Mimari Proje Nasıl Çizilir?

Arazi Kesit Çizimi Nasıl Yapılır?

Arazi kesit çizimi birebir olarak Merdiven kesit çizimi ile aynı teknik çizim çizim kuralları kullanılarak çizilir diyebiliriz. Eğer Merdiven Kesit Çizimini biliyorsanız; Vaziyet Planı üzerinden arazi kesit çizimini çok çabuk bir şekilde öğrenebilir ve çizebilirsiniz.

Kesit çiziminin mantığını; Çizilmiş proje üzerindeki kot farkları baz alınarak, mevcut eğim, rampa, yükseklik farkını Mimari Proje Çizimi teknik çizim kullarına uygun olarak çizilmesidir.

Lafı fazla uzatmadan Arazi Kesiti Çizimi sizlere anlatmak için 4 farklı örnek üzerinden çizimi anlatmaya çalışacağım. Çizim oldukça basit aslında, ilk kez çizim yapacaklar için konuyu bilmediklerinden dolayı zor gelebilir fakat korkmanıza gerek yok adım adım arazi kesit çizimini ve Harita Mühendislerinin izohips çizgilerinin okunmasından, arazi kesiti çıkarmasına kadar adım adım anlatacağım.

İzohips Çizgileri

Arazi kesit çizimi için bizlere Harita Mühendisleri tarafından hazırlanmış ve izohips yani eğim çizgilerinin yer aldığı projenin verilmesi gerekmektedir. Eğer bu izohips çizgileri veya arazi kotlaması olmaz ise arazi kesiti çizilemez.

İzohips Nedir?

Mevcut arazinin deniz seviyesindeki yükseklik ölçülerinin belirtildiği çizgilerdir. Aynı hat/çizgi üzerindeki çizimler aynı kotta olduğunu ifade etmektedir. Harita Mühendisleri ölçüm aletleriyle kotlama yaparlar ve aynı seviyedeki noktaları belirleyip bir çember/eğri oluştururlar. Her bir çizgi bütünü “aynı kotta/yükseklik de” olduğunu ifade eder.

İzohips

  • Çizgiler arasındaki mesafe artışı genel olarak sabittir. Bu örnekteki çizim 2 metre eğimle başlayıp 2 tepe noktası bulunan bir dağ kütlesi olarak düşünebilirsiniz.

Harita İzohips

  • Net olarak anlatmak için yukarıdaki çizimde örnek olarak 200 cm yüksekliğindeki kırmızı çizgi tamamı kot olarak 200 cm yani 2 metre yüksekliğinde olduğunu ifade etmektedir.
  • Aynı şekilde Yeşil olarak boyadığım yeşil izohips çizgisi ise deniz seviyesinden 600 cm / 6 metre yüksekliğinde olduğunu ifade etmektedir.

Tepe Noktasi

  • Bir diğer konu ise Proje Okuma, bu örnek çizime baktığınızda siyah olarak taradığım kısmın tepe yani en üst kısmı olduğunu algılamanız ve bu harita projesinin 2 tepeden oluşan bir arazi olduğunu bu çizimlerden sizin anlamanız gerekmektedir.

En basit şekilde Harita Mühendislerinin hazırladığı bu arazi projesi çizimi ve proje okuması diyebiliriz. Proje okumayı az çok anladıysak sırada Arazi kesit çizimi kaldı.

Arazi Kesit Çizimi

Öncelik olarak proje üzerinden çizilmesi gereken arazi kesit çizgisini belirliyoruz. Mimarlık Bölümü için vaziyet planı üzerinde kütlemizin oturduğu kısmın tam ortasına denk gelecek şekilde kesit yeri belirlenir. Ya da Proje hocasının belirlediği yerden alınır. Örnek bir kesit çizgisi üzerinden devam edelim;

Arazi kesit çizgisi

  • İlk olarak belirlenen kesit çizgisi hizasında, İzohips çizgilerine denk gelen kısımlardan çizim yapacağız.
  • A-A Kesiti hizasında araziyi yeşil yuvarlaklar içine aldığım kısımdan arazi kesiti çizmesine başlayacağız.

Çok basit aslında, Kesit çizgisinin kestiği izohips çizgilerinin yükseklik farklarına göre çizim yapacağız. Bunun için kesit çizgisinin, izohipsleri kestiği noktadan yardımcı çizgiler indiriyoruz.

Ben bu arazi kesitini çizmek için kesen tüm noktalardan aynı anda yardımcı çizgiler indirirdim fakat ilk kez kesit çizimi yapacak arkadaşlar için kısım kısım anlatarak daha basit bir şekilde anlatmak istiyorum.

Yardımcı Çizgi

  • Sol kısımdan başladım.
  • Yardımcı çizgi ile hiza almak için bir çizgi çektim
  • Sonrasında kesitimizin ilk kotu olan +2,00 metre kotunu yazdım.

Arazi Kesiti Çizimi

  • +2,00 kotunun çizdik, daha sonra aynı işlemi sıradaki izohipsi kestiğimiz noktadan (300 kotu) yardımcı çizgi çekerek devam ettiriyoruz.

Burada dikkat etmeniz gereken tek nokta, bu örnekte izohips çizgi yükseklikleri 200 – 300 – 400 olarak yani 1 metre 1 metre olarak artmaktadır. Bu arada 1 metre artığı üstteki resmin en altıda yer alan +2,00 / +3,00 olarak belirttiğim kısımlara işliyoruz. Yani oluşan en alttaki paralel çizgilerin arası 100 cm / 1 metre olması gerek.

Arazi Kesit Çizimi

Tüm noktalardan yardımcı çizgi çekiyoruz ve Arazi Kesiti kendiliğinden çıkmış oluyor.

Daha Öncede dediğim gibi dikkat etmeniz gereken şey izohipsler arasındaki kot farkını doğru çizmektir. Çizimin sağına ve soluna 1 metre aralıklar ile kotlamalarımı görebilirsiniz ve bunu kullanarak; yukarıdan çektiğim yardımcı çizgiler ile eğim yükseklik kotlarına göre noktaları belirleyip çizimimizi birleştirerek tamamlıyoruz.

Arazi Kesiti

Son olarak dış noktalardan (Kırmızı çizgiler) referans alarak arazi kesiti çizimimizi tamamlıyoruz. Mimari Proje Çizimi için Arazi Kesiti çiziminin en kolay ve doğru yöntemi budur. Autocad programı üzerinden çizmesi el çizimine göre daha kolaylık sağlamaktadır.

Arazi Kesit Çizimi

Bu çizimimde sizlere Arazi Kesit Çizimi konusunu anlatmaya çalıştım. Eğer Autocad Programı üzerinden Mimari Proje çizimi için Autocad Kursu ile birebir eğitim alabilirsiniz. Ayrıca ilginizi çekebileceğiniz düşündüğüm benzer konuları aşağıda paylaşıyorum. Şimdilik hoşça kalın 🎈

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu