İnşaat & Şantiye

Karot nedir? Karot Numunesi neden ve Nasıl Alınır?

Karot Makinası ile Numune alma işlemleri, Karot Testi uygulamasının birebir Video içeriğimiz ve Binaya Zararı hakkında teknik bilgilere sırasıyla değineceğiz.

Arkadaşlar merhaba, bugün sizlere Şantiyede Hazır Beton Firmasının başımıza açtığı dertler sonucu Laboratuvar Firmasıyla anlaşıp karot alma serüvenini anlatacağım.

Hazır Beton Firması yüzünden 600.000 TL’lik zarar karşılığı başımızdan gelen tüm aksiliklerle beraber Zemin / Temelden karot alma işlemi ve Beton Firmasının yaptığı tüm üçkağıtları anlatacağım. Ve son olarak Karot almak işlemi ve alınan silindir tip karotun Laboratuvar ortamında basınç deneyine ait video ve verilerini paylaşacağım.

Şuan için mevcut Güncel Karot Numunesi alma ücreti 1 adet için 1.000 TL olarak işlem görmektedir. 2023 yılının 4. ayında aynı firmaya yine iş verdiğimiz 600 TL üzerinden 1 adet karot için uygulama yapmıştı. 14 adet karot ücreti olarak 14.000 TL bayıldığımdan ve bu fiyat çok fazla geldiğinde dolayı sizlere ilk olarak Karot ücretini yazmak istedim.  ?

Biraz hikaye tadında ve sırasıyla karot makinası, karot testi nasıl yapılır?, karot testi binaya zarar verir mi? konularına detaylı olarak anlatacağım. Kendi şantiyemizde karot uygulaması sırasında çekmiş olduğum videoyu ve dikkat etmeniz gereken hususları net olarak anlatacağım.

1) Karot Numunesi neden alınır?

Açıkça söylemek gerekirse deprem bölgesindeki yapıların mevcut durumunu yani teknik ifadeyle Performans Analizini belirlemek için alınır. Yani yapınız gerçekten proje yer alan statik proje dahilinde olan beton sınıfına göre (C20 – C30 – C40) değerleri doğrultusunda, doğru beton döküldüğünün kontrolü için alınır. Yani bu eskiye yönelik durumlarda yapınızın sağlamlığını kontrol amaçlı yapılır.

Bir diğer numune alınma sebebi ise; Yeni yapılarda beton dökümü sırasında Yapı Denetim firması tarafından, Beton Mikserlerinden / Beton Dökümü sırasında anlık olarak küçük 10 cm x 10 cm veya 15 cm – 15 cm kutular içerisine Beton Mikseri içerisindeki / beton döküm sırasından numuneler alınarak teste tabii tutulur. Bu doğrultuda eğer;

Yaş beton numunesinden alınan beton değeri düşük çıktığı durumlarda; Yani yaş numune testini geçemediği durumlarda; betonun döküldüğü alanlardan karot numunesi alınır.

2) Karot Numunesi Nasıl Alınır?

silindir karot numunesi

Yukarıda resimde yer aldığı gibi 8’lik çapta ve 10 cm uzunlukta mevcut betonarme yüzey üzerinden (Kolon, Kiriş, Temel) numuneler alınır.

Yanlış hatırlamıyorsam Resmi olarak 120 m2 dökülmüş beton alanı için 5 tane numune alınması uygun görülüyor. Bizler ile beton firmasının yaş numunesinin faturada yer alan C40 sınıfı beton sınıfının çok çok altında kaldığı için; gereğinden fazla numune alarak Karot testi uygulamasına giderek kesit sonuç oluşturduk.

10 cm uzunluğunda aldığımız karot numunelerinin alt ve üst kısımlarından 1’er cm kesilerek 8 cm uzunluğa ve 8 çapa ayarlanır.

karot

Karot testinin en doğru şekilde sonuç vermesi için 10 cm’lik aldığımız numunenin net ve kesin sonuç vermesi için 1’er cm alt ve üst kısımlarının kesimleri Beton Kestim Testeresi ile tamamen düz bir şekilde kesimi yapılması gerek.

Hatta iş ciddi boyutlarda ise bu kesim makinasından daha hassas makinalar ile kesimi yapılır. Biz Hazır Beton firmasıyla davalık olacağımızdan dolayı en üst seviye ve teknik kurallar doğrultusundan bir başka kesim / düzeltme makinası ile; numunenin alt ve üst kısımlarının kesimlerini yaptırmıştık.

3) Karot Testi nasıl yapılır?

Dostlar karot numunesi alma işlemi detayları yukarıda sizlere anlattığımda detaylar doğrultusunda alınır. Ayrıca alınan Numuneler içerisinde Donatı / Demirsiz beton olması gerekmektedir.

Karot Testinin tam olarak nasıl yapıldığını sizlere anlatmak için; Test sırasında çekmiş olduğum videoyu sizlerle paylaşıyorum;

  • Alının numune test makinası içerisine yerleştirilir.
  • Bilgisayara bağlı olan sistem çalışmaya başlar.
  • İçerisine yerleştirdiğimiz 8 Cm uzunluk ve çapındaki numune üzerinde sıkıştırılmaya başlar.

Bu test makinası içerisinde numune üzerinde herhangi bir kırılma, çatlama olduğu; Bilgisayara bağlı olan bu test makinası durur ve betonun kaç basınca dayandığı ortaya çıkar.

Numunenin dayanabildiği maksimum basınç değerine göre alınan numunenin Beton Sınıfı belirlenir.

Karot Numunesi Alma işlemi ve Karot testi tam anlamıyla tüm detayları bu şekilde yapılır. Çıkan beton basınç değerine göre beton sınıfı belirlenir.

4) Beton Sınıf Değerleri

Video içerisinde resmi ve net sonuçlar doğrultusunda; Hangi başında değeri, hangi beton sınıfına ait olması gerektiği aşağıdaki tablo üzerinden çık rahat bir şekilde görüntüleyebilirsiniz.

beton testi ve sınıf değerleri

Yazı biraz uzun ve detaylı oldu çünkü Karot Testini tam olarak anlamınızı istedim. 

Yukarıdaki görüntüsü sizlere paylaştığım resmi; bir üstteki video içerisinden aldım. Bu tablo okumasını bilmeyen veya detayları öğrenmek isteyen arkadaşlar için;

Resimde yer alan Pislik Mimar logomuzun üzerinde (Sağ alt kısımda) Çap / Yükseklik oranı girilir. Yani bizim beton numunemiz 8 cm çap ve uzunluğundaydı. Bu değer programa girilir ve girilen değerler doğrultusunda, boyutlarına göre uygulanacak test yük değerleri otomatik olarak kN değerini atar. Yani tabloya baktığımızda;

C40 beton siparişi vermiştik, 8 Çap ve 8 cm uzunlukta aldığımız numune; Normal Şartlar altında 800 Yük kN değerini geçmesi gerekmekteydi.

Lakin bizim yaptığımız deneyler sonucu tabloda da göründüğü üzere maksimum 400+ kN yüke dayana bildi. Normal şartlar altında 800 yük / kN değerine dayanması gerekmekteydi.

Islak Beton numunesi ve son olarak uyguladığımız bu Karot Testi Numunesi sonu; Hazır Beton firması bizlere C40 olarak gönderdiği beton C25 değerinin bile altında göndermiştir.

Şuan için beton firmasına dava açıp bizlere yarattığı bu zararları karşılamasını isteyeceğiz.

Yazım burada bitiyor ve konuyla ilgili olarak Şantiyede Hazır Beton Dökümü Yaparken; Dikkat etmeniz ve Bilmeniz Gereken Tüm DETAYLAR! yazımı okumanızı da tavsiye ediyorum.

Eğer sizlerde İnşaat ve Şantiye ile ilgili yazılarımın tamamına ulaşmak istiyorsanız https://www.pislikmimar.com/santiye/ kategorisine gözatabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu