Mimari proje çizimi belirli standartlara ve çizim tekniklerine göre yapılır. 1/50 ölçek ile 1/200 ölçek standartlarına göre çizilmiş proje arasında detay farkları vardır. 1/50 ölçek ile çizilmiş proje 50 kat küçültülerek, 1/200 ölçek proje ise 200 kat küçültülerek çizilmiş demektir.
Ölçek değeri büyüdükçe, çizilen projenin boyutu küçülmektedir. Ölçek ile aralarında ters orantı vardır. 50 ölçek proje çizim standardında Sıva, Tefriş, Ölçülendirme, Kaplama detayları gösterilir fakat 1/200 Ölçekte çizilmiş projede (Kesit, Görünüş, Plan) bu detayların hiç biri gösterilmez.
Yazının devamında 200 Ölçek standartlarına uygun Plan, Kesit ve Görünüş çizimlerini paylaşacağım. Yazının asıl amacı 200 ölçek ile çizilmiş bir Mimari Projede neler gösterileceğini tam olarak anlamanız olacaktır. Örnek projeler ile devam edelim.
200 Ölçek Plan
200 Ölçek Plan çizimin genel mantığı ve amacı; yapmış olduğunuz ESKİZ çalışmasını ölçekli olarak projelendirmenizdir. Yani sizden hiç bir detay istenmez, sadece yapmış olduğunuz Avan Proje veya Eskiz Çalışmanızı (El Çizimini) ana hatlarıyla ölçekli olarak çizilmesidir.
Mimarlık Bölümü okuyan arkadaşlarda için istenme sebebi ise; Genel olarak Üst Sınıf Projelerinde, sizin artık proje çizim tekniklerini bildiğiniz kabul ederek: Plan çizme yeteneğinizi görmeleri bir kenara bırakılıp Detay Çizimlerinizi görmek istedikleri için 50 ölçek yerine 200 ölçek çizimler istemektedirler ve bu evreyi çabuk olarak geçmek istemeleridir.
ANAOKULU PROJESİ sayfasında paylaştığım bir plan üzerinden örnek vermek gerekirse;
- Kolon ve Duvar çizimleri yapılır.
- İç ölçülendirme
yapılmaz - İç aks gösterimi
yapılmaz - Kapı ve Pencereler detaylı olarak gösterilmez, tek çizgi olarak gösterilir.
Bunun dışında AKS gösterimi sadece projenin en dış kültesinde kısa kesitler ve kesit isimlendirmesi yapılarak gösterilir.
Ölçülendirme ise iç birimlerde yapılmaz. Sadece projenin dışına verdiğimiz AKS ÇİZGİLERİ arasındaki ölçüler gösterilir. Konuyla ilgili olarak Autocad Üzerinden ölçülendirme (Dimension) ayarları ve komutları için 👉 Autocad Ölçülendirme sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
200 Ölçek Kesit
Kesit çizimi ise Siluet tarzında çizilir. Arazi eğimi çizilir ve üzerine çizmiş olduğunuz kesit yerleştirilir. 200 ölçek kesit çizimindeki amaç ise Döşeme türünüzü (Kirişli döşeme, KASET DÖŞEME vs.) kirişlerin görülmesidir.
200 ölçek kesit çiziminde tefrişler gösterilmek ancak sabit olan; Kapı ve Pencere Tefrişlerinin çizilmesi gerekmektedir. AUTOCAD üzerinden çizim yapan arkadaşlar DWG İNDİR sayfamızdan hazır tefriş çizimlerini indirebilirler.
200 Ölçek Görünüş
Mantık hep aynı, 200 ölçekte projede kullanılan malzemeler ile ilgili detaylar gösterilmez. Genel olarak projenin mantığını basit bir şekilde karşı tarafa anlatılmak için çizilmektedir. Yapı projenize bakan kişi pek fazla detaya boğulmazdan genel olarak proje çizimini anlaması gerekmektedir.
200 ölçek çiziminde Dış Cephe Kaplama tasarımınızı vurgulayabilirsiniz. Yalnız ölçülendirme, malzeme bilgileri vs. şeyler gösterilmemelidir. Ayrıca Mimari Projede dış cephe tasarımı yapmak isteyen arkadaşlar için; tasarımında fikir sahibi olmaları için 👉 Dış cephe Kaplama modelleri sayfamızı ziyaret edebilirler.
200 ölçek proje çizim standartları ve örnekleri bu şekildedir. Eğer konu ile ilgili herhangi bir sorunuz veya aklınıza takılan bir şey var ise aşağıdaki mesaj panelini kullanarak soru sorabilirsiniz. iyi çizimler ✌😀