Kroki; Bir alanın kuşbakışı (üstten) olarak belirli ölçeklerde veya gelişi güzel şekilde çizilmesine denir. Kroki çiziminde herhangi bir Ölçek oranı yoktur fakat kroki çizimi yaparken orantılara dikkat edilmesi gerekir.
Kroki çizimi genel olarak Mimari olarak Ev Krokisi ve Mahalle Krokisi olarak 2 farklı tür şeklinde çizilmektedir.
Ev Krokisi
Ev krokisi çizimi tamamen Mimari Proje Çizimi ile alakalıdır. Yani mevcut yapı içerisinde yer alan;
- Duvar
- Kapı
- Pencere
- Kolon gibi Mimari Çizimlerin yer aldığı bir örnekten oluşur.
Ev Kroki çizimi için Mimari Çizim programı olan Autocad üzerinden sizler için hazırladığım videoyu izleyerek, adım adım Ev Krokisi Çizimini öğrenebilirsiniz. Çizim Videosunu aşağıda sizlerle paylaşıp daha sonrasında Mahalle Kroki Çizimini anlatmaya çalışacağım. 😊
Mahalle Krokisi
Mahalle krokisi çizilirken öncelik amaç; kroki alanı içerisinde yer alan bir yapının yerini tam olarak tarif etmek için çizilmektedir. Bundan dolayı mevcut bir yeri Kroki çizimi tarif ederken yakındaki yapıları, Mahalle ve Sokak yolları kullanılarak çizilir.
Mimari Projeyle bağlantılı olarak Vaziyet Planına benzerliği bulunmaktadır.
Yol Tarifi vermek, Mahalle Krokisi çıkartmak için yapılan çizimlerde ise daha sadece kütleler ve boyama ile kroki çizimi yapabilirsiniz.
Basit bir kroki çizimi örneğini aşağıda sizlerle paylaştım. Öncelikle kroki içerisine yön belirlemek için Kuzey işareti çizilmesi gerekmektedir. Ok içeri ile Kuzey yönünü belirtecek şekilde sivri ucuyla yön gösterilir.
Krokisi çizilecek mahalle içerisinde yer alan sokaklar ve en az 1 adet Cadde çizimi yapılır.
Yakın çevredeki Apartmanlar, Park alanları, Okul, Cami gibi belirli yerlerin çizimi kroki içerisine eklenerek çizim tamamlanır.