Mimari Proje Nasıl Çizilir?

Plan üzerinden basit Kesit Çizim anlatımı

İlk kez kesit çiziyorsanız korkmanız gereken hiç bir şey yok :) sizlere adım adım ve basit bir şekilde kesit çizimini anlatmaya çalışacağım

Kesit Çizimi; Mevcut mimari projede yer alan Temelden çatıya kadar hayali bir düşey bir çizgi ile kesildiği varsayılarak; Kesit çizgisinin geçtiği/degdiği yapı elemanlarının Mimari Proje Çizim kurallarına göre çizilmesine kesit denir.

Mimari projede kesit çizmenin amacı; Yapı uygulama sırasında yani şantiyede imalat sırasında kullanılacak malzemelerin, sistemin nasıl çalıştığını, hangi malzemelerin kullanıldığı ve kullanılan malzemelerin kalınlığı ve bu malzemelerin birbiri arasında nasıl imalat edilmesi gerektiği hakkında net olarak bilgi vermek amaçlıdır.

Sizlere plan üzerinden kesit çizmeyi anlatmadan önce kısa olarak Kesit Çizim Kurallarından bahsedip ardından Plan üzerinden kesit çizeceğiz 🙂

Ücretli olarak AutoCAD Üzerinden Kesit çizmek isteyenler  Whatsapp: 0530 170 38 00 üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Kesit Çizim Kuralları

Kesit çizimi genel olarak 1/50 ölçek formatında çizilir. Yönetmelik ve Mevzuatta yer alan kesit çizim standartları aşağıda listelenmiştir;

  • Plan üzerinde kesit çizgisinin nereden geçtiği gösterilmelidir ve kesit çizgileri harf veya sayı ile numaralandırılmalıdır.
  • Kesit çizimi paftası altına kesit ismi ve ölçeği yazılmalıdır: Örneğin: A-A kesiti 1/50 ölçek
  • Kesit çizgisinin geçtiği/kestiği yapı elemanları, geride kalan (görünüşe giren) kısımlara göre daha kalın çizilmelidir.
  • Kesite giren yapı elemanlarının birbirinden ayırt edilmesi ve daha iyi ifade edilebilmesi için farklı kalem kalınlıkları kullanılır. Örneğin; Betonarme bir duvar, normal bir duvara göre daha kalın çizgi ile çizilir.

Bunu da Okuyun ? 1/20 Ölçek Sistem Kesiti Nasıl Çizilir

Kesit Çizgisi gösterimi

Plan üzerinde kesit – – – – – şeklinde ifade edilir ve kesitin bakış yönünü belirtmek için; kesitin her iki ucuna üçgen çizilerek kesit isimlendirmesi yapılır.

kesit gösterimi
Kesit çizgisinin her iki ucuna çizilen (üçgen’in sivri ucu) kesit bakış yönünü ifade eder..

Plan üzerinde kesit çizgimizi yerleştirdikten sonra bu plan üzerinden kesit çizimini yapalım;

Yardımcı Çizgiler

İlk kez kesit çiziyorsanız korkmanız gereken hiç bir şey yok, sizlere adım adım ve basit bir şekilde kesit çizimini anlatmaya çalışacağım 🙂 Yardımcı çizgi olarak ifade ettiğim şey; Plan üzerinden geçen kesit çizgimizin değdiği her yapı elemanından yardımcı çizgiler çekiyor.

kesit zemin cizgisi

Hata yapmadan kesit çizmeniz için elimden geldikçe basit bir şekilde anlatmaya çalışacağım.

  • Öncelik olarak kütlemizin en sağından ve en solundan kesitin geçtiği yerlerden yardımcı çizgi/hiza çekerek kesit kütlemizin çerçevesini oluşturalım.
  • Daha sonra taban/zemin yüzeyi hazırlamak için (kesitimizin oturacağı yüzey) düz bir zemin çizgisi çizip
  • Yapımızın kat yüksekliğini çizelim

Temel ve Döşeme

Temel kalınlığı 30-50 cm , üst döşeme kalınlığı olarak 15 cm bir kalınlık verip taramasını yapıyoruz.

temel ve döşeme kesit çizimi
Betonarme sistemden geçen kesit tarama şekli yukarıdaki gibidir, Yatay 1 çizgi ve yanında kesik – – – çizgi ile taramak oranın betonarme bir sistem olduğunu ifade eder.

Kiriş çizimi

Kesitte kiriş gösterimi 1/1 ölçekte 60cm x 30 cm kalınlığında gösterilir. Eğer el çizimi ile 1/50 ölçekte çiziyorsanız 1,2 cm x 0,6 cm kalınlığında çizilmesi gerekmektedir.

kesitte kiriş gösterimi

Duvar çizimi

Tekrar proje baktığımızda; duvardan geçen tüm noktalardan yardımcı çizgi ile hizasını alıp, kesit projemizde duvar gösterimi yapıyoruz.

kesit duvar gösterimi

Pencere çizimi

Solda yer alan duvarda pencere olduğu için küçük bir detay çizimimiz var. Plan üzerinden alınan kesitte pencere gösterimi;

kesit pencere cizimi

pencere kesit çizimiBurada dikkat etmeniz gereken şey pencerenin yerden yüksekliği 80 cm, ben projemde tasarımsal olarak 50 cm olarak çizmiştim ama sizler normal bir ev projesi çiziyorsanız 80 cm alın.. 1/50 ölçek el çizimi yapacak arkadaşlar için 1,60 cm olarak çizilmesi gerekmektedir.

Detaylı olarak görmek isteyen arkadaşlar için Pencere kesit çizimini ekledim. Soldaki resim üzerine tıklayarak büyük halini görebilirsiniz.

Umarım faydalı bir Kesit Çizimi anlatımı olmuştur. Aşağıdaki Mesaj kısmını kullanarak eklemek istediğiniz şeyler varsa söyleyebilirsiniz veya kesit çizimi anlatımım ile düşüncelerinizi yazarsanız sevinirim 🙂

Ahşap Çatı Detay Çizimi

ahşap çatılar

Autocad programı ile çok kolay bir şekilde çizebilirsiniz.

  • Taşıyıcı dikmeleri oluşturun
  • Altına yastık çizimini yapın (5 cm x 20 cm)
  • Köşe uç noktalarına 20cm x 20cm damlalık aşığı çizin.
  • Diğer birimleri Örnekteki gibi birbirine bağlayarak çizimini yapın.
Ücretli olarak AutoCAD Üzerinden Kesit çizmek isteyenler  Whatsapp: 0530 170 38 00 üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Kesitte Asansör Gösterimi

Eğer çizeceğiniz kesit asansör boşluğundan geçiyor ise; Asansör hizasında Temel için 50 cm – 1 metre kademe oluşturmanız ve çatı kısmı için Makine Dairesi çizmeniz gerekmektedir.

Hazır çizim içeriği için Asansör Planı yazımızdan Mimari Autocad Projesine ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu