Yaklaşık 1 hafta önce TOKİ İnşaatında Saha Şefi olarak çalışmaya başladım.
Projede Tünel kalıp sistemi kullanılıyor. Her ne kadar bu sisteme alışık olmasan bile Kaba İnşaat / Kalıp işleri olarak çalışan ustalar oldukça iyi ve sorun çıkartmadan, kalıp işlerini sorunsuz yürütüyorlar. Beton Dökümüne kadar olan sistemde sizlere bir kaç şey anlatmak istiyorum.
1) Tünel Kalıp Sistemi
Tünel kalıp sistemi genel olarak TOKİ gibi tek tip projelerde kullanılan, Bildiğimiz Kutu Profil ve Sac Demiri sisteminden oluşan hazır kalıp sistemlerdir.
Yani eski sistem Plywood ahşap kalıplarla sistemlerin yerine, projeye göre daha öncesinden hazırlanmış tünel kalıplar ile temelden çatıya kadar sistem kurulumu yapılıyor.
Tünel kalıp sistemi sayesinde 2 günde 480 m2’lik bir katıp beton döküm işlemi yapılabiliyor.
Tünel kalıp uygulama yöntemi oldukça basit. Legolar şeklinde yapılmış kalıplar döşeme üzerine yerleştirilerek içerisine beton dökümü yapılıyor.
Tabi bunun öncesinde içerisindeki Demir / Donatı sistemi proje uygun olarak yapıldığı kontrol edilip, daha sonrasında kapatılmış tünel kalıp sisteminin şakulüne ve üst alanda döşemenin sehim kontrolü yapılıyor.
- Şakul kontrolü; Bir ip üzerine bağlanmış sivri uçlu demir sarkıtılarak, Kalıbının dikey doğrultuda düz olduğunu kontrol etmek için kontrolünün yapılması.
- Sehim Kontrolü; Tünel kalıp kullanılan TOKİ Projelerinde döşemenin düzlüğünü kontrol etmek için sehim kontrolü yapılır.
Sehim kontrolünü tam olarak anlamanız için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.
Şakul kontrolü için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.
2) Şantiyede Beton Dökümünde dikkat edilmesi gereken noktalar
TOKİ şantiyesi gibi büyük projelerde öncelik olarak her beton dökümü sırasında İnşaat Teknikeri, Mühendis ve Mimar olması gerekmektedir.
Mikser araçları ile gelen betonların irsaliyesi üzerindeki Beton Sınıflarının kontrolü ve beton kalitesini anlamak için Slump yani betonun cıvıklığına bakmamız gerekmektedir.
Slump değeri C 30/37 için 18 cm ideal bir ölçümdür.
Merdiven betonu için; döküm sırasında betonun merdiven kalıbından akıp gitmemesi için daha katı beton söylenir. Merdiven betonun slamp değeri ise 16 cm olmalıdır. Yani merdiven gibi alanlar için düşük slumo beton siparişi verilmesi gerekmetekdir.
Öncelik olarak beton dökümü pompa ile yapacaksanız, aracın kurulması gereken noktayı daha öncesinden ayarlamanız gerekmektedir.
Beton dökümü sırasında dikkat etmeniz gereken hususlar ise;
- Mikser geldiğinde şoförden irsaliyeyi alarak Beton Sınıfına bakmanız gerekmektedir. Beton sınıfı Statik Projesi üzerinde yazmaktadır. Toki inşaatlarında Temel, Kolon ve Döşemelerde C30 Sınıfı beton kullanılmaktadır.
- Beton dökümü yapan ustalar betonun katı olduğunu ve su çekmesini istediklerinde kesinlikle! Hazır Beton Firmalarından gelen beton mikserlerinin içerisine su çekmelerine izin vermeyin. C30 sınıfı betona su çekerseniz dayanımı düşer ve C25 – C20 sınıfına düşerek alın kalitesi düşer.
- Çok katı gelen betonu cıvıklaştırmak istiyorsanı içerisine beton firmasından gelen ve her mikser aracında bulunan Katkı Maddesi kullanarak betonu daha akışkan hale getirebilirsiniz.
- Vibratör uygulaması Kolon ve Perdeler kesinlikle kullanılmalıdır.
- Kolon ve Perdelerde beton dökülürken öncelik olarak yarıya kadar beton dökülür ve ardında vibratör uygulanır. Daha sonrasında kalan kısma beton dökülür. Yani Kolon ve Perde Duvarlara beton dökümü 2 aşamada yapılır ve her aşamada vibratör uygulaması yapılır.
- Mikser aracının Fabrikadan çıkış saati ile döküm arasında 2 saat – 2,5 saat sonrasına kadar beton dökülebilir. Yani irsaliye üzerinde yazan fabrika çıkış saatinden 2,5 saat sonra dökülmemişse o betonu iade etmeniz gerek ve o betonu dökmemeniz gerek.
Şuan için Beton Dökümü ile aklıma gelen detaylar bu şekildedir. Eğer sizlerin de konu hakkında eklemek istediğiniz bir şey var ise aşağıdaki mesaj kutusunu kullanarak ekleme yapabilirsiniz. Benzer yazı içeriklerime İnşaat ve Şantiye kategorisi üzerinden görüntüleyebilirsiniz.