1/50 Ölçek Plan Çizim Standartları
Arkadaşlar merhaba, bu yazımda sizlere 1/50 Ölçek Mimari Proje/Plan çiziminde belirtilmesi/çizilmesi gereken mimari detaylardan bahsedeceğim… Çok fazla detaya girmeden her bir maddenin kısaca açıklamasını yapıp daha sonra çizim gösterimi ile ilgili tek tek ayrı yazılarla açıklamasını yapacağım.
Yazıyı sonuna kadar okursanız, bir Mimari Plan çizimi hakkında 1 senelik üniversite birikimine sahip olabilirsiniz diyebilirim 🙂 hadi gelin başlayalım.
1/50 Ölçek nedir?
1/50 Ölçek ile çizilmiş mimari projenin anlamı; Çizilen nesneler 50 kat küçültülerek çizilmiş anlamına gelmektedir. Örnek vermek gerekirse; gerçekte 500 cm (5 metre) olan bir çizgi 1/50 ölçekte 50 cm olarak çizilir.
Bu yazımızda 1/50 ölçek mimari çizim standartlarını yani 1/50 ölçekte ile çizilmiş bir mimari planda bulunması/çizilmesi detayları anlatacağım. Ölçek hesaplama ile ilgili pislikmimar.com/olcek/ Ölçek Hesaplama yazımı okuyarak 1/2, 1/5, 1/20, 1/100, 1/200 ölçek hesaplamayı ögrenebilirsiniz.
1/50 Ölçek Plan Çizimi
1/50 ölçek ile çizilmiş bir plan bir nevi Uygulama Projesi olarak adlandırılmaktadır. Yani bu ölçek de çizilmiş bir projeye bakıldığında, o yapıya ait imalat ile ilgili tüm detayların yer alması gerekmektedir.
Bir Mimar; Bu ölçekte çizilen bir planın ozalit çıktısı alınarak şantiyede Görevli olan İnşaat Mühendisine projeyi verdiğinde, bu projeye göre imalat yapmasını ister, haliyle verilen proje içerisinde mantıken hiç bir şey bilmiyorsanız bile neler olması gerek ? Basitçe düşünelim 🙂
- 1/50 Mimari Projede Nedir Gösterilir?
- Kolon Gösterimi
- Duvar Gösterimi
- Zemin Malzemeleri
- Uzunluk ölçüleri
- Kapı ve Pencere Çizimleri
- İç ve Dış ölçülendirme
- Merdiven Çizimi
- Asansör Çizimi
- Zemin Kotlaması
- Sıva Çizimi
- Tretuvar çizimi
- Tefriş Çizimleri gibi detayların gösterilmesi gerekmektedir ki; şantiye deki görevli, yani projeyi yapacak kişinin bu çizimleri ve detayları bilmesi gerekmektedir.
Kalem Kalınlığı
Çizim yaparken her birimin kalem kalınlığı farklı ifade edilir. Birimlerden kasıt olarak Kolon, Duvar, Sıva, Tefrişler, Pencere çizimi gibi gösterimlerin her birinin çizgi kalınlığı farklıdır... En kalın çizilen Kolon ve sonrasında Duvar, Aks çizgisi, Kesit Çizgisi, Kapı/Pencere ve sonrasında tefriş ve sıva çizimleri diyebiliriz.
Kapı Çizimi
Mimari planda kapı gösteriminde ilk olarak genişliklerine dikkat etmeliyiz… Bir planda en geniş olarak Daire’ye giriş yapısıdır ve genişliği 100 cm olarak çizilir… Bunun dışında diğer kapı genişlikleri ise;
- Giriş Kapısı: 100 cm
- Oda ve Mutfak kapısı: 90
- Banyo, Tuvalet, Balkon kapısı: 80 cm genişliğinde olmalıdır.
Pencere Çizimi
Çift kanatlı (2 açılır pencere) 150 cm olarak çizilir. 50+50+50 cm olarak çizimde ifade edilen çizimler orta pencere açılmayan olarak, sağ ve soldaki pencereler açılır olarak çizilir ve genel olarak Salon Planında kullanılır.
Tek Kanatlı pencereler (1 açılır pencere) 100 cm olarak çizilir. 50 cm’lik kısım sabit ve 50 cm kısım açılır olarak çizilir.. Veya her iki kanatta açılır pencere olarak çizilebilir.
Mekan İsimleri
Mekan İsimleri; Plan üzerinde her bir alanın ismi en belirgin ve Büyük harflerle yazılmalıdır. Örneğin; MUTFAK, SALON, YATAK ODASI gibi iç birimlerin isimleri yazılması gerekmektedir.
Alan/m2 Gösterimi
m2 hesabı ve gösterimi: Mekan isimlerini altına, daha küçük boyutta ve küçük harflerle o mekanın toplam m2’si hesaplanır yazılır. Örneğin: Net alan: 10,00 m2 olarak yazılması gerekmektedir.
Döşeme Kaplama Detayları
Döşeme Kaplama Detayları: Her mekana ait, ayrı ayrı döşeme detayları yazılır..
Örneğin, Salon için Döşeme:Lamine Parke, Tuvalet için; Zemin:Seramik Kaplama gibi döşemede üzerine hangi malzeme ile kaplama kullanacaksanız belirtilmesi gerekmektedir.
Aks Gösterimi
Aks Gösterimi; Mimari proje aks çizgileri – – – – – – şeklinde gösterilir. Aks çizgileri her 1 kolonun, 1 köşesinden geçmek zorundadır. Aks çizgisi bir doğrultuyu ifade eder. Kolon Aks aralığı olarak da ifade edilen bir terimdir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR 👉 200 ÖLÇEK PROJE ÇİZİM STANDARTLARI