Arkadaşlar merhaba, uzun zamandır sizlerle sohbet tadında makaleler paylaşmıyordum. Son çalıştığım firmada çizmiş olduğum 120 m2 tek katlı bir villa projesi + 20 m2 Kış bahçesi ve + 160 m2 havuz alanı olmak üzere toplamda 400 m2 bir alana inşa ettiğimiz yapının adım adım maliyet hesabını yapacağız.
Yazı biraz uzun alacak çünkü su basmanından, çatı kaplamasına, kış bahçesinden havuz, mangal, şömine maliyetlerine detaylı olarak paylaşıp 2024 yılına ait güncel işçilik – malzeme fiyatları üzerinden İnşaat maliyet hesabını çıkartacağız.
Tabi maliyet hesabı çıkartırken Metraj hesabı yapmamız gerekecek. Konuyla ilgili olarak daha önce yazmış olduğum ???? Metraj Hesabı yazıma ayrıca göz atabilirsiniz.
İnşaat Metraj Hesabı
Benim işim acele, uzun uzun yazmış olduğun içeriği okuyamam diyenler için ???? inşaat birim fiyat maliyeti yaklaşık olarak 12,500 TL üzerinden hesaplanıyor.
Yani 100 m2 bir evin maliyet fiyatı 1,250,000 TL tutmaktadır.
Benim sizlerle paylaşacağım proje ise toplamda 140 m2, kış bahçesi, şömine maliyeti, alüminyum cephe, sıva, boya, çatı kaplama, çelik taşıyıcı sistem, elektrik tesisatı, su tesisatı, tretuvar gibi tüm yapı elemanlarının metraj ve birim fiyatları üzerinden olacaktır. Hadi gelin ilk olarak temelimizi oluşturan Subasmanı ile maliyeti ile başlayalım 🙂
Subasman Maliyeti
Subasman; Genel olarak tek katlı yapılarda temeli oluşturan sistemdir. Büyük yapılarda ise bu Radye Temel olarak da adlandırılabilir.
Yapıyı toprak seviyesinden minimum 30 cm (2 merdiven basamağı olacak şekilde) yükseltmek amacıyla ve yapının temelini oluşturacak şekilde imal edilir.
2024 Yılı için 100 m2’lik su basman maliyeti 50.000 TL olarak hesaplanmaktadır.
Yani su basman hesabı yaparken yapının taban alanı m2 x 500 TL üzerinden hesaplayabilirsiniz. Konuyla ilgili olarak detaylı subasmanı uygulaması yazısı makalem için ????Subasman Nedir? Subasman Uygulaması ve Detaylı açıklamalar başlığından ulaşabilirsiniz.
Çelik Sistem (Kolon + Çatı)
Tek katlı yapılarda (Özellikle depremlerden sonra) Çelik sistem taşıyıcı kolon ve NPI – 8 cm x 8 cm kutu profil sistemi kurularak oluşturulmaktadır.
Yapınızın formuna göre uygulanacak Çelik kolon ve Çelik Çatı kaplama sistemi yukarıdaki örnek üzerinden kafanızda canlandırabilirsiniz.
Taşıyıcı kolonlar için 16’lık NPI Demiri veya 8 cm x 8 cm Kutu profil ile sağlanmaktadır.
Çatı sistemini oluşturan sistem ile isterseniz yine 8 cm kutu profil ve ek olarak üzerindeki kaplamayı tutacak (Osb, Membran, Kremit) sistemine göre proje oluşturulmalıdır.
100 m2’lik çelik bir yapı için Kolon ve Çatı sistemi için 100.000 TL konstrüksiyon malzemesi ve 35.000 TL demir işçiliği tutmaktadır.
Yani 100 m2 bir yapı için 135.000 tl bir çelik maliyeti çıkmaktadır. Bu da 1 m2 için 1,350 TL üzerinden hesaplanmaktadır.
Çatı Kaplaması
Oluşturduğumuz çelik çatı sisteminin üzerini kaplamak için OSB – Membran – Kremit ve son olarak çatı kenarlarına Oluk sistemi ve yağmur iniş boruların hesaplanması gerekmektedir.
OSB – Membran – Kİremit
Çelik çatı sistemini oluşturduktan sonra öncelik olarak çelik üzerine OSB ahşap kaplaması yapılarak çatının tüm yüzeyi kaplanır.
Su yalıtımı içim 2mm kalınlığında Membran uygulaması yapılır ve son katman olarak kiremit döşenerek çatı sistemi oluşturulmuş olur.
100 m2 bir yapının çatı kaplama sistemi maliyeti 80.000 TL üzerinden hesaplanmaktadır.
Yani 1 m2 çatı OSB – Membran – Kremit uygulamasının maliyeti 800 TL + KDV üzerinden imal edilmektedir.
Çatı oluk sistemi
Çatı oluk sistemi 5mm sac malzemesi kullanılarak yapılır. Oluk maliyet hesabı ise mtül üzerinden hesaplanır ve 2024 çatı oluk sistemi maliyeti 1 metre için 250 TL‘dir.
100 m2 bir yapı için yaklaşık olarak 50 metre tül bir oluk sistemine gerektir ve bunun maliyet ise; 12,500 TL tutmaktadır.
Yağmur iniş borusu
Çatı sisteminin son elemanı Fırat, Borusan gibi markaların 100 mm kalınlığında kullanılan yağmur iniş borusu maliyetidir.
3 metrelik bir kat yükseliliği bulunan bir yapı için minimum 6 adet yağmur iniş borusu gerekmektedir. Yani toplamda 18 metre yağmur borusu için 9.000 TL maliyet çıkmaktadır.
1 metre yağmur borusu + işçilik 500 TL üzerinden hesaplayabilirsiniz.