Şantiyede Hazır Beton Dökümü Yaparken; Dikkat etmeniz ve Bilmeniz Gereken Tüm DETAYLAR!
Hazır Beton Dökümü, Beton Kalitesini etkileyen maddeler, Beton Sınıfları, Beton Slump testi hakkında tecrübelerimi sizinle paylaşıyorum.
Uzun zamandır sizlerle İnşaat ve Mimarlık konusunda bilgilerimi ve edindiğim tecrübeleri paylaşmıyordum.
Kısa zaman önce başımdan geçen bir beton döküm vakası ve eski tecrübelerime dayanarak Hazır Beton Dökümü yapılırken dikkat etmeniz gereken tüm konuları sizlerle paylaşıyorum. Anlatacaklarım kendi tecrübem dahilindedir, eğer sizlerin de Hazır Beton yazımla ilgili yorum ve eklemek istediklerinizi; yazının en altında bulunan Mesaj Paneli kullanarak paylaşırsanız sevinirim. 😀
Aklımdakileri sizlere net olarak anlatmak istiyorum ve bildiğim / yaşadığım zorlu bir beton döküm sürecine hep beraber bakalım bakalım neler olmuş. 😀
Radye Temel Beton Dökümü
Aslında işimiz bir deprem güçlendirme ve tam olarak anlamanız için Şantiyede çektiğim bir fotoğrafı sizlerle paylaşarak, tam olarak beni anlamanızı ve sonrasında Mikser ile Beton Dökümünde nelere dikkat etmeniz gerektiğini, Beton Dökümünün nasıl yapılmasını bilgim dahilinde öğrenmenizi istiyorum.
Mevcut yapının temeli Mütemadi Temel yani diğer adıyla Kirişli Temel olarak da geçmekte. Depremden sonra yapı güçlendirilmesi için Temel Kazısı yaptık ve Kirişli Temeli – Radye Temele çevirerek en sağlam temel sistemi uygulaması yapıyoruz.
Kırmızı kutu içerisine aldığım yer; Yapının eski temel sistemi olan Kirişli – Mütemadi temel olarak geçiyor. Temel Deprem Güçlendirmesi olarak 70 cm Radye Temel’e çevirmek için;
- Mevcut Temel Kirişi yüzeyine Delikler açıldı
- Epoksi Uygulaması Yapıldı
- Radye Temel Projesine göre demir işleri yapıldı.
Yaptığımız işi tam olarak anlamanızı istediğimden dolayı başlangıcımız bu şekilde oldu 🙂
Şimdi sıra Hazır Beton Dökümünde geçtiğimiz çileleri 😀 ve beton dökümü ile ilgili olarak bilmeniz gereken önemli konulara geldi..
Ama ondan önce Beton Döküleceği alanın nasıl zor bir yerde olduğunu ve yaptıklarımızı anlatmaya geldi. 🎈
Beton Pompası Yerleşimi
Beton Pompası yerleşimi, beton döküm alanına göre konumlandırılması çok önemli bir konu.
Her ne kadar sıfırdan yapılan Binalarda bu durum çok önemli olmasa da, şuan yaptığımız deprem güçlendirme işi için Beton Pompası 3 farklı yer değiştirdi.
Basit gibi gözükebilir fakat Beton Pompasının toplanması ve tekrar kurulma süreci oldukça uzun.
Ve diğer önemli bir konu ise Beton Pompası yerleşimin doğru bir şekilde yapılması gerekmektedir. Pompanın Bom Uzunluğu, Yerleşeceği Zemin, Beton dökülecek yerlere tam olarak ulaşması için planla yapılması gerek.
Eğer daha öncesinden tecrübeniz var ise bunu çok kolay bir şekilde Bom Mesafesi (Pompanın kurulduğu yerden, ne kadar uzak bir mesafeye Beton Dökümü Yapılacağını bilmeniz ve hesaplamanız gerek.) Tabi bunun için en net sonucu Beton Pompacısı ile konuşarak planlamanız gerekmektedir.
Biz bu projede Temel’e beton dökeceğimizden ve Zemine kadar Pompanın yetişmesi için Temelde yer alan duvarlar üzerindeki pencere ve demir korkulukları kırarak döküm planı hazırladık.
Yapmış olduğumuz hazırlık aşamasından sonra Mikser ile Hazır beton dökümünden dikkat etmeniz gereken konulara sırasıyla bakalım.
Beton Mikseri; Beton Sınıfı ve Çıkış Tarihine bakın!
Çok basit bir konu olsa da çok çok önemli bir ve ilk madde. Sipariş verdiğiniz beton şantiyeye geldiğinde, betonu dökmeden önce kesinlikle İrsaliye/Faturasına bakmanız gerekmektedir.
Buradaki amaç C30-C40 gibi proje uygun olarak verdiğiniz sipariş ile şantiyeye gelen mikserin gerçekten aynı beton sınıfı dahilinde olup olmadığını beton dökümünden önce bakmanız gerekmektedir.
Slump Deneyi: Beton Cıvıklığına bakın!
Her şantiyeye atanmış bir yapı denetim firması vardır.
Yapı Denetim firmasının görevi projeye uygun olarak proje kontrolü yapmaktadır. Demir/Donatı kontrolü (Statik Projeye göre, aynısının yapıp yapılmadığını kontrol için) Konumuzla ilgili olarak Beton Kalitesini kontrolü içinse Slump Testi yapılmaktadır.
Anlamanız için biraz uzun anlatıyorum ama; Slump Deneyinin amacı; Gelen betonun cıvık olup olmadığını görmektir. Yani içerisindeki su oranını, betonu dökmeden önce görmektir.
Çünkü beton akışkan bir madde değildir. Mikser operatörleri veya betonu dökecek kişiler mikser içerisine Su Katılmasını isterler, amaç betonu cıvıklaştırmak ve kolay bir şekilde betonu dökmek istemeleridir.
Ve bu gerçekten ölümcül bir hatadır!
Hazır beton firmalarından gelen mikserler içerisine; şartlar ve koşullar ne olursa olsun kesinlikle SU KATILMAZ!
Slump deneyinin asıl amacı da budur. Beton döküldüğünde kendiliğinde yayılmaması gerekir. Eğer yayılıyorsa içerisindeki su miktarı çok fazla demektir ve reçetesine uygun olarak imal edilmemiştir demektir.
Biraz daha detaya inmek istiyorum. Devam edelim.
Beton Sınıfları
C30 – C40 – C50 gibi beton sınıflarına ayrılmasın amacı betonun kalitesi ve dayanım testlerine göre belirlenmesidir.
Basit bir şekilde anlamanız için; C30 beton sınıfı ile bina ile C50 Beton sınıfıyla yapılmış bir binayı statik açıdan yorumlarsak; C 50 sınıfı ile yapılmış yapı çok çok daha sağlamdır.
Çünkü C 50 sınıfıyla imal edilmiş bir yapı içerisindeki betonda kullanılan Çimento oranı, C30’da kine göre daha fazladır. Çimento oranı arttıkça betonun kalitesi artar.
Tabi ben bu konuyu anlamanız için basit bir örnek üzerinden anlatmak istedim. Bu konu ile ilgili Detaylı ve Teknik Bilgi öğrenmek isteyenler için 👉 Beton Sınıfları ve Özellikleri ? C20 C30 C50 yazımı okuyabilirsiniz.
Su Katma Olayına Dönersek
Şantiyeye gelen C50 sınıfı beton mikseri içerisine 1 litre su dökülse bile, gelen hazır betonun değerini düşürmüş olursunuz. Çünkü bu beton sınıflarının bir reçetesi vardır.
İçerisindeki Kum – Agrega – Çimento – Su oranı vardır.
C50 beton içerisine su katılırsa C40 sınıfına düşer, yani beton kalitesini düşürürsünüz. Haliyle betonun dayanımı, mukavemetini, tüm statik hesaplarını bozmuş olursunuz.
Slump Testinin de yapılma amacı bir nevi bunun içindir.
Gelen beton cıvık ise içerisine su veya katkı maddesi katılmış demektir. Katkı maddesi bazı koşullarda sorun yaratmıyor, fakat Su katılması slump değerini yükseltir.
Yüksek Slump değeri demek; Cıvık ve Akışkan beton demektir. Betonu dökecek işçiler bunu sever, çünkü beton cıvık olduğundan dolayı kendiliğinden yerleşir, pek fazla emek vermezler.
Bu yüzden şantiyede beton dökümü yaparken işçiler “Şefim beton katı, su katalım” diyebilirler. Kulak asmayın.! Gelen Hazır beton nasıl geldiyse öyle dökmek zorundasınız. Su katarsanız dediğim gibi beton kalitesini düşürürsünüz. İşçiler işten kaçmak için bunu sizden isteyecekler, taviz vermeyin. Teknik adamsınız. !
Sırada ne var?
- Gelen betonun doğru olup olmadığını kontrol ettik.
- Slump değerine baktık
- Sırada beton saatine bakmaya geldi.
Bu da çok önemli bir konu. Bunu da anlatmak istiyorum size. Çünkü tüm detayları bilmenizi istiyorum.
Mikserin Fabrikadan Çıkış Saati ve Dökeceğiniz saat aralığı
Anlamanız için saçma bir örnek vereceğim. Beton mikseri 1 gün boyunca içerisin de beton varken dökülmediğini ve bekletildiğini düşünün. Beton donar degil mi? Evet 1 gün boyunca kalırsa, mikser aracı içerisinde beton donmaya başlar, mukavemetini alır.
Anlatmaya çalıştığım şey, beton mikserleri şantiyede çok fazla bekletilmemesi gerekmektedir.
Beton siparişi verirken döküm hızınızı hesaplamanız gerekmektedir. Ardı Ardına mikser istememeniz gerekmektedir. Eğer hızlı bir döküm yapacağınızı düşünüyorsanız sorun olmaz fakat!
Beton pompası arkasında dizilmiş 3 Beton mikseri bekletmeyin. Döküm sırasında sorunlar çıkabilir? Vibratör Bozulabilir? gibi gibi sorunlar karşısında gelen mikserlerin; Fabrikadan çıkış saatleri ve döküm saatleri arasındaki süre uzar.
Beton maksimum fabrika çıkışı ile döküm arasında 1 saatten fazla süre geçmemesi gerekmektedir. Eğer bu süre uzunsa mikseri dökmeyip firmaya geri gönderin. Evet bunu yapmalısınız? O betonu dökmeyin!
Vibratör Uygulaması, Perdahlama, Kalıp Sökümü ve Sulama işleri kalıyor geriye.
Yazıyı yazarken çok yoruldum, burada bitiriyorum..
Merhaba,
diyelim ki köyde ev yapıyoruz. Slump testini nasıl yaptıracağız. Ayrıca Mersinde önerdiğin bir beton firması ve kaba inşaat taşeronu var mı.
Merhaba Ali Bey;
Gaziantep de ki şantiyemizde 2 farklı yapı denetim firması Beton Numunesi alıyor.
1. Hazır Beton firmasının elemanı
2. Devlet ihalesi olduğu için zorunlu yapı denetim firması.
Şunu yapabilirsiniz, Hazır Beton Firmasından Numune ve Slump için teknik elemen isteyebilirsiniz..
Eğer sizler Köy Evinde, Hazır Beton kullanacaksınız hiç bir sorun olmaz. Çünkü beton siparişi verdiğiniz firma; Verdiğiniz beton sınıfı reçetesine göre betonu imal edip mikser ile gönderir.
Sorun büyük projelerde betonu dökecek olan işçilerin (Yüzlükcü, Beton Döküm Elemanı) bizlerden haberli ve habersiz olarak beton mikseri şoförüne “su katması” yönünde söylemde bulunması.
Köy evine beton dökümü yaptıracaksanız eğer, Beton siparişi verirken
“” Beton sınıfınızı söyleyin (C30 – C40 projenizde ne ise) Beton firması standart ve reçetesine uygun beton gönderecektir.
Yalnızca işçileri beton mikserinden uzak tutun 🙂
Benden sana eski bir beton santral formeni olarak tek tavsiyem namuslu firmayi bulamazsan sen veya x biri istedigini yapsin o beton beton firmasinin istedigi kiloda (m3) gelir çimento da istedigi gibi çalar kimsede anlamaz numude saglam verir dönen pislik ve rüşvet çarkini bitirmeden bu sektör düzelmez itiraz edersen benim gibi kovulursun
açıkçası yapı denetime tabi olmadığı için endişeleniyorum bu hazır beton işinden. Tek aklıma gelen oyak, çimsa gibi kurumsal firmalardan betonu almak.
@Anonim Merhaba
Düşünceniz doğrultusunda sektörde yer edinmiş Hazır Beton Firması olan Oyak, Çimko gibi firmaları tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır tabi ki, Bu iki firma için endişelenmenize gerek yoktur.
Köy evi, Bağ evi gibi küçük projelerinizde gönül rahatlığıyla bu firmaları tercih edebilirsiniz.