Banyo Proje çizim Standartları ve Ölçüleri
Arkadaşlar merhaba, bu yazımızda baştan sona kadar bir banyo projesinin adım adım mimari proje çizimini yapacağız.
Genel olarak size aktarmak istediklerim Banyo tasarımı için kullanılan tefrişlerin boyutlarını bilmeniz ve bir banyo kaç m2 olur? Nasıl hesaplanır ve Banyo Projesi çizerken (1/50 ölçek) çizilmesi gereken mimari proje çizimi teknik kurallarından bahsedeceğim.
İçerik;
- Lavabo, Klozet, Duş tefriş boyutları
- Tefriş yerleşimi
- Zemin Taraması
- Havalandırma
- Ölçülendirme
Banyo Ölçüleri
Öncelik olarak minimum banyo ölçüsünü çıkartmak için o alanda kullanılan tefrişlerin ölçüsünü bilmek gerek. Aslında bu bir tek banyo için değil tüm mimari birimler için geçerlidir. Yani alan içerisinde kullanılacak birimler ve o alanı kaç kişi kullanacağı üzerinden ölçüler hesaplanır.
- Klozet; 50 cm x 70 cm
- Lavabo; 55 cm x 45 cm
- Küvet; 160 cm x 80 cm
- Duşa kabin; 80 cm x 80 cm olarak ölçülendirilmektedir.
Banyo ölçüsünü tam olarak çıkartmak için; bu tefriş elemanlarının nasıl yerleştirildiği önemlidir. Örnek bir kaç banyo projesi yerleşimi yapmak gerekirse;
Banyo Projesi
Banyo projesi çizilirken dikkat edilecek ilk nokta; Kişi banyoya girdiğinde ilk olarak Lavabo yani el yıkama ihtiyacı ve tuvalet için klozete rahat bir şekilde ulaşması gerekmektedir.Küvet ve Duşa Kabin yerleşimi ise; Günlük yaşamınızdan hayal edin, banyo kapısını açtığınızda direkt olarak duşa kabin veya küvetin gözükmemesi gerekmektedir. Bir nevi bu alan göz önünde olmamalıdır.
Lavabo Yerleşimi
Standart bir banyo ölçüsü çıkartmamız gerekirse; öncelik olarak 2 farklı tip banyo projesi üzerinden örnek vererek Lavabo tefrişleri yerleşimini yaptım.
Tip1 Banyo; Kapıyı açtığımızda direk olarak karşıya Lavabo yerleşimini yaptım. Kapının rahat bir şekilde açılması ve lavaboyu kullanacak kişi için minimum 50 cm boşluk bırakılması gerektir. Banyo dikey genişliği 150 cm yeterli olacaktır.
Tip 2 Banyo; Lavabo yerleşimini direk olarak Banyo’ya girdiğimizde sağ tarafa eklediğimden dolayı banyo dikey genişliğinin 100 cm olması yeterli olacaktır.
Klozet ve Duş alanı
Lavabo yerleşimini yaptıktan sonra Klozet ve duş alanı tefrişini yapıp; Yatay da geniş olan banyomuzun ölçüleri kendiliğinde çıkıyor. Banyoyu kullanacak kişinin içeride rahatça hareket etmesi gerekmektedir.
Tip 1 Banyo genişliği 3,30 cm x 150 cm yani yaklaşık olarak 5,00 m2 bir alana sahiptir. Ve kullanışlı/standart ölçüdür diyebilirim.
Tip 2 Banyo projesinde 110 cm dikey genişlik biraz küçük gibi olsa da minimum banyo ölçüsü olarak ifade edebiliriz. (Tip 2 Banyo)
Başta da söylediğim gibi ihtiyaç ve proje alanına göre tefriş yerleşimi yapılarak banyo ölçüleri çıkmaktadır. Kullanacağınız Lavabo, Klozet ölçüleri de proje genişliğine doğrudan etki etmektedir. Size verdiğim ölçülerin dışında daha küçük banyo elemanları da yer almaktadır. Kullanacağınız malzemenin boyutuna göre bu alanları küçültüp/büyütebilirsiniz.Sizlere örnek bir Banyo projesi çizmek için aklıma gelen ilk yerleşim üzerinden anlatmaya çalıştım. Uzun ince bir tasarım oldu. Sizlerde diger tip (Dikdörtgen, Kare, L tip) tasarımlarınız için anlattığım tefriş yerleşimine göre kendi projenizin tasarımını yapabilirsiniz.
Banyo Kesiti Sistem Detayı
Daha önce çizmiş olduğum 1/20 ölçek sistem detayı banyo projesini indirmek ve daha detaylı bilgi almak isteyen arkadaşlar ( pislikmimar.com/banyo/ ) Banyo Sistem Kesiti yazımı okuyabilirler.