Arkadaşlar Merhaba,
Biliyorsunuz Freelance olarak Proje Yardım sayfası üzerinden İnşaat ve Mimarlık firmalarına AutoCAD çizimleri üzerinden Plan, Kesit ve Görünüş çizimi hizmeti vermekteydim.
Son olarak bir firmaya Yangın Merdiveni Yönetmeliği dahilinde, kendi proje tasarımlarına ait bir proje çizim teslim etmiştim ve bunun üzerine bir Müşterim yine Proje Yardım sayfasından benimle iletişime geçerek kendisinin yapmakta olduğu bir Villa Projesi için Çelik Konstrüksiyon sistem ile yapılmış bir Merdiven çizimi istedi.
Müşterime Çelik Merdiven projesini çizerken; Mimarlık ve İç Mimarlık okuyan arkadaşlar için Çelik Merdiven projesine dair tüm çizim adımlarını ve kullanılan malzemeler, Montaj kısımlarına dair adım adım tüm detayları sizlerle paylaşmak istedim.
Merdiven Modelleri
Proje çizmeye başlamadan önce; ilk olarak Müşterinin istediği veya karşı tarafa sunmak için bir kaç formda ve hali hazırda çelik merdiven projelerine bakıp, hoşuma gidenleri kendileriyle paylaştım.
Bu süreçte tasarım olarak hoşumuza giden Çelik Konstrüksiyon Merdiven Proje tasarımlarını sizlerle de paylaşmak istedim.
Aşağıda Paylaştığım Merdiven Modellerini Ahşap Formda, Ev içi ve Dubleks yapılar için kullanabilirsiniz. Ziyaretçilerimizin Merdiven Modelleri olarak en çok arama yaptıkları kelimeler; ahşap merdiven modelleri, ev içi merdiven modelleri, merdiven korkuluk modelleri ve son olarak dubleks merdiven modellerine dair sırasıyla örnekler paylaşıp, Mimari Proje Çizimi detaylarına sırasıyla yer vereceğim.
Çelik Konstrüksiyon Sistemi
Betonarme dışı merdiven yapmayı düşünüyorsanız Çelik Konstrüksiyon sistem kullanmaktan başka bir yöntem yoktur.
Yukarıda sizlerle paylaştığım sistemin ana taşıyıcı sisteminde 40 mm x 120 mm Kutu Profil ile oluşturulmuş ve basamak altlarına 8 mm saç kullanılarak oluşturulmuştur.
Merdiven sistemini tam olarak anlamanız için sizlerle imalat sırasında çekilmiş fotoğrafları paylaşmak istiyorum;
Sistemi tam olarak anlamanız için kullanılan profilleri, bağlantı detayları için araştırma yaparken Öz Ahşap adlı bir firmanın resimlerine denk geldim. Yukarıdaki detaylarda Çelik Konstrüksiyon taşıyıcı sistem ve çelik basamak sistemini oluşturduktan sonra Ahşap Basamak uygulamasına net olarak görebilirsiniz.
Merdiven Hesabı
Öncelik olarak sistemin mantığını sizlere azda olsa anlatabildiğimi düşünüyorum. Sonraki işlemlerde Mimari / Mühendislik olarak teknik detaylar dahilinde proje çizimine geçeceğiz.
Bunun için öncelik olarak Merdiven Hesabı yapmamız gerekmektedir. Bu konuyla ilgili olarak bir önceki yazımda ⇒ Merdiven Hesabı başlığı altında; Rıht Yüksekliği, Basamak genişliği gibi detaylara ulaşabilirsiniz.
Hemen, kısaca sizlere 3.00 Metre yüksekliğe veya 2.80 metre yüksekliğe çıkılması gereken bir merdiven için direk Merdiven Hesabını vereyim.
3,00 Metre Merdiven Hesabı
Bir merdivenin 3 Metre yüksekliğe çıkması için toplamda 18 Basamak olması gerekmektedir.
Yani bir üst kata çıkmak için; merdivende çıktığımız / attığımız her adım yüksekliği 16,66 cm olması geremektedir.
18 Basamak x 16,66 cm Rıht Yüksekliği = 3,00 metreye ulaşmaktadır.
2,80 Merdiven Hesabı
Eğer 2,80 metre yüksekliğe çıkmak istiyorsanız; 17 Basamak kullanabilirsiniz.
Bu durumda her merdiven basamağı için attığınız adım yüksekliği (Rıht) 16,47 cm olmaktadır.
17 Basamak x 16,47 cm Rıht Yüksekliği = 2,80 metreye ulaşmaktadır.
Proje Çizimi
Çelik Konstrüksiyon projesi çizimine geçmeden önce sizler için Autocad Programı üzerinden çizmiş olduğum görselleri paylaşacağım. Bunun için tek tek çizim ve malzeme detayları yanı sıra; Merdiven Planı, Kesit, Görünüş çizimlerini paylaşmam için şuan elimdeki çizimi tamamladıktan sonra projeye ait tüm detayları tekrardan sizlerle paylaşacağım.