Mimarlık Bölümü

Mimarlık Nedir? Maaşları ve Mimarlık Bölümü

mimarlik

Mimarlık nedir? diye soranlar için kısa bir açıklamasını yapıp, ardından tam olarak ne iş yaptıkları, aldığı maaş ve sıkça sorulan sorulardan birisi olan; mimar olmak için yetenek gerekli midir sorularına tek tek cevap vermeye çalışacağım 🙂 Ayrıca bu yazıdan sonra Mimarlık sayfası üzerindeki içeriğe kesinlikle göz atmanızı tavsiye ederim.

Hadi gelin mimarlık ile ilgili en çok sorulan sorulara bakalım:

Güncel Yazı İçeriğimize; Mimarlar Gerçekten Ne Kadar Kazanıyor? Güncel Mimar Maaşları adresinden ulaşabilirsiniz.

Mimar Nedir?

Mimar kelime anlamı olarak (TDK) kısaca açıklaması; Yapıların planını hazırlayıp bunların gerçekleşmesini sağlayan kişilere mimar nedir.

Dış Mimar diye bir meslek yoktur! Mimar, İç Mimar ve Peyzaj mimarlığı vardır.. Mimar biriyle tanışında “İç mi? dış mı?” sorusunu soran kişilerden olmayın lütfen 🙂

Yani çevremizde gördüğümüz ( Apartman, Alışveriş Merkezi, Otel ) tüm yapıların Mimari Projesini, Kat Planlarını ve sistem detaylarını el çizimi ve/veya Autocad mimari çizim programı üzerinden çizip ve sonrasında çizdiği projenin gerçek hayatta inşa edilmesinde bilgi sahibi olması gereken kişidir.

Mimarlık Bölümü

Mimarlık Bölümü ise özetlemek gerekirse Mimari Proje çizebilmeniz için sizlere;

  • Mimari Proje Çizim ile ilgili teknik bilgiler veren,
  • Bir müşterinin ihtiyaç programına göre en iyi ve en doğru şekilde nasıl proje çizilmesi gerektiğini
  • Çizilen projenin o döneme ait yönetmelik kurallarına uygun bir şekilde sunum yapılmasını
  • Proje çizimi için gereken programlardan en çok kullanılan Autocad Program kullanımı ögreten
  • 3 boyutlu / 3D çizim için Revit ve 3Dmax program kullanımlarını öğreten kurumlara Mimarlık Bölümü diyebiliriz.

Mimar Maaşları

En çok merak edilen sorulardan birisi mimar maaşları ne kadar? Bu soruya net olarak yaşadığım tecrübeden cevap vereyim. Her sektörde olduğu gibi Mimarlık bölümünden yeni mezun olmuş kişilere teklif edilen maaş 1.500 TL evet şaka yapmıyorum, mimarlık ofislerindeki çoğu firma “sen yeni mezunsun, gel 1-2 ay çalış iş ögren” diyerek teklif ettikleri ücret 1,500 TL.

Eğer biraz vicdanlı bir patrona denk gelirseniz bir yeni mezun bir mimar’ın alması gereken minimum maaş 4.000 TL’dir.

  • Kpss ise devlet kurumunda kadrolu olarak çalışan bir mimar 6.000 TL – 7.000 TL arasında maaş almaktadır.
  • Mimarlık Bölümünden yeni mezun bir mimar 3.500 – 4.000 TL maaş almaktadır.
  • Özel sektörde 5 sene iş tecrübesi olan bir mimar 6.000 TL maaş
  • 5+ sene ve üzeri iş tecrübesi olan deneyimli bir mimar maaşı ise 10.000 TL‘dir.

Mimari Proje Nasıl Çizilir?

Mimarlık Bölümü okumak isteyen arkadaşlar için veya bir proje nasıl çizilir diye merak eden arkadaşlar için daha önce yazmış olduğum bir kaç kaynak paylaşmak istiyorum.

1/50 Mimari Proje Çizimi yazım içerisinde mimari proje çizim ile ilgili teknik kurallar ve bir projenin baştan sona nasıl çizildiği görmek isteyen arkadaşlar için çekmiş olduğum bir youtube video’sunun yer aldığı Ev Krokisi Çizimi yazımı okuyabilirsiniz.

Soru & Cevap

Mimar ne iş yapar ne kadar maaş alır?

Mimari bir yapının ihtiyaç listesine göre plan ve projelerini çizen kişidir. Ofis ve Şantiye mimarı olarak 2’ye ayrıyabiliriz. Ofis Mimari plan çizimi, 3d modelleme yapar.. Ofis mimari ise çizilmiş projeyi şantiye de uygulamasını kontrol eden ve yaptıran kişidir diyebiliriz. En düşük mimar maaşı özel sektör için 4.000 TL, en yüksek deneyimli bir mimar maaşı ise 30.000 TL’dir..

Mimarlık için yetenek şart mı?

Mimarlık için yetenek şartı yoktur… Üniversitede çizim programlarını ve nasıl mimari çizim yapılması gerektiğine dair teknik bilgiler veriliyor. Gerisi genel kültür, kişinin zevkleri ve kendini dünya genelindeki mimarlık olaylarını takibi ve bunu projesinde uygulamasıyla devam ediyor. Anlayacağınız iş kişide bitiyor.

Mimarlar devlette ne iş yapar?

Kpss ise devlet kurumuna girmiş bir mimar genel olarak ihale hazırlama, hazırlanmış ihalenin takibini yapar… Yani ihaleye verilmiş yapılacak olan bir projenin; Projeye uygun bir şekilde yapılıp yapılmadığı kontrol eder, bir nevi Yapı Denetim gibi..

Mimarlar işsiz kalır mı?

Kendini geliştiren ve çalışmak isteyen hiç bir kimse işsiz kalmaz!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu