgileri paylaştığım AutoCAD kategorisinde çok daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
AutoCAD
En popüler mimari programlar arasında önde gelen bir konumdadır. Hemen hemen tüm mimarlık sektöründe faaliyet gösteren kişilerin aşina olduğu bir yazılımdır. Bunun sebebi, programın sadece mimarlık için değil, aynı zamanda inşaat ve makine mühendisliği alanlarında da kullanılabilmesidir. Kullanımı son derece basittir. İlk olarak 2D sürümü piyasaya sürüldükten sonra 3D versiyonu da mevcuttur.
Lisanslı AutoCAD Kurulu için AutoCAD Lisans sayfamızdan 1 yıllık sürümünü satın alabilirsiniz.
3DS Max
Bu yazılım, görselleştirme, modelleme ve animasyon projeleri üzerinde çalışmak için idealdir. Son derece kullanıcı dostu arayüzü ve geniş eklenti desteği sayesinde, 3DS Max mimarlar arasında popülerlik kazanmıştır. Mimarlık dışında, film endüstrisi, endüstriyel tasarımlar ve sunum tasarımları gibi alanlarda da tercih edilmektedir.
- İlginizi Çekebilir
Sketch Up
SketchUp, mimarlar arasında en çok tercih edilen programlardan biridir ve üç boyutlu çizimler için yaygın bir şekilde kullanılır. Özellikle basit kullanımıyla öne çıkan bu program, öğrenciler ve yeni başlayanlar için ideal bir seçenektir. Basit arayüzü ve kullanıcı dostu sistemi ile dikkat çekerken, aynı zamanda çeşitli eklentilerle genişletilebilme özelliği sunar.
SHAPR3D
SHAPR3D, Windows, Linux ve MacOS işletim sistemlerine sahip kullanıcılar tarafından sıkça tercih edilen bir uygulamadır. Üç boyutlu modelleme ve tasarım yapmak için kullanılan bir yazılımdır. Bu programın en önemli avantajı, ücretsiz olmasıdır. Ayrıca, güçlü CAD programları arasında yer almasıyla da bilinir.
Rhinoceros
Rhinoceros, mimarların tercih ettiği programlar arasında yer almasının sebebi çeşitli avantajlar sunmasıdır. Mesh sistemine sahip olan bu uygulama, kullanıcılara sınırsız çizim yapma imkanı sağlar. Rhinoceros ile sınırsız sayıda çizim ve modelleme gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca, yapılan çalışmaların revize edilmesi ve girilen parametrelere göre otomatik işlemler yapılması gibi özellikler sayesinde oldukça faydalı bir programdır.
Revit
Revit, pratik işlemleri sağlamasıyla yeni nesil mimari çizim programları arasında öne çıkar. Hız ve pratiklik arayan kullanıcıların tercihi olan bu yazılım, çizimlerin ve projelerin daha kolay bir şekilde kağıda aktarılmasını sağlar. Mimarlara sunduğu kolaylıkla Revit, en çok kullanılan yeni nesil bilgisayar programları arasında yer alır.
Dynamo
Autodesk üzerinden hesaplamalı ve tekrarlı işler için sıkça tercih edilen Dynamo, işlemlerinizi daha akıcı ve pratik hale getirir. Açık kaynaklı görsel programlama arayüzüne sahip olan bu sistem, Revit üzerinden çalışır. Kavramsal tasarımların yanı sıra otomatikleştirme ve tasarım problemlerinin çözümü için idealdir, bütün işlemlerinizi kolaylaştırır.
Photoshop
Mimarların kullandığı programlar arasında yer alan Photoshop, sadece mimarlık alanında değil, genel olarak her alanda kullanılmaktadır. Photoshop ile mimari görselleştirme işlemleri gerçekleştirilir. Bu program sayesinde render hataları düzeltilir, dış cephe giydirmesi yapılır ve peyzaj veya vaziyet planlarında en üst düzey performans sağlanır.
V-Ray
V-Ray, bir render motorudur ve özellikle üç boyutlu grafik uygulama işlemlerinde kullanılır. Bu yazılım, görselleştirme alanında işlerinizin daha profesyonel bir şekilde yapılmasını sağlar. Işıklanım haritalama, ışık önbelleği ve foton haritalama gibi çeşitli kullanım opsiyonları sunar. Ayrıca, fotometrik ışık desteği sağlayan sistemi sayesinde en çok tercih edilen mimari programlar arasında yer alır.
Corona Render
Corona Renderer, diğer mimari çizim programlarıyla uyumlu çalışabilen veya bağımsız olarak kullanılabilen yeni nesil ve modern bir foto-gerçekçi render aracıdır. Yüksek performansı, tercih edilme sebepleri arasındadır. Kolay kullanımı ve kurulumu sayesinde sıklıkla tercih edilen bir çizim programıdır.
- Konu ile ilgili makale yazılarım;
- Bir Mimarın Bilmesi Gereken 25+ Şey
- Bir Mimar Ne İş Yapar?
- Mimarlık Ofisi Açacaklar için Ofis Tasarım Fikirleri
Bu yazım içerisinde Mimari Çizim Programlarına dair bilgileri paylaştım. Eğer sizlerde Mimarlık mesleğine dair daha çok içeriğe ve bilgiye ihtiyaç duyuyorsanız Mimarlık kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.