Arkadaşlar merhaba, bu yazımızda Autocad çizim programı ile pencere görünüş çizimi yapacağız. Öncelik olarak amacımız Mimarlık bölümü okuyan ve Autocad üzerinden proje çizmeye başlayan arkadaşlar için; hem pencere görünüş çizimini hem de Autocad Komutlarını öğretmek olacaktır.
Mimari Proje çizimleri genel olarak 1/50 Ölçek tekniğine göre yapıyoruz ve detay çizimlerinde ise 1/20 ölçek de yani daha ayrıntılı çizim tekniği kullanmaktayız. Görünüş çiziminde 1/50 ölçek tekniği ve ayrıntısınız kullanacağız.
Pencere Çizim Kuralları
Mimari Pencere Görünüş çizimi için bilmemiz gereken ölçüler bulunmaktadır. Bunların en başında pencere ölçüsü gelmektedir. Mimari Plan üzerinde pencere genişliğimizi kaç cm çizdiysek, genişlik olarak plan üzerindeki aynı ölçüleriyle görünüş çizimine işlememiz gerekmektedir.
Bunun dışında görünüşte pencere kasa ve kanatları, cam gösterimi, denizlik ve söve birimlerinin çizilmesi gerekmektedir.
Pencere kasası: Duvar üzerinde açılan pencere boşluğuna yerleştirilen; Plastik veya ahşap bir malzemedir. Pencere kasasını; pencereyi taşıyan ana sistem olarak tanımlayabiliriz.
Söve: Binanın dış cephe görünüşünde Pencere ve Kapılar etrafına süs amaçlı yapılan alçı / mermer ve ahşap malzemelerinden yapılan bir süstür diyebiliriz.
Pencere Ölçüleri
Pencere çiziminde dikkat etmeniz diğer bir ayrıntı ise pencerenin yerden yükseklik ölçüsü ve genel ölçüleridir.
- Pencerenin yerden yüksekliği: 80 cm
- Pencere genişliği: 150 cm
- Pencere yüksekliği 150 cm’dir.
El çizimi yapan arkadaşlar için 1/50 ölçekte çizim yapanlar için ölçüleri
- Pencerenin yerden yüksekliği: 1,6 cm ( 80 / 50 = 1,6 cm )
- Pencere genişliği: 3 cm ( 150cm / 50 = 3 cm )
- Pencerenin yüksekliği: 3 cm ( 150cm / 50 = 3 cm )
Pencere Çizimi (Video)
Autocad ile pencere çizimi; Program ile pencere görünüş çizimi yapmak isteyen arkadaşlar için, basit bir dille Pencere çizimini anlattım. Kullandığımız Autocad Komutları ise;
- OFFSET (O): Nesneyi paralel yönde ve belli bir mesafede kopyalamak veya ötelemek için kullanılır.
- RECTANGLE (REC): Dikdörtgen çizmek için kullanılan komuttur.
- FILLET (F): Kenarları dik veya belli bir yarıçapla birleştirmek için kullanılır.
İçeriğimiz ve videomuz hakkında görüşlerinizi veya eklemek istediklerinizi aşağıdaki mesaj kısmını kullanabilirsiniz 😊🎈
Pencere Çeşitleri
Projenize uygun pencere modeli seçmek için kullanıcı odaklı ve mekansal olarak düşünmeniz gerekmektedir. Örneğinde bir müze projesi çiziyorsanız 2 farklı düşüncede olmalısınız; Resim Müzesi veya Tarihi Eser Müzesi ise cephe tasarımını tamamen cam yapmanız dışarıdan gelen doğal ışıkların Resim veya Antika ürünlerin üzerine gelerek ürünlere zarar verebilir.
Yüzme havuzu için ise genel olarak pencere tasarımı sadece mevcut duvarların 2-3 metre yükseklikten sonra başlaması tavsiye edilir. Çünkü tamamen cam olmasından kaynaklı dışarıdaki kişilerin içeriyi görmesi durumu söz konusudur. Tabi ki gelişen teknolojiyle projenizde farklı tip cam çeşidi kullanarak dışarıdaki kişinin içeridekileri görmemesi için Reflekte Cam kullanabilirsiniz.
Villa Projesi gibi alanlarda Salon ve Mutfak bölümlerinde kullanmanızı önerdiğim geniş cam tipi modeli. Aşağıdaki örneği kullanabilmeniz için cephede ki kırılmaya göre mimari proje çiziminin yapılması gerekmektedir. Standart tasarımlar dışında Villa Projeleri gibi modern bir tasarım isteyenlerin tercihidir.