Arkadaşlar Merhaba, bugün Planı çizilmiş Mimari Proje için; Vaziyet Planı çizimi yapmam gerekiyordu. Çizime başlamadan önce Vaziyet Planı Nedir? Vaziyet Planı Tasarımı nasıl yapılır? ve Vaziyet planı örnekleri arayanlar için Vaziyet Planı Tasarımını nasıl yaptığımı, + kendi araştırmalarım ve tasarım aşamalarımı burada paylaşmak istedim.
Yazıya başlamadan önce, bu içerikte Vaziyet Planı tasarımını nasıl yaptığımı anlatacağım.Yani Teknik Bilgiden çok Vaziyet Planı tasarımına yönelik olacak. Çok vaktinizi almadan; çizim için Mimari Standartlar ve teknik bilgi arıyorsanız eğer daha önce yazmış olduğum 👉 Vaziyet Planı Çizimi nasıl yapılır? yazısını ve ek olarak Peyzaj Nedir? yazılarına da göz atabilirsiniz.
Yazımızın devamında Vaziyet Planı Nedir? Kısaca bir tanımı yaptıktan sonra, Mimarlık Bölümü – Temel Tasarım ve Maket dersinde işlediğimiz Doku Çalışması, Ritim Çalışması, Tekrar Çalışması gibi konuların vaziyet planı tasarımına etkisi, İnşaat Vaziyet planı örnekleri ve tasarım aşamalarıyla devam edeceğim. Hadi gelin başlayalım 😊
Vaziyet Planı nedir?
Vaziyet planı, mevcut binaları ve yapıları, önerilen iyileştirmeleri, erişim ve sirkülasyon yollarını, park alanlarını, tesviye ve drenaj özelliklerini ve peyzaj unsurlarını gösteren bir mülkün mimari planı, çizimi veya krokisidir. Site planlarına arsa planları veya geliştirme planları da denir.
Herhangi bir yeni inşaat projesinin planlanmasında bir vaziyet planı esastır. İnşaat başlamadan önce mülk yerleşimini tasarlamak ve olası sorunları değerlendirmek için bir araçtır.
Yeni inşaat projeleri için onay sürecinin bir parçası olarak belediyeler genellikle vaziyet planları talep eder.
Vaziyet Planı Tasarımı
İster Mimari Proje çizimi olsun, ister vaziyet planı çizimi ve tasarımı olsun ilk önceliğiniz proje kütlenize benzer ve hoşunuza giden vaziyet planı örnekleri bakmanız gerekmektedir. Mimarlık Bölümü okurken “Amerika’yı Tekrar Keşfetmeye gerek yok” demişti bir hocamız 😀 aynen öyle…
Vaziyet Planı örnekleri için konu içerisinde örnekler paylaşacağım ve ekstra içerik isteyen arkadaşlar 👉 Mimari Projeler sayfasında daha fazla içerik örneğine ulaşabilirler.
Vaziyet planı tasarımı yaparken bizi yönlendiren 2 önemli unsur vardır.
- Mevcut Proje arazisinin konu ve şekli.
- Mimari projemizin şekli, yani kütlemiz.
Yukarıda ki örnekte yarım daire şeklindeki bir arazide ki yerleşim planı örneği yer almaktadır. Burada vaziyet tasarımı yapılır tamamen arazinin şekline göre bir kütle yerleşimi yapılmıştır ve orta kısımda peyzaj alanı olarak kullanılmıştır.
El Çizimi ile Vaziyet Planı Boyaması
Mimarlık bölümü 1. Sınıf ve 2. Sınıflarda projeler genelde el çizi yapılarak sunuluyor. (Autocad Çizimi ve Photoshop boyamaları kabul edilmiyor.) El çizimi vaziyet planı ve vaziyet planı boyalı örnekleri arayanlar için doğru renkler kullanılarak hazırlanmış bir vaziyeti paylaşmak istedim.
Vaziyet Planı Çizimi içeriğiyle ilgili olarak hazır Otopark Çiziminin yer aldığı AutoCAD Dwg çizim dosyasını 👉 OTOPARK DWG yazımız üzerinden indirebilirsiniz.
Proje Kütlesi
Öncelik olarak çözüme çarpan ilk şey; Kırmızı renk ile boyanmış proje kütlesi, baskın bir renk ile kendini diğer birimlerden ayırarak ön planda olması için kullanılmıştır. Yani mimari projeden anlamayan biri bu çizime baktığında direk olarak bunu algılayacaktır ve doğru bir seçimdir.
Araç yolları
Vaziyet planı çiziminde 2. öncelik araziye ulaşım ve arazi içindeki yaya ve araç / otopark alanlarının belirlenmesi ve boyanmasıdır. Araç ve yaya yollarının tamamını Gri renkte boyayabilirsiniz. Bu renk vaziyet planı için sert zemini ifade etmektedir.
Araç yolu, yaya yollarına göre daha sert zemin olarak algılanmaktadır. Ara yollar, tretuvar gibi alanlar Bej Rengine boyayabilirsiniz.
Peyzaj Çalışması
Kütle yerleşimi, ulaşım/araç yolları belirlendik ve çizimini yaptık. Daha sonrasında arazideki boş alanların kullanımı için Peyzaj Çalışması ve Sosyal alanlar oluşturulmalıdır.
Peyzaj Mimarlığı okuyan arkadaşlar kızacak ama 🙂 Ben buna Çiçek, Böcek yerleşimi diyorum. Boş alanların kütleye ve araziye uygun şekilde değerlendirilmesi ve boyanması gerekmektedir. Genel olarak arazi içerisindeki 2+ metre uzunluğundaki mevcut ağaçlar veya mevcut ağaçların durumuna göre bir simetri, ritim ile ağaçlandırma yapılarak koyu yeşil renk kullanımı ile boyamanız gerekmektedir.
Vaziyet Planı Örnekleri
Konu başlığında Vaziyet Planı Tasarımı Nasıl Yapılır? adını koysam da sizlere vaziyet tasarımının nasıl tasarlandığını anlatmadım, çünkü bu konuyu algılaya bilmeniz için vaziyet planı örneklerine bakmanız gerektir ve sonrasında kendi arazinize uygun bir örneği “Bu plan güzelmiş, bunun bir kısmını kendi projemde uygulamam gerek” sözünü kendinize söylediğiniz tasarımın nasıl yapıldığını algılamış olacaksınız.
Bunu proje çalmak, pinterestten proje araklamak olarak düşünmeyin, yazının başında da dediğim gibi “Amerika’yı tekrar keşfetmenize gerek yok” çünkü daha önce yapılmış yüzlerce proje örneği var, içerisinden hoşunuza giden, arazi eğiminize veya kütlenize uygun fikirler biriktirerek kendi vaziyet planı tasarımını yapabilirsiniz.
Çok konuştum 😀 Umarım yazdıklarım ve paylaştığım içerik bir nebze faydalı olmuştur size. Yazının devamında farklı tip arazi kütleleri üzerinde yapılmış Vaziyet Planı ve Peyzaj çalışması örneklerini paylaşarak sizlere veda ediyorum.
Mimalık Çizimi ile ilgili olarak yazmış olduğum içeriğin tamamına 👉Mimari Proje Çizimi sayfasından ulaşabilirsiniz. Mimarlık bölümü okumak isteyenler ve Mimarlık Bölümü hakkında yazmış olduğum içeriklerin tamına ise 👉Mimarlık bağlantısına tıklayarak ulaşabilirsiniz. 🐾
Yazı altındaki mesaj kutusunu kullanarak yazı hakkında yorumda bulunabilir veya ek olarak söylemek istediklerini paylaşırsanız çok sevinirim 🎈
Üçgen Form arazi
Kentsel Dönüşüm Planları
Şehircilik Stüdyosu veya Kentsel Dönüşüm proje dersleri için;