İnşaat & Şantiye

Fayans Derz Dolgusu nasıl yenilenir? Detaylı Anlatım

Banyo, Tuvalet gibi ıslak hacimlerde Fayans Aralarında bulunan 0,5 cm'lik derz aralıklarını yenilemek isteyenler için adım adım malzeme ve uygulama detaylarını anlatıyorum.

derz dolgu

Şimdi dostlar, özellikle Banyo ve Tuvaletlerde kullanılan fayans ve seramikler uzun süre kullanımdan sonra aralarındaki derzler zarar görmeye başlar. Seramikler arasında 0.5 cm kalınlığında uygulanan derzler; temizlik için kullanılan asit bazlı maddeler yüzünden bir takım nokta şeklinde delikler oluşur.

Normal bir derzin ömrü 7 sene kadar sürse de; sizlerin kullanımına göre yukarıda anlattığım gibi nokta şeklinde delik oluşması sonucu; su yolunu bularak, aşındırmaya devam eder ve derz dolgunuza zarar verir.

Derz dolgu arasında iğne deliği kadar bir boşluk oluştuğunda tüm sistem zarar görür. Seramikler arasındaki derz boşluklarından sızan su; seramiğin altında yer alan yapıştırıcıya kadar sızıp aşındırır.

Belki siz duş altıktan sonra veya tuvaleti kullandıktan sonra görmezsiniz fakat; seramik altına kadar sızan su döşeme betonunu geçerek alt komşunun tavanına kadar ulaşarak; nemlendirme ve damlacık şeklinde su akması yapabilir.

Genel mantığını anlattıktan sonra uygulamaya geçelim


Şimdi ben size işin doğrusunu anlatayım, hangisi kafanıza yatıyorsa onu tercih edip onu yaparsınız.

Eğer kendi evinizin küçük bir alanının da seramik veya fayans arası derz yenilemesi yapacaksınız gidip de; Derz Dolgu, Derz Temizleyici, Derz kalemi gibi satılan ürünleri almanıza gerek yok. 10 senede 1 kullanacağınız ürünlere gereksiz yere para vermeyin.

Kuzenim yeni taşındığı evin mutfak seramikleri arasındaki derzleri Kontrol Kalemi gibi ince uçlu bir demir parçası ile kazıyarak temizledi. Dostlar zaten derzleri öyle hayvan gibi abanıp komple çıkarmanıza gerek yok. Fazla şekilde basınç, zorlama yaparsanız boş verin derzi temizlemeyi fayans etrafındaki zorlama yüzünde küçük çatlamalara bile sebep olabilirsiniz.

10 senede 1 karşılaşacağınız bir durum için alın elinize bir demir uçlu işinize yaramayacak bir şey yavaş yavaş kazıyarak yapın. Ama öyle hayvan gibi abanmayın. Derzleri temizlemek için öyle derine inmeniz gerekmiyor. Derz zaten iki fayans arasını korumak için uygulanan bir yöntem.

O yüzden derz kalınlığı; kullandığınız fayans / seramiğin kalınlığı kadar olmalıdır. O da yaklaşık 4 mm kadardır. (Yarım cm’den çok daha küçük.)

Derz Dolgu Malzemesini Nerden Bulcaz derseniz?


Şimdi tekrardan akıl var mantık var diyorum. Belki ben bir Mimar ve abisi İnşaat Mühendisi olan birisi olduğumdan dolayı böyle düşünüyorumdur.

Ben olsam bir inşaata gidip isterim. Gerçi benim gitmeme gerek yok gelip bizden isterlerdi verirdir. Zaten derz dediğiniz şey öyle çok fazla miktarda lazım olacak bir şey degil. 4mm kalınlığında çizgileri dolduracaksınız.

10 m2 bir alan için 1 kg derz malzemesi gidecektir.

Bununla uğraşamam diyorsanız Epoksi Bazlı bir derz malzemesi alarak işinizi görebilirsiniz. Veya internet üzerinden Kalem Derz malzemesi de tercih edebilirsiniz ama 2-3 adet almanız gerekmektedir. Bence gerek yok ama siz bilirsiniz. BANANE 😀

Yukarıda sizlere anlattığım benim yapacağım yöntem, sizlere parayı dert etme zaten 10 yılda bir yapacaksak 3-5 kuruş harcayız diyenler için anlatayım;

Derz Dolgu Nasıl Yapılır?


Kullanılan malzeme ve uygulamada kesinlikle dikkat etmeniz gerekenleri çok kısa bir şekilde anlatacağım. Aşağıda sizlerle paylaştığım bilgileri öyle göz ardı etmeyin! Basit gözükse bile anlattıklarıma uymazsanız 6 ay sonra derzlerinizin arasından tekrardan su akmaya başlar.

Gerekli Malzemeler

  • Derz dolgusu (uygun renk ve tür)
  • Sünger
  • Karıştırma kabı (plastik, dandik bir şey)
  • Spatula veya tarzı bir şeyler

Derz Nasıl Kazılır?

  • Derz kazıyıcıyı veya tornavidayı derz hattına yerleştirip ileri-geri hareketlerle kazıyın.
  • Seramiklerin köşelerine zarar vermemek için kontrollü çalışın.
  • Çıkan toz ve parçaları süpürge veya elektrik süpürgesiyle temizleyin.

Bu yöntem küçük alanlar için uygundur ve biraz zaman alabilir.

Derz Dolgusunun Hazırlanması

  • Derz dolgusu toz halinde gelir, bunu temiz bir kapta suyla karıştırın.
  • Oran: Genellikle 1 kg derz tozu için yaklaşık 250 ml su eklenir. (Ürünün ambalajını kontrol edin!)
  • Karışımı homojen hale gelene kadar iyice karıştırın (5 dakika bekleyip tekrar karıştırmak iyi olur).

Derz Uygulaması

  • Kauçuk mala veya çekpas ile derz harcını seramiklerin üzerine dökün.
  • Çapraz hareketlerle derz dolguyu aralara iyice yedirin.
  • Tüm boşlukların dolduğundan emin olun.

Kaç Günde Kurur

Eğer dandik bir malzeme almadıysanız derz dolgu 24 saatte mukavemet kazanır ve donmasını tamamlar. Kuruduktan sonra kuru bir bezle seramik yüzeyde kalan ince derz tozlarını temizleyin.

Sonuç


Bu yazımda sizlerle Islak Hacim olarak adlandırdığımız Banyo, Tuvalet, Balkon, Mutfak gibi alanlarda Seramik ve Fayans aralarındaki derz uygulamalarının yenilenmesine dair teknik bilgiler paylaştım. Eğer yukarıda anlattığım gibi uygulama yaptığınız halde hala alt kata su damlaması gibi sorunlar yaşıyorsanız muhtemelen su tesisatınızda bi sızıntı vardır demektir. Profesyonel destek almanız gerekmektedir.

Yazım için eklemek istediğiniz yorumlar veya yanlış gördüğünüz bilgiler var ise lütfen aşağıdaki yorum kısmında bir cevap bırakın. yazıyı düzenleyerek daha faydalı hale getirmek isterim. ❤

Anahtar kelimeler: Derz dolgu, Derz temizleyici, derz kalemi, derz kazıyıcı, derz dolgu nasıl yapılır, nilem derz temizleyici

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir