Mimari Proje Nasıl Çizilir?

Bungalov (Üçgen) Ev Projesi Çizimi ve Maliyet Hesabı

Bugün Gaziantepli bir müşterimiz için Hafif Çelik; Yani kutu profillerden oluşan özel tasarım Bungalov ev projesi çizip detaylandıracağız.

Gaziantep de Bungalov ev projesi yaptırmak isteyenler veya kendi projesini yaptırıp, imalatını ben yaparım diyen arkadaşlar için adım adım Bungalov Proje çizimi ve kullanılan inşaat malzemelerinin kalem listesine ve maliyet hesaplaması yapacağız.

Yazı içerisinde Bungalov ev yapımı için Temelden-Çatıya kadar kullanılan tüm malzemelerin metraj ve projelendirme aşamasına göz atacağım.

Ben ilk olarak Müşterimin örnek olarak yaptırmak istediği Üçgen Çatılı projeyi sizinle paylaşacağım. 80,00 m2 zemin / 30,00 m2 asma kattan oluşan toplamda 120,00 m2 bir Bungalov Ev‘in önce tasarım ve planını yapıp daha sonrasında detaylandırmasını yapacağız. Hadi gelin Proje Belirleme aşamasıyla başlayalım.

1) Tasarım Örneği

Sizlerle Müşterimizin istediği model paylaşıp, daha sonrasında projelendirme aşamasına geçmeden önce ihtiyacı olan kullanım durumunu net olarak öğrenerek; Bu duruma göre projelendirmesini yapıyoruz. Biz buna mimari de İhtiyaç Programı diyoruz.

bungalov modelleri

Bungalov formu sağ ve sol duvarlardan düz çıkarak daha sonrasından üçgen forma dönüşerek oluşturulmuş. Buna ek olarak görselin sol tarafında yer alan Veranda kısmı içinde çalışma yapmamızı istedi.

İlk önceliğimiz sağdaki Formun ölçülerini çıkartıp, Müşterimizin ihtiyaç programına göre plan çizimine geçeceğiz.

Bu orijinal örnekte ön cephe genişliği 6,50 metre olarak tasarlanmıştı. Fakat bizden zemin kat alanı 80,00 m2 istenildiği için ön cephe 8 metre ve yan duvarlar 10,50 metre üzerinden bir tasarıma başvurduk.

bungalov

Referans alınan proje; Müşterimizin arazi komşusu olan ve geçen sene (2023) yaptırdığı malzeme ve istediği özel uygulamalar üzerinden ilerleyeceğiz.

Bu diğer örnekte gördüğünün projenin ön cephesi 9 metre ve üçgenin en üst yani kat yüksekliği 9 metre olarak inşaat edilmiştir.

2023 yılında yapılan bu yapının maliyet fiyatı 1,000,000 TL‘ye full olarak tamamladığını söyledi.

Şuan bizde Gaziantep koşulları ve işçilik/malzeme fiyatı üzerinden 2024 yılına ait metraj çıkartıp fiyat teklifi vereceğiz.

bungalov ev iç görünümü

Bu yapının iç tasarımında Yatak Odası olarak sadece asma kattaki alan bırakılmıştı. Buna ek olarak bizim projemizde müşterimizin istediği gibi alt katta fazladan 1 adet yatak odası çıkartacağız.

2) Projelendirme Aşaması

Yapının Müşterinin istediğini ihtiyaç programı çerçevesinde projelendirmesine geçerken; alt katta yatak odası alanı çıkartıp, istediği formda bir bungalov ev projesi çıkartmanın ilk adımına geçiyoruz.

Genişlikler: 8 metre x 10,50 metre (Zemin Kat)

bungalov projesi

Bungalov tip evlerde Asma Kat alanın altı kısmı Yatak Odası veya Mutfak alanı olarak tasarlanır. Yani bu işin standarttı bu şekilde yapılması gerekmektedir.

3) Taşıyıcı Sistem (10×10 kutu Profil)

Açıkça söylemek gerekirse Tiny House veya bu tarz Bungalov ev modellerinde ahşap taşıyıcı sistemine tamamen karşıyım. Bunun sebebi Dayanıklılık ve kullanım ömürleri olarak en belirgin olumsuz özelliklerini sizlere söyleyebilirim.

Bungalov ev yaptıracaksanız; Yapının taşıyıcı sistemi Çelik Konstrüksiyon yani Kutu Profiller ile sağlanmalıdır. Zaten yapının taşıdı tek sistem asma kat alanındaki açık olarak kullanılan yatak odasıdır. Bunun duşunda taşıcıyı sistemin üzerinde herhangi bir yük yoktur.

celik bungalov ev

Betonarme yapılarda olduğu gibi öncelik olarak yapının dört bir köşesine ve asma kat alanının uç kısımlarına mecburi olarak Çelik Kolonlar yerleştiriliyor.

Daha sonrasında bu kutu profiller (10cm x 10 cm) kendi arasında kiriş mantığında bağlantıları yapılıyor. Bungalov’un bungalov olmasını sağlayan üçgen formu oluşturmak için proje ölçüsüne göre eğim verilmelidir.

Benim düzenlemesini yaptığım bu projede sağ ve sol dikmelerin yüksekliği 4 metre olarak çelik kolonlar çıktım ve yapının çatı yüksekliği 8,50 metre olacak şekilde eğimini tamamladım.

4) Cephe Tasarımı ve Ölçüler

Şimdi dostlar Bungalov projesi için en önemli ve zor nokta dış cephe genişliği, (proje tasarımınıza göre yükseklikleri ve eğimleri doğru bir şekilde yapılmalıdır.) çatı eğitimi ve kullanılacak taşıyıcı sistem profilleri gelir. Yukarıda 3. Maddede sizlerle taşıyıcı sistemini çözmüştük.

Yapının ölçülerini belirleyen ve müşterimin istediği tasarıma göre net cephe ölçülerini sizlerle paylaşıyorum.

bungalov ölçüleri

5) Bungalov Anahtar Teslim Fiyat

Yukarıda sizlere anlattığım ölçü, tasarım ve uygulama dahil anahtar teslim 112,00 m2 Bungalov Ev + 50,00 m2 Veranda anahtar teslim fiyatı 2,350,000 TL (70.634,63 $).

Fiyatı özellikle dolar üzerinden yazdım ki yazı hep güncel kalsın, çünkü dolar arttıkça malum fiyatlarda artıyor. 112 m2 ev alanı + 50 m2 veranda 162,00 m2 toplam alana sahip oluyor.

Yani m2 maliyet fiyatı (subasman dahil) 14,500 TL’ye (431,33 $) denk gelmektedir.

Gaziantep Bungalov imalat ve maliyeti 2024 yılı baz alınarak net olarak bu şekildedir.

Tabi bizler bu fiyatı belirlerken 1. sınıf işçilik ve maliyet üzerinden hesapladık. Daha öncesinden Gaziantep de çalıştığım firma vardı işçilerin maaşını vermez, malzeme aldığı adamların parasını vermez, sigorta ödemez.

Hatta mimar olarak çalıştığım sürece benim bile 2 aylık maaşımı vermediler. Ne olduğu belli olmayan insanlara iş yaptırmayın.

Daha önce sizlere anlattığım Gaziantep Mantolama yazımdaki gibi tüm gerçekleriyle iş yaptırmak istiyorsanız, direkt olarak benden fiyat almayan bir işe kalkışmayın derim.

0530 170 38 00 güncel telefon numaram üzerinden Gaziantep de Tadilat, Mantolama, Proje Çizimi, Villa Yapımı işlerine ihtiyaç duyuyorsanız gelin önce bizden fiyat alın derim.

6) Maliyet Hesabı

Şimdi dostlar gerçekten bu yazıyı yazmam abartısız 5-6 saatimi aldı. Proje çizimi, 3D Görselleştirmesi, Fiyat hesaplama ve yazı yazma sürecim.

Yazıyı şimdilik burada sonlandırıyorum. Kendimi iyi hissettiğim bir zaman Bungalov ev yapımında kullanılan inşaat malzemelerinin tam listesi üzerinden tek tek (yukarıda sizlerle paylaştığım proje üzerinden) birim fiyat ve metraj hesabı yapacağız.

Şimdilik Hoş çakalın : )

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu