Şimdi dostlar yazı biraz uzun olacak, bu yazıya muhtemelen Köy Evi Projesi diye arama yapıp ulaşmış olacaksınız. Çünkü tüm detayları ve adım adım çizim aşamalarıyla paylaştığım için yazı kalitesinden dolayı Google Aramalarında en üst sırada çıkacağımı biliyorum. Teknik ve Mimari Çizim standartlarına uygun başka bir içerik bulmanıza imkan yok, çünkü kimse oturup da ücretsiz olarak bu bilgileri ve çizimleri kimseyle paylaşmaz.
Ve ayrıca; Yazımın en altında bulunan mesaj panelini kullanarak her türlü soru ve görüşünüzü iletirseniz seve seve yardımcı olacağım. 😀
Köy evi deyip geçmeyelim… 2025 yılına girmek üzereyiz ve yeni yapılan binaların çoğu artık gelişi güzel şekilde projelendirilmiyor. Yani köy evi yaptıracaksınız diye mimari çizimi göz ardı etmeyin çünkü nereden baksanız bir tek katlı bir evin maliyeti 2.000.000 TL ortalama bir inşaatın m² yapım maliyeti (Anahtar Teslim) 20.000 TL – 25.000 TL aralığında..
Bu koşullar ve fiyatlar göz önünde bulundurursak bir proje çizimi için 15.000 – 20.000 TL vermeyi göz ardı etmeyin derim… Lafı çok uzatmadan gelin sizlere Köy Ev Projesi çizimi ve tasarımı hakkında aklınızdaki tüm sorulara ve bilmeniz gereken detaylara adım adım proje çizimiyle anlatayım. başlıyoruz 🐱🚀
1) Köy Evi Projesi çizimine nasıl başlıyoruz?
Şimdi dostlar konuyu köy evi projesinden çıkıp bir genelleme yaparak anlatmam gereken bir şey var… Proje çizdirmek isteyen birisinin aklında kesinlikle arazisi için düşündüğü ev için; bir m² alan ve o alan içerisinde olmasını istediği Salon, Oturma Odası, Veranda, Banyo, Tuvalet vs.. gibi alanlarında kafasında çözmüş olması gerekiyor.
Yani proje çizdirmek isteyen kişinin ihtiyacı belirli. Mimarlık da buna İhtiyaç Listesi deniliyor. 100 m2 bir ev için ihtiyaç listesini paylaşıyorum. Yani bir mimarlık ofisine gittiğinizde sizlere soracağı ilk şey sizin ev içerisinde olmasını istediğiniz odalar ve bunlar dışında “Geniş bir Veranda” alanı gibi detayları iletmeniz gerekmektedir. Proje çizimine ilk olarak bu bilgileri alarak başlıyoruz.
- 100 m² ev için müşterimin benden istediği Mimari İhtiyaç Listesi;
- Salon
- Mutfak
- Ebeveyn Yatak Odası
- Çocuk Odası
- Banyo / Tuvalet
- Veranda
2) İhtiyaç Programı dahilinde eskiz çalışması
İhtiyaç programını aldıktan sonra müşterimize örnek projeler gösterimi sunuyoruz (Zevkini, istediği tasarımı tam olarak anlamak için) ya da kendisi bizlere istediği proje tasarımlarını gönderiyor, bazen da kağıt üzerine hafiften ölçekli çizmiş olduğu proje kağıdının resmini gönderiyor.
Tabi bizler bu eskiz çizimini yaparken Kolon Yerleşimi için akslar göz önünde bulundurarak çiziyoruz. Proje çizimlerde aksları tutturmak önemli bir konu… Bu konu ile çok daha detaylı yazımı Aks Çizgisi Nedir? Planda Kolon Aks Gösterimi başlıklı makale yazımda okuyabilirsiniz.
Detaylı konuşma sonrasında;
- Eve giriş alanında veranda alanı
- Salon ve Mutfak alanı yapının giriş cephesine bakacak
- Ortak kullanım için bir Tuvalet ve Ayrı olarak Banyo
- Giriş alanında Vestiyer…
Yani bir köy evinde olması gereken birimler ve bir kaç özel isteği doğrultusunda anladığımız kadarıyla eskiz çizimi yapılıp müşteriye gösteriliyor, yerleşim planı müşteri tarafından onaylandıktan sonra; Autocad Çizim programı üzerinden ölçekli olarak projelendirmeye başlıyoruz.
3) Kolon Yerleşimi ve Duvar Çizimi ile başlıyoruz
Mimarların %95’inin kullandığı AutoCAD programı üzerinden, ölçekli olarak çizime başlıyoruz ve ilk olarak eskiz çizimi üzerinden şekillendirdiğimiz köy evi planının Kolon ve Duvar çizimlerini yapıyoruz.
Daha öncede söylediğim gibi! Köy Evi Projesi çiziminde en önemli olan Kolon yerleşimidir. Kolonlar birbirini karşılamak zorundadır. Çünkü üst çatı kirişleri birbirini karşılamak zorundadır.
Yukarıdaki gibi kolonlar aynı hizada olmaz zorunda, biz bunu sonraki çizim adımlarda Aks yerleşimi yaparak hep kontrolünü sağlayacağız, hem de mimari anlatım dili için standart bir projede olması gereken gösterimdir.
4) Kapı Çizimi
Genel bir kütlemizi oluşturduktan sonra projeye kapı ve pencere çizimleri ile devam edilir.
Bu noktada bilmeniz gereken bir yapıda 3 farklı kapı genişliği vardır. Bu genişlikler kullanım alanlarına göre belirli bir standardı vardır. Örneğin Bina giriş kapısı 100 cm yapılırken tuvalet kapısı 80 cm genişliğindedir. Detayları çizimden sonra liste halinde paylaşacağım.
Minik Bir Dip Not: Yukarıda paylaştığım renkli bir çizim. Normalde sizlere siyah / beyaz halini paylaşıyordum ama AutoCAD programı üzerinden Mimari Proje çizerken her birim farklı renkte ve program üzerinden Layer Ayarı yapılarak farklı kalınlıklarda çizilir. Minik bir dip not’un ardından kapı genişlikleriyle ilgili teknik ölçü bilgisi vereyim;
- Köy evi giriş kapısı: Minimum 100 cm olmalıdır. 100 cm genişlikten fazlası tamamen sizin kullanım ihtiyacınıza göredir.
- Salon, Yatak Odası, Mutfak kapıları Minimum 90 cm genişliğinde,
- Tuvalet, Banyo kapıları minimum 80 cm genişliğinde yapılmalıdır.
Yukarıda belirttiğim kapı ölçüleri Standart ölçülerdir. Bu ölçülerden küçük yapamazsınız ama ihtiyacınıza göre daha geniş yapabilirsiniz. Örneğin evinizde bir engelli varsa tuvalet kapının genişliğini minimum 90 cm yaptırmalısınız ki Tekerlekli sandalye ile giriş / çıkışlarda sorun yaşanmasın.
5) Pencere Çizimi
Pencereleri istediğiniz boyutlarda tasarlayabilirsiniz. Pencere ölçüleri için bilmeniz gereken teknik bilgileri sunayım;
- Salon için 2 açılır kanat + 1 sabit kanat şeklinde pencere tercihinde 150 cm genişlikte yapılmalıdır.
- Geniş bir salon alanı için 2 ayrı pencere kullanabilirsiniz. Bu projeye göre 120 cm genişliğinde 60 cm x 60 cm pencere tasarladık. Boy pencere olarak kullanılacak. Yani pencere yerden başlayıp (Kapı gibi) 230 cm yüksekliğinde kullandık.
- Banyo, Wc alanları için menfez olarak adlandırdığımız havalandırma boşluklarında ise 50 cm x 50 cm ebatlarında pencere kullanılır.
Aşağıda sizlerle yukarıda yer alan pencere yerleşiminin detaylı yakından görünüm çizimini paylaşıyorum.
Burada mimari pencere çizim tekniğinde farklı boyutlardaki pencereler farklı kod isimleriyle belirtilmesi gerekmektedir.
Kodlamalar P1 – P2 – P3 … şeklinde isimlendirilir ve çizgilerin her iki tarafına genişlikleri yazılır. Üst sıraya pencere genişliği, alt kısma ise pencerenin yüksekliği yazılır.
Yukarıda sizlerle paylaştığım 1/50 Ölçek çizim standartlarına göre sol kısımda yer alan P3 kodlu pencerenin genişliği 60 cm ve yüksekliği 150 cm’dir. Bu pencerenin yerden yüksekliği Parapet ölçüsü ise 80 cm’dir.
Çizimde yer alan P2 kodlu pencerenin genişliği 120 cm‘dir. Çizime dikkat ederseniz 2 kanatlı pencere ve sol taraftaki açılır pencere, sağ kısım ise sabit penceredir.
Bir yer var Kebabı 200 TL’ye satıyor gelen giden olmuyor, bir yer var Kebabı 400 TL’ye satıyor tıklım tıklım 😀 Acaba Neden?
Çünkü birisi ara sokaktadır kirası düşüktür, birisinin kirası yüksektir. Birisi eline geçen her etten kıyma yapıyordur, diğeri de müşterisine ve kendisine saygı duyup daha lezzetli / kaliteli iş yapmak istiyordur. Her ikisinin de kendine göre müşterisi var. Tercih sebebidir, Evet olabilir…
Ama Mimari Proje çiziminde kesinlikle böyle bir durum olamaz, bir ev yaptırmak için o kadar çok para harcayacaksınız Mimari Proje çizimi için ucuz yola kaçmayın.
Yukarıda anlattığım gibi İhtiyaç Listeniz dahilinde ve hayalinizde düşündüğünüz evi doğru bir şekilde anlatıp işin gerisini proje çizimini yaptırmak istediğiniz mimar arkadaşa bırakın.
Mimari Proje Çizim Fiyatları sayfasında ruhsatlı proje çizim fiyatlarını sizlerle tüm detaylarıyla paylaştım. Şimdi çizimini yaptığım projenin fiyatı ise 15.000 – 20.000 TL (Ruhsatsız / Köy Evi Projesi)
Çok değerli bilgileri hikaye tadında anlatmışsınız. Çizim konusunda hiç bir fikrim olmaması halde anlatış tarzınızdan sonuna kadar okudum. Köy Evi Proje çizdirmek için size nasıl ulaşabilirim ve tekrardan teşekkür ederim
@Deniz hanım merhaba, yorumunuz için çok teşekkür ederim
0530 170 38 00 telefon numaram üzerinden direkt olarak bana ulaşabilirsiniz. İstediğiniz detaylara göre proje çizim fiyatı verebilirim.