Derz Dolgu nasıl yapılır?
Derz dolgusu nasıl yapılır? Ve derz harcı hazırlamanız için kullanılan macun ve toz şeklinde alınıp su ile karıştırılarak oluşturulan ve bir nevi alçı görünümlü malzemedir. Ders dolgunun asıl amacı daha öncesinden döşenmiş Seramik veya karoların arasındaki boşlukları doldurmak için yapılan işleme derz dolgusu denir, seramik arasında bırakın 2-3 mm’lik boşluklara ise derz denilmektedir.
Yazımızın devamında Derz dolgusu için teknik bilgiler verdikten sonra; bu işlemi yapmak için gerekli malzemeler ( fırça, sünger vs. ) hakkında bilgi verip daha sonrasında uygulaması ve derz dolgu malzemesi satın almanız veya araştırmalarınız için kullanabileceğiniz en iyi ve uygun firmaların listesini vereceğim.
Derz Dolgu nedir?
Derz, iki malzeme arasında kalan boşluktur. Seramik karo kaplama malzemeleri ebatlarına ve mekânın kullanım amacına ve fiziksel durumuna göre kesinlikle derzli olarak döşenmelidir. Çünkü zaman içerisinde ısı farklılıkları karşısında seramik karoların hacimlerinde değişmeler (büyüme-küçülme) olur.
Seramik karoların, hacimlerindeki bu değişimleri zararsız olarak atlatabilmeleri için (rahat hareket edebilmeleri) komşusu bulunan diğer seramiklerle arasında makul bir boşluk (derz) bulunmalıdır. Ayrıca yapısal hareketlere ve hareketli yüklere (insan, eşya, çalışan makine) karşı seramiklerin deformasyona uğramaması için derzli döşenmesi şarttır.
Seramik kaplama malzemelerinin deformasyona uğramaması için derzli olarak döşenmesi her zaman yeterli değildir. Kaplama derzlerinin ne tür bir malzeme ile doldurulduğu ve uygulamanın nasıl gerçekleştirildiği de çok önemlidir. Şayet derz boşlukları fleks (esnek) olmayan beyaz çimento veya alçı gibi sert malzemeler ile doldurulur ise bu durum kaplamadaki seramik karolar üzerinde derzsiz döşenmiş gibi etki yapacaktır.
Çünkü beyaz çimento (veya gri çimento) veya alçı sert ve kırılgan malzemelerdir. Dolayısıyla seramikler arasına bu niteliklere sahip sert bir malzeme koymakla derzsiz döşeme arasında hiç fark olmayacaktır. Sonuç olarak kaplamada bırakılan derzler, derz dolgu malzemelerinin en uygun olanıyla doldurulmalıdır.
Derz Temizlemede Kullanılacak Malzemeler
Derz boşluklarını temizlemede kullanılan araçları, işlem sırasına göre gerekli olan yerlerde ve iş güvenliğini ön planda tutarak dikkatli kullanmalıyız.
Derz temizleme işleminde kullanılan araçlar, derz dolgunun yapılacağı duvara veya zemine göre değişmekle birlikte aşağıda isimleri belirtilen malzemelerdir.
Kerpeten
Seramik kaplamalarda derzlerin genişliğinin her yerde aynı olabilmesi için kullanılan derz çubuklarını sökmek için kullanılır.
Ahşap
Kama Kaplaması bitmiş yüzeylerdeki derz aralarının genişliğine uygun ahşaptan yapılmış derz boşluğu temizleme malzemesidir
Fırça
Derz boşluklarındaki fazlalıklar alındıktan sonra derzlerin tozdan arındırılması ve iş bitiminde malzemelerin temizlenmesi için kullanılır.
Sünger
Gerektiğinde rahat bir çalışma için derz aralarından çıkan harç kalıntılarını temizlemek için kullanılır.
Derz Dolgusu Yapımı
Derz boşluklarının derz dolgu malzemeleriyle doldurulmasının sebebi, seramik karoların ısı farklılıkları ve yapısal hareketler karşısında rahat hareket edebilmelerini sağlamak, dekoratif ve estetik bir görünüm elde etmek, kaplamanın mukavemetini artırmak, derz boşluklarına istenmeyen malzemelerin (kir, toz, haşere, su vb.) dolmasını engellemek ve derzlerin uzun ömürlü olmasını sağlamak olarak sıralayabiliriz.
Yapılacak işlemin temiz, sağlam ve kalıcı olması için de duvarda en erken 8 saat, zeminde en erken 24 saat sonra derz dolgu işlemine geçilir.
Derz dolgu işlemine geçilmeden önce ortam ve zemin koşullarının derz dolgusu işlemi yapılabilecek durumda olup olmadığı kontrol edilir. Değilse önlem alınır. Örneğin kaplama yapılacak mahal önceden ısıtılabilir.
Duvarda derz çubukları
Sağlıklı bir doldurma işlemi sağlanabilmesi için derz aralıkları temizlenir. Bu temizleme işleminde sert uçlu metal temizleyiciler kullanılmamalı ve derzler derinleştirilmemelidir. Dolgu işlemine başlamadan önce kaplamadaki tüm derz çubukları yerlerinden çıkartılmalıdır
Bazı durumlarda derz çubukları, üstten bastırılarak derzin içine gömülür ve üzeri fuga ile doldurulur. Bu çok yanlış bir uygulamadır. Derz arasında kalan derz çubuğu, bulunduğu yerde zayıf bir tabaka ve boşluklu bir hacim meydana getirir. Zamanla o noktalarda kopmalar ve çiçeklenmelerin oluşması da kaçınılmaz olur.
Derz dolgu nasıl yapılır
Duvarda için boza (palstik kıvam) kıvamında hazırlanan harç, lastik mala ile yüzeyde çapraz hareketler yapılarak derz araları doldurulur. Lastik mala ne çok dik ne de çok eğik tutulmalıdır. En uygun tutma açısı 45 derecedir. Bu esnada fuga fazlalıkları lastik mala ile sıyrılır.
Derz boşlukları üzerinden bir kere geçmek boşlukları tam anlamıyla dolduramayacağından lastik mala ile derz boşlukları üzerinden birkaç defa daha geçilir.
Ortamın sıcaklığına ve nemine göre 2-3 metrekarelik alanın, lastik mala ile derz doldurma işlemi bittikten sonra, daha fazla ilerlemeden doldurma işlemi biten yüzeyler, nemli bir sünger ile silinir. Özellikle üst yüzeyi düz olmayan inişli çıkışlı olan seramiklerin (cam bordür gibi) derz boşlukları doldurulurken fuga, seramik yüzeyine olabildiğince değdirilmemelidir. Aksi takdirde fuga kalıntılarının temizlik esnasında çıkarılması zorlaşır. Silme işleminde aşırı ıslak bez veya sünger kullanılmamalıdır. Kullanılacak silme malzemeleri sık sık temizlenmelidir.
Uygulama Örnekleri
Mutfak Dekorasyonu için daha öncesinden mevcut Mutfak Seramiğini düzenlemek istemiştim. Mutfak için aslında koyu olmayan bir seramik kaplaması tercih etsek de; derzler arasında kullandığımız dolgu malzemesinin rengi koyu olduğundan dolayı Mutfak genelini oldukça koyu bir renk olarak göstermekteydi.
Sizlere Öncesi ve Sonrası fotoğraflarımızı paylaşmak istiyorum. Daha öncesinden yukarıda bahsettiğim koyu renk derz kullanımından dolayı oluşan karanlık bir görüntü vermekteydi. Derz uygulamasından sonraki farkı görünce çok şaşıracaksınız! Sanki mutfağımızı baştan yarakmış gibi oldu. Sizin de yorumlarınızı bekliyorum 😊
Öncesi
Yukarıda daha öncesinden yapılmış seramik ve derz uygulamasının kullanım sonucu ortaya çıkan o kötü görüntü. Açıkçası benim içimi kararttı! Hem koyu renk derz malzemesi seçiminden dolayı, hem de kullanımdan sonra toz ve kirlerin derz rengini daha koyu bir hale getirmesinden dolayı bu hale gelmişti.
Sonrası
Derz malzemesi olarak araştırdığımda Silikonlu, Macun, Tüp şeklinde satılan veya su ile karıştırılıp harç alçı şeklinde olan modelleri bulunmaktaydı. Sizlere malzeme seçimi hakkında ürünlerde sunacağım ama önce gelin derz uygulamasından sonraki mutfak döşeme seramiklerinin ve derzin kattığı havaya beraber bakalım.
Dekorasyon önerisi olarak sizlere benim gibi beyaz renk derz dolgu kullanacaklar için Bej Rengi Duvar Boyası ve Dekorasyon Önerileri yazımızı okumanızı tavsiye ederim. Bej rengi ve tonlarıyla ilgili uyumlu tasarım ve dekorasyon örnekleri bulunmaktadır.
Malzeme ve Fiyatları
Derz dolgu malzemesi olarak en çok tercih edilen markaların başında Vitra ve Kalekim firmaları gelmektedir. Kalekim firmasının 2000 FUGA 1 KG ürününü ve Vitra markadasının Flex 3-10 mm derz dolgu malzemesini kullanabilirsiniz.
- Seramik, granit, kotto, klinker, cam mozaik, mermer, doğal taş gibi kaplama malzemelerinin yer ve duvarda derz boşluklarının doldurulmasında kullanılır
- Banyo, duş, balkon gibi ıslak hacimlerde, mutfak gibi kolay kirlenebilen mekanlarda kullanılır
- 1 Kilo Beyaz Silikonlu Ultra Fuga Derz Dolgu
İnşaat ve Şantiye işleri uygulama yazıları ve içerikleri için Şantiye kategorisinde yer alan yazılarımız ilgiliniz çekebilir.