Vaziyet Planı Çizimi Nasıl Yapılır? Bu yazıyı yazmadan önce Vaziyet planını nedir diye araştırma yapıp sizlere daha detaylı olarak bilgi vermek için bir çok internet sitesine baktım ama çoğunda laf kalabalığı ve gereksiz bilgiler yer aldığından, bir Mimarlık sitesine yakışır şekilde Vaziyet Planı Çizimi anlatmaya çalışacağım.
Vaziyet planı tanımı yaptıktan sonra örnek bir renklendirilmiş vaziyet planı görseli üzerinden adım adım vaziyet planı çizimini yapacağız.
1) Vaziyet Plan Nedir?
Vaziyet Planı mevcut arazinizin üzerine yapılacak veya yapılmış tüm yapıların kuş bakışı (üstten görünüş) olarak çizilmesidir.
Bir arazinizin olduğunu düşünün ve bu arazi üzerine 2 katlı bir villa yapacaksınız. Vaziyet planından Villa’nızın üstten görünümü çizilir, arazi sınırımızın çevresinde yer alan; yol, komşu parsel ve komşu yapıların bir kısmını kapsayan mimari çizimdir.
Vaziyet planı Ölçeği; normal mimari kat planından daha geniş alanı ifade ettiğinden dolayı; 1/200 1/500 ölçeklerinde çizilir.
Ayrıca ölçek nedir? ölçek hesaplama ile ilgili yazım için ( pislikmimar.com/olcek/ ) sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
2) Nasıl Çizilir?
Vaziyet planı neden ve nasıl çizilir? Bunun mantığını tam olarak anlayalım;
- Arazi üzerindeki yapıların yerleşimini tam olarak göstermek
- Kuş bakışı bir çizim olduğundan dolayı, üstten bakış yani yapılara ait çatı görünümü çizilir.
- Arazi içerisinde en yüksek katlı yapı en kalın çizilir ve bu referans alınarak kat yükseliği daha az olan yapılar daha ince kalem kalınlığıyla çizilir.
- Vaziyet planı üzerindeki yapıların kotlaması yazılır, yani çatı katı zemin yükseliği kaç ise +11,50 şeklinde ifade edilir.
- Yakın çevre ve kendi arazimizdeki yapıya ait araç yollarını görmek.
- Bina çevresindeki ve arazi çevresindeki Tretuvar yani; yaya yürüyüş yolunu görmek.
- Arazimiz üzerinde var var ise Peyzaj, yeşil alan kısımları çizilir.
- Her mimari planda kesinlikle olması gerek “Kuzey Oku” yani plan’ın sag üst köşesine kuzey yönünü gösteren bir simge/ifade eklenmesi gerekmektedir.
- Arazi sınırları belirgin bir şekilde ifade edilmeli ve ayrıca çizgi yanına “Arazi Sınırı” şeklinde de yazılmalıdır.
- Arazi Kesiti çizilmiş ise; vaziyet planı üzerine kesitin geçtiği yerler belirtmek için kesit çizgisi gösterilmelidir.
3) Vaziyet Planı Çizimi
Vaziyet planını yapacağımız proje internetten bulduğum Sur Yapı firmasının Ada Park projesine ait bir vaziyet planı.
4) Arazi Sınırı
Projemize ait arazi sınırımızı halihazır proje olarak bize verirler. Yani projeye başlamadan önce arazimizin köşe koordinatlarının olduğu ölçekli projemiz vardır.
Kırmızı ile çizilmiş alan proje arazisi ifade etmektedir. Yani bu kırmızı alan dışındaki yerlere projeye ait hiç bir şekilde yapı, tasarım vs. işlem uygulayamayız.
5) Kütle Yerleşimi
Vaziyet planı içerisinde yer alan tüm yapıların üstten bakışları çizilir. Çizilen, yapıların kütle şeklidir ve kütlelerin üzerine birimlerin adı (Cami, Sosyal Tesis) olarak yazılır. Blok siteler için ise A1-B2-B3 blok şeklinde isimlendirme yapılır.
6) Yol, Otopark Çizimleri
Öncelik olarak arazi sınırı dışında kalan araç yolları çizilir ve bu yolları daha belirgin hale getirmek için – – – – kesit çizgileri atılabilir.
Bunun dışında arazi içi, siteler arası her binaya ulaşacak şekilde kesinlik yaya yolları ve tercihe göre otopark çizimi yapılması gerekmektedir. Buradaki tercihten kastım otopark hesabı yapılarak ya tüm araçlar için bir kaç otopark yapmak veya büyük bir otopark yapıp tüm araçları 1 alanda toplamaktır.
Ama en uygunu her 2-3 bina kütlesi için en az 1 açık otopark alanı yapılması gerekir. Yoksa birimlere uzak kalan otopark alanından park eden kullanıcıların binalara olan yürüyüş yolu çok fazla olur ve bu iyi bir şey degildir.