Büyüleyici Bir Tasarım “Haydar Aliyev Kültür Merkezi” Projesi (Zaha Hadid)
Bugün Mimarlık Sitemizin İnstagram Sayfası olan www.instagram.com/PislikMimarCom için ne çizsem diye düşünürken😀 1950 doğumlu “Kavislerin Kraliçesi” lakabı ile bilinen Mimar Zaha Hadid imzasını taşıyan; Haydar Aliyev Kültür Merkezi (Heydar Aliyev center) projesinin görünüş çizimini yapmaya karar verdim ve burada sizinle de paylaşıp, sonrasında bu Kültür Merkezi Projesine ait Fotoğraflar, Kat Planları ve diğer detayları paylaşmak istedim. Bu yazı sonrası 👉Kültür ve Eğlence Merkezi Projeleri sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın.
Öncelik olarak Heydar Aliyev Center projesinin görünüş çizim videosunu izleyelim 👏Yazımızın devamında projeye ait fotoğraflar, Kat Planları, Vaziyet planları, Proje Konsept ve projeye ait kesit çizimi yer almaktadır.
Haydar Aliyev Center (Video)
Haydar Aliyev Kültür Merkezi
Yapı 8 kattan oluşmaktardır. Kültür Merkezi içerisinde; Müze, Sergi Alanı, Amfi Tiyatro / Salon ve Konferans Salonu gibi farklı bölümleri içermektedir. 2013 yılında yapılmasına rağmen günümüz koşullarında bile “Taklit edilmesi zor olan muhteşem bir yapı” olarak anılmaktadır.
Mimar: Zaha Hadid Architects
Proje: Heydar Aliyev Center
Yer: Azerbaycan / Bakü
Alan: 101801 m²
Yıl: 2013
Mimari Tasarım Açıklaması: Mimarlar tarafından sağlanan metin açıklaması. Eski Sovyetler Birliği’nin bir parçası olarak , Hazar Denizi’nin batı kıyısındaki Azerbaycan’ın başkenti Bakü’nün şehircilik ve mimarisi, o dönemin planlamasından büyük ölçüde etkilenmiştir. 1991’deki bağımsızlığından bu yana Azerbaycan, normatif Sovyet Modernizmi mirasından yola çıkarak Bakü’nün altyapısını ve mimarisini modernize etmek ve geliştirmek için büyük yatırımlar yaptı.
Zaha Hadid Architects, 2007’deki bir yarışmanın ardından Haydar Aliyev Merkezi’nin tasarım mimarları olarak atandı. Ülkenin kültürel programlarının ana binası olacak şekilde tasarlanan Merkez, Bakü’de çok yaygın olan katı ve genellikle anıtsal Sovyet mimarisinden kopuyor . bunun yerine Azeri kültürünün hassasiyetlerini ve geleceğe bakan bir ulusun iyimserliğini ifade etmeyi hedefliyor. Haydar Aliyev Kültür Merkezi
Proje Konsepti
Haydar Aliyev Kültür Merkezi projesi konsepti “Mimaride akışkanlık” oluşturmaktadır. Azeri kültürünün toplu kutlamasına adanmış bir dizi etkinlik alanı olarak kullanılmaktadır. Yapının konseptine göre tasarımı: Mimari peyzaj, yani tasarım genelinde kullanılan kıvrımlar Ziyaretçiyi karşılama, kucaklama anlamını ifade etmektedir ve yapı kütlesi ve dış kaplasın da yer alan formların bütünlüğüne bakıldığında Peyzaj görünümlü bir tasarımdan oluşmaktadır.
Yani bizler Peyzajı genel olarak VAZİYET PLANI TASARIMI içerinse barındırırken Mimar Zaha Hadid bu projesinde konsept olarak Hem akışkanlık hem de Mimari Peyzaj anlamını içeren bu tasarıma imza atmıştır.
Cephe Tasarımı
Projenin en kritik ve zor unsurundan birisi Cephe Tasarımında yer alan dalgalanmaların MİMARLIK ve İnşaat Mühendisliği ile çözümlenmesinden oluşturulmuştur. Mimari dış cephe tasarımında yer alan bina kabuğunun İnşaat Müh. mantığı ve teknik sistemlerin bir araya getirilmesiyle oluşturulmuştur ve bu proje cephe tasarımı Uzay Kafes Sistemi ve Ağır Çelik Sistem ile çözülmüştür.
Cephe tasarımı ve Yapı geneli; Betonarme sistem ve Uzay Kafes sistem ile birleştirilmiştir. Bu sistem, gerek yapının formunun çözümü için gerekse iç mekanda; geniş açıklıkları geçmek için kullanılmıştır.
Bu sayede dış cephe tasarımında oluşturulan Mimari detaylar aynı şekilde (iç mekan) Ziyaretçinin iç mekanın akışkanlığını deneyimlemesine olanak sağlamıştır.
Vaziyet Planı
Eğimli arazi üzerine konumlandırılmış bir yapı. Toplam 101,801 metrekareden oluşan alanda eğilimin fazla olduğu bölümler Peyzaj alanı olarak bırakılıp, daha düz alanlarda yapı inşa edilmiştir.
Ayrıca kütle formuna uygun eğrilerle vaziyet planı tasarımı yapılmıştır. Farklı tip arazi ve tasarım örneklerinin yer aldığı 👉 VAZİYET PLANI bağlantısına tıklayarak Vaziyet Planı Tasarımı hakkında daha detaylı içeriğe ulaşabilirsiniz.
Kesit Çizimleri
Heydar Aliyev Centre ait 1/200 ölçek standartlarına göre çizilmiş Kültür Merkezi Kesit Çizimleri. Projeye ait bu örnek kesit çizimi ayrıca 1/200 ölçek kesit çizimi standart/format teşkil etmesi açısından da temsili bir çizim olacaktır.
Hasan Kalyoncu Üniversitesi Bitirme Projesi okuduğum zamanlarda, hocanın bana “Kesit Böylemi Çizilir?” diyerek laf söylemesi geldi aklıma ve sonrasında (yani şimdi biliyorum ki) “yorum yapmak için yorum yapan bir juri üyesi” karşısına çıkmışım. Ve şuan eminim ki Hasan Kalyoncu Üniversitesi Mimarlık Fakültesinde Juri Üyesi olarak karşıma koydukları o kişi / o Juri üyesi, gösterdiğim kesit çizimin; 1/200 Ölçek standartlarına göre çizilmiş olduğundan haberdar olmadığına bile eminim.
Neyse… 200 ölçek çizimler ile devam edelim, ayrıca kesit çizimlerinin sağ alt köşesine konulan kesit ölçek değeri gösteriminin en doğru halini de görmekteyiz.